ÎCCJ: Senatorul Baniaș, achitat în dosarul “Portul Constanța”. Decizia nu e definitivă

Tudor Despina | 22.03.2016

Înalta Curte l-a achitat, marți, pe senatorul Mircea Baniaș în dosarul presupuselor importuri ilegale din Portul Constanța.

Pe aceeași temă

 

Decizia nu e definitivă, transmite Digi 24, și poate fi constestată de procurorii DNA la completul de cinci judecători de la Instanța Supremă.

 

În același dosar, instanța supremă a dispus achitarea a altor 38 de inculpați, printre care (funcții la data producerii faptelor) Eugen Bogatu — director al Direcției Domenii Portuare din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța; Laurențiu Mironescu — secretar general al MAI; Sunai Cadîr — director al DRAOV Constanța; Liviu-Adrian Durbac — șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea; Claudiu Constantin Olteanu și Liviu Costel Bratu — ambii adjuncți ai șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea; Adrian Sorin Pătrașcu — ofițer de poliție, comandant adjunct 'Grup de nave' Constanța în cadrul IGPF, Ionuț Marius Scrioșteanu — șef al Biroului Vamal Slobozia, un șef control fizic containere, inspectori și lucrători vamali, patroni de firme și administratori, cetățeni de origine libaneză, iordaniană, siriană, chineză, care erau intermediari vamali.

 

Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DNA la 2 Aprilie 2012. Au urmat aproape 80 de termene de judecată în cei patru ani care s-au scurs. După cinci amânări, ÎCCJ a decis achitarea tuturor inculpaților, printre care și senatorul Mircea Baniaș

 

Anchetatorii i-au acuzat pe inculpați că ar fi construit un grup infracțional organizat prin care au controlat activitățile de import-export din cadrul Direcției Vamale Constanța. Ei ar fi perceput sume de bani în schimbul procesării vamale a mărfurilor, unele fiind introduce ilegal.

 

Printre acuzaţiile din dosar sunt: trafic de influenţă, dare şi luare de mită, evaziune fiscală, contraband, fals şi uz de fals.

 

"Astfel, crearea unei rețele de taxare ilicită a containerelor cu mărfuri introduse în țară prin punctele vamale a permis introducerea în țară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă, falsificarea sistematică a documentelor de achiziție externă a mărfurilor, mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăți comerciale ori din țări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe. În cadrul rețelei, cu un mecanism bine stabilit de colectare și redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit în România, care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal", au argumentat procurorii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22