Raportul Corpului de Control atrage schimbări de legislație, dar fără vinovății personale

Tudor Despina | 23.03.2016

Raportul Corpului de Control al premierului urmează să atragă schimbări de legislație, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pe aceeași temă

 

Aceste rapoarte nu duc la vinovății personale”, a spus Dan Suciu, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria. Legea va fi mai mult ca sigur schimbată în puncte cheie, în special în ce privește intervenția în cazuri de urgență. Reacția Guvernului vine după ce Corpul de Control al premierului a publicat un raport asupra intervenției de urgență la incendiul din clubul bucureștean Colectiv, în 30 Octombrie 2015. Potrivit documentului, autoritățile au intervenit necoordonat și improvizat în urma tragediei din acea seară.

 

Principalele cauze ale intervenției necoordonate au fost lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza materială deficitară, se arată în raport. Planul Roșu dispune, de asemenea, de proceduri pentru declanșare greoaie și birocratice. Iar comunicarea autorităților locale a lăsat de dorit:

 

„De exemplu, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a comunicat oficial CCPM că nu i-a fost transmisă informarea cu privire la declanșarea Planului Roșu de Intervenție la nivelul municipiului București și județului Ilfov. Mai mult decât atât, înscrisurile transmise de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Jandarmeria Municipiului București și Poliția Locală a Municipiului București nu fac referire la momentul la care a fost instituit Planul Roșu de Intervenție”, se arată în documentul citat.

 

În plus, analiza nu a găsit date care să arate că, în noaptea de 30 Octombrie, ar fi fost declanșat Planul Alb la nivelul Ministerului Sănătății: „Iar la nivelul fiecărei unități spitalicești de urgenţă, din București în care au fost internate victimele de la clubul Colectiv, planul alb fie nu exista deloc, fie procedura nu a fost respectată”, se arată în document.

 

Raportul Corpului de Control a scos în evidență date contradictorii în raportul Direcției de Sănătate Publică din București “atât în ceea ce privește numărul pacienților din fiecare spital, cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale, ridicând suspiciuni în privința controalelor în baza cărora a fost întocmit”. Iar Serviciul de Ambulanță București-Ilfov nu dispune de suficiente mașini și personal pentru a acoperi un dezastru de amploarea celui din clubul Colectiv.

 

Unitatea de îngrijire a arșilor gravi din cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) era, la data de 30.10.2015, complet dotată și funcțională, atât la nivelul saloanelor, sălii de pansamente, sterilizării proprii, cât și a blocului operator. În noaptea de 30/31 octombrie 2015 au fost efectuate 78 operații în blocul operator din Unitatea de îngrijire a arșilor gravi, dintre care 67 pentru pacienții victime ale incendiului de la clubul Colectiv și 11 operații pentru pacienții internați în urma altor evenimente. Unitatea nu a fost și nu este folosită, desi este cea mai modernă și poate asigura cea mai bună îngrijire pentru pacienții cu arsuri grave”, se mai arată în document.

 

Ancheta Corpului de Control a fost dispusă de premierul Dacian Cioloș pentru verificarea capacității de intervenție în situații de urgență, dar și verificarea modului concret în care a decurs intervenția autorităților în seara de 30 Octombrie 2015, dar și măsurile luate în zilele imediat următoare. Concluziile nu sunt deloc bune. În concluzie, raportul Corpului de Control indică faptul că instituțiile implicate în intervenția de la Colectiv au acționat sub medie. Dacă Prefectura, STS, Poliția, Jandarmeria, Ambulanța și SMURD au acționat corespunzător, ISU București-Ilfov, Departamentul pentru Situații de Urgență, spitalele și DSP București au reacționat cu deficiențe.

 

În acest context, Guvernul nu se poate pronunța asupra unor eventuale schimbări din funcție: ”Raportul a evidențiat o serie de disfuncționalități, lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație, e clar că e nevoie de modificări procedurale, dincolo de orice altceva și s-ar putea să fie nevoie inclusiv de modificări legislative. Aceste rapoarte nu duc la vinovății personale”, a explicat Dan Suciu, citat de Europa FM.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22