Principele Nicolae nu a avut nicio discutie cu Regele inainte de a fi exclus din succesiune

Iulia Mincu | 24.03.2016

Principele Nicolae, caruia i-a fost retras titlul de Alteta Regala si exclus din succesiunea la tron in 2015, spune intr-un interviu pentru Evenimentul zilei ca nu a avut in prealabil o discutie cu Regele Mihai. Decizia fusese luata de Casa Regala cu 10 zile inainte, in absenta sa, si i-a fost doar comunicata.

Pe aceeași temă

 

Principele Nicolae mai spune in interviul pentru EVZ ca nu a fost lasat sa-l vada pe Rege la inceputul anului, cind s-a dus in Elvetia intr-o vizita. Regele Mihai este bolnav, s-a retras din viata publica, lasind-o pe Principesa Margareta, Custodele Coroanei, sa-l inlocuiasa. Aceste informatii vin sa intareasca rumoarea din spatiul public si unele acuze aduse de monarhisti fideli Majestatii Sale ca in spatele inlaturarii Principelului Nicolae se afla cuplul Margareta- Radu Duda.

Nepotul lui Mihai I, Nicolae, născut la 1 aprilie 1985 în Elveţia, a devenit Principe al României cu rangul şi apelativul de Alteţă Regală la 1 aprilie 2010.    

 

 

 

”Nu mă pot pronunţa în numele Casei Regale, deoarece a fost decizia şi strategia lor, dar pot spune că revocarea titlului meu a fost la fel de mult o surpriză pentru mine cât a fost şi pentru public. Nu a existat niciodată o discuţie între mine şi Rege pe această temă, înainte de a mă exclude din succesiune şi de a-mi revoca titlul. Mi s-a cerut să mă întorc din vacanţă şi, în dimineaţa zilei de 10 august, am aflat ce se discutase şi se hotărâse cu 10 zile înainte, în absenţa mea. După cum am mai spus, hotărârea de a-mi revoca titlul şi de a mă exclude din linia de succesiune fusese luată deja. Nu a contat dacă eu sunt de acord cu această decizie sau nu”, afirma Principele Nicolae in interviul acordat  ziarului Evenimentul zilei.

 

 

 

Decizia excluderii  Principelui Nicolae a fost luata in 2015, iar comunicatul de presa  nu preciza motivele, generind stupoare in rindul monarhistilor.

 

„În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" şi calificativul de "Alteţă Regală". De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeaşi zi. În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi. Păstrând aceeaşi afecţiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat. Alteţa Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înştiinţarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele“, se arată în comunicatul transmis de Biroul de presă al regelui Mihai.

 

Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale a României, declara la vremea respectiva, într-un interviu acordat Realitatea Tv, că decizia de retragere a titlului de principe pentru Nicoale îi aparține Regelui Mihai și a fost luată în urma unor chibzuințe, pentru că principele nu s-a adaptat la rigorile postului.

 

Retragerea titlului "nu a fost o pedeapsa" pentru Principele Nicolae, iar acesta a fost "in asentiment" cu Regele Mihai cand suveranul Casei Regale l-a exclus din linia de succesiune la Coroana Romaniei.  Potrivit consilierului, principele nu s-a adaptat rigorilor cerute de pozitia ocupata: "nepotrivire de idei intre idealurile principelui si privatiunile cerute de aparteneta la Casa regala".

 

CITITI SI: Consilier al Casei Regale, despre retragerea titlului Principelui Nicolae:Nu s-a adaptat rigorilor postului. Nu este o pedeapsa

 

 

Informatia ca Principelui Nicolae i-a fost doar comunicata decizia apare si intr-un interviu acordat HotNews de consilierul Casei Regale, Ioan Luca Vlad. La intrebarea daca nemultumirile care l-au vizat pe Nicolae au venit din partea lui Radu Duda si a Principesei Margareta, raspunsul este scurt: ”Prefer sa nu deschid o cutie a lucrurilor care sunt private pentru Familia Regala”.

 

La ședința de pe 1 august a Consiliului regal, desfășurată în Elveția, ședința în care nepotului regelui Mihai i s-a retras titlul de principe, a participat și Mihnea Constantinescu. Acesta  este consilier al Casei Regale, dar și consilierul fostului premier Victor Ponta.

 

Ulterior, presa de scandal a speculat ca Principele are un copil din flori.

 

Principele s-a plins in mai multe rinduri de ”exilul” care i-a fost impus.

 

 

"Când e ziua ţării tale, când trecutul e mai prezent ca oricând, cel mai greu este să nu fii acasă. Cu exilul nu te înveţi. Exilul doare teribil! Români, în vremuri tulburi să ne luăm speranţa din tăria care curge prin venele neamului nostru, asuprit, dar niciodată îngenuncheat. La mulţi ani!", a transmis Nicolae intr-un mesaj citat de Gand

 

"A trecut un an greu şi profund nedrept, care mi-a răpit ţara şi m-a dus departe de voi, într-un exil pe care însă l-am acceptat. Respectul faţă de Majestatea Sa rămâne neclintit”, scria Nicolae cu ocazia urarilor de anul nou.

 

Inlaturarea  Principelui Nicolae a generat nemultumiri in rindul  monarhistilor, care au criticat gestul, punindu-l pe seama presiunilor facute de Radu Duda.

 

Retragerea Regelui

 

Anunțul a fost făcut în urma Consiliului Regal din 1-2 Martie, întrunitla Morges, în Elveția, la cererea Regelui.

 

În ultimele săptămâni am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situație vine în anul în care Familia și Țara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei și a statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta și de a duce la îndeplinire toate acțiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-și continuie menirea și să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”, se arată în mesajul transmis de Regele Mihai.

 

Diagonsticele la care se referă sunt carcinom epidermoid metastazant și leucemie cronică. La acest moment, Regele urmează un tratament complex în Elveția, mai transmite Casa Regală a României. Regele a fost supus unei intervenții chirurgicale.
 


 

Comunicatul Casei Regale:

 

“Consiliul Regal s-a întrunit în a cincea sesiune, marți 1 și miercuri 2 Martie 2016, la cererea Majestății Sale Regelui, la Morges, în Elveția.

 

Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Majestății sale, care a fost supus recent unei operații chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicală sunt: carcinom epidermoid metastazant și leucemie cronică.

 

Majestatea Sa urmează un tratament complex și solicitant, care îl împiedică să apară în public, și va petrece, de aici înainte, o perioadă de refacere.

 

Regele Mihai I a decis să transmită următorul mesaj:

<În ultimele săptămâni am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situație vine în anul în care Familia și Țara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei și a statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta și de a duce la îndeplinire toate acțiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-și continuie menirea și să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei>.

 

Consiliul Regal a fost primit de Majestatea Sa Regele în dimineața de miercuri 2 Martie 2016. Conform Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, Consiliul Regal rămâne la dispoziția Custodelui Coroanei”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22