Pe aceeași temă
Recunoasterea faptelor apare in rechizitoriului prin care deputatul a fost trimis in judecata de procurorii DNA alaturi de omul de afaceri american Lucian Coltea, scrie HotNews.ro, care citeaza Agerpres. Camera Deputatilor a respins cererea DNA de arestare preventiva.
"Initial, inculpatul Rizea Cristian nu a recunoscut faptele pentru care este cercetat in prezentul dosar asa cum rezulta din declaratia acestuia din data de 2.03.2016. Pe parcursul urmaririi penale, inculpatul Rizea Cristian a revenit asupra pozitiei sale procesuale si in data de 17.03.2016 a declarat ca recunoaste savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor asa cum au fost retinute in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale impotriva sa", se arata in rechizitoriu.
Conform aceleiasi surse, inculpatul Lucian Coltea a avut o pozitie procesuala sincera, prezentand faptele asa cum au fost retinute de anchetatori.
CITESTE SI DNA cere arestarea deputatului PSD Cristian Rizea: trafic de influență și spălare de bani
In rechizitoriu se mai arata ca Lucian Coltea l-a avertizat in anul 2010 pe Cristian Rizea ca il denunta la DNA, fiind nemultumit de intarzierea solutionarii cererilor de retrocedare a unor terenuri, demers pentru care ii daduse parlamentarului 300.000 de euro.
Banii au fost dati in decembrie 2009, iar in aprilie 2010, in contextul in care solutionarea retrocedarilor intarzia, Lucian Coltea l-a informat pe Cristian Rizea ca a intocmit un denunt impotriva lui si i-a spus ca il va inainta catre DNA in situatia in care nu i se restituie banii.
"Cei doi s-au intalnit si au discutat pe aceasta tema, iar ulterior s-au inteles sa nu inregistreze denuntul la DNA iar inculpatul Rizea Cristian sa ii transmita proprietatea a doua imobile ca o garantie a faptului ca in viitor o sa rezolve interesele lui Coltea Lucian la care se angajase si pentru care primise suma de 300.000 euro", se mentioneaza in rechizitoriu.
Ulterior, Rizea a incheiat doua antecontracte de vanzare-cumparare prin care s-a obligat sa-i vanda in viitor doua imobile lui Coltea. In respectivele antecontracte, cei doi au declarat in fals in fata notarului public ca s-a platit contravaloarea celor doua imobile in ziua incheierii tranzactiilor, adica pe 21 aprilie 2010.
Pe 22 martie, procurorii DNA l-au trimis in judecata sub control judiciar pe deputatul Cristian Rizea, pentru trafic de influenta, spalare de bani in forma continuata si influentarea declaratiilor.
Deputatii, zid in jurul lui Rizea
Deputații au respins in 9 martie cererea DNA privind arestarea preventivă a social-democratului Cristian Rizea, dar au aprobat retinerea acestuia. Au fost 120 de voturi pentru și 105 împotrivă arestarii în condițiile în care erau nevoie de 122 de voturi pentru ca cererea să treacă
Ulterior, Cristian Rizea a fost pus sub control judiciar de catre procurorii DNA pe o cautiune de 350 000 de euro.
***
Rizea a declarat astazi in fata plenului Camerei Deputatilor ca "in mod normal v-as fi cerut sa nu votati impotriva cererilor justitiei, dar vreau sa va spun ca justitia nu inseamna nerespectarea procedurilor, iar un proces echitabil se poate face si fara arestarea mea preventiva. Au venit si m-au ridicat de pe strada ca pe ultimul fugar. Care sunt ratiunile pentru care un deputat sa fie tratat asa?
Ceea ce nu inteleg este modul in care se face justitie. Astazi va vorbeste inculpatul Cristian Rizea. Printr-un vot negativ, nu blocati justitia, ancheta merge mai deprate dar refaceti normalitatea in Romania.
Stiti ca am o familie, un copil. Am acest copil de 2 ani si jumatate, ceea ce nu stiti este ca acest copil, la doua ore si jumatate dupa ce s-a nascut, a fost adoptat de catre mine si sotia mea. Aceasta procedura se incheie in luna noimebrie a acestui an, potrivit legislatiei din Romania. Doamnelor si domnilor, va las pe dvs sa decideti daca pot continua aceasta procedura si daca fiul meu va avea o familie," a spus Rizea, conform Hotnews.
Luni, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz favorabil solicitarii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării deputatului PSD.
Rizea a declarat atunci, la iesirea de la Comisia Juridica din Camera Deputatilor, ca "acest dosar are o singura proba. A mai existat un proces in urma cu 5 ani pe care l-am castigat cu Agentia Nationala de Integritate. Acelasi martor care atunci a jurat cu mana pe Biblie si-a schimbat declaratia pentru ca a comis niste ilegalitati," a declarat Rizea, conform Hotnews.
Rizea a mai declarat, saptama trecuta, ca este nevinovat si ca s-au facut presiuni asupra sa pentru a se retrage din cursa electorala. El a precizat ca nu va mai candida la primaria sectorului 5.
DNA a cerut acum cateva zile reținerea și arestarea deputatului PSD Cristian Rizea. Șefa DNA, Laura Kovesi, a trimis Parchetului General cererea și referatul în cauză pentru sesizarea ministrului Justiției, astfel încât să i se ceară președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Rizea.
“La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.
În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, argumentează procurorii anticorupție.
În același dosar, DNA l-au reținut miercuri pentru 24 de ore pe Lucian Colțea, acuzat de cumpărare de influență și spălare de bani.