ÎCCJ: Sentințe pentru Cocoș, Sandu, Gheorghe Ștefan și Niro. 10 milioane euro, confiscate

Tudor Despina | 24.03.2016

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat, joi, sentințe în megadosarul Microsoft. Deciziile sunt în primă instanță și nu sunt definitive, transmit agențiile de știri.

Pe aceeași temă

 

Sentinele date în dosar:

 

Nicolae Dumitru (Niro) - un an și șase luni de închisoare cu suspendare, 9 luni de muncă în folosul comunității, confiscarea sumei de 1 milion de euro; (trafic de influență)

Gabriel Sandu – 2 ani de închisoare cu executare, confiscarea a 2,9 milioane de euro; (luare de mită, spălare de bani)

Gheorghe Ștefan – 3 ani de închisoare cu executare, confiscarea sumei de 3 milioane de euro; (trafic de influență)

Dorin Cocoș - 2 ani de închisoare cu executare, confiscarea sumei de 3 milioane de euro. (trafic de influență, spăare de bani)

 

La pronunțarei sentințelor nu au fost prezenți nici inculpații din dosar și nici avocații lor, transmite Digi 24. Sentințele sunt mici pentru că toți inculpații și-au recunoscut vina și au declarat că sunt dispuși să facă muncă în folosul comunității, cu excepția lui Gheorghe Ștefan care nu a recunoscut faptele complet. El e cel care a primit cea mai mare pedeapsă. În acest dosar mai sunt urmăriți penal opt foști miniștri și oficiali guvernamentali.

 

In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului. Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 Aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii.

 

În 9 Martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat ultimul termen in dosarul Microsoft in care sunt inculpati Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu, fost ministru, şi Gheorghe Ştefan, fost primar in Piatra Neamţ.

 

DNA a cerut pedepse cu executare pentru cei patru şi confiscarea sumei de 27 de milioane de euro de la cei patru inculpaţi. "In perioada 2004 - 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la doua persoane (denuntatoare) suma de 7,65 milioane de dolari in anul 2004 si, respectiv, suma de 2.700.000 euro in anul 2009, pentru a-si exercita influenta asupra unor membri ai Guvernului Romaniei si functionari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influenta asupra acestora - Serban Mihailescu, cercetat intr-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influenta asupra unor persoane din Guvern in anul 2004, Cocos Dorin - persoana cu influenta asupra unor membri ai Guvernului in anul 2009, astfel incat sa asigure firmelor sustinute de denuntatori incheierea si derularea contractelor de licentiere Microsoft", se arata in comunicatul DNA. 

 

DNA sustine ca sumele de bani pretinse au fost transferate in contul Running Total Group, societate care ii apartine lui Nicolae Dumitru, in baza unor contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive.Ulterior, sumele de bani respective au fost virate in conturi de economii si investitii deschise pe numele inculpatului, "nefiind efectuate operatiuni de disimulare a provenientei sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora". 

 

Dorin Cocos este acuzat ca in anul 2009 a pretins de la aceiasi doi denuntatori suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Stefan si suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, "toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern, intre care ministrul Udrea Elena Gabriela, in scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntatori, adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009". 

 

Gabriel Sandu este acuzat ca, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a pretins si primit in anul 2009, de la aceiasi denuntatori, suma de 2.196.035 euro "pentru a asigura promovarea hotararii de guvern, pentru a face demersuri in vederea obtinerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor sustinute de denuntatori incheierea contractului de inchiriere de licente Microsoft prin exercitarea influentei asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor functionari". Suma de bani a fost transferata, la solicitarea sa, in contul firmei Essim partners Ltd., pe care o controla prin intermediar, in baza unor contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive. 

 

In 2009, perioada in care exercita functia de primar al municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al PDL, partid aflat la guvernare, Gheorghe Stefan, in baza unei intelegeri prealabile cu Dorin Cocos, "a pretins si primit de la cele doua persoane denuntatoare suma de 3.996.360 euro pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, in scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntatori adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009". Banii au fost transferati in contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd, care apartinea unei persoane din cercul relational al inculpatului si care a acceptat tranzactionarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Stefan. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22