Pe aceeași temă
Atacurile teroriste din Europa au urmări și în România. După o pauză de doi ani, Direcția pentru combaterea crimei organizate a decis să reactiveze Biroul pentru Terorism. Daniel Horodniceanu spune că în cadrul biroului urmează să lucreze doi procurori. România e parte din Europa și asta ne obligă să fim pregătiți “pentru ce e mai rău”, a punctat șeful DIICOT.
Horodniceanu a explicat și ce schimbări ar urma să aibă loc, în context: „Introducerea ca infracţiune, ca text de infracţiune, a accesului în mod repetat a site-urilor cu caracter jihadist. Celelalte infracţiuni de care mă întrebaţi sunt constuituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de acte de terorism şi pedepsirea infracţiunii referitoare la luptătorii străini, pentru că nu aveam un text de infracţiune. Există suspiciuni de finanţare a terorismului inclusiv din România. România este parte a Europei şi trebuie să fie pregătită tot timpul pentru ce este mai rău”, a spus șeful DIICOT, potrivit Digi 24.
Deși în Europa tensiunile sunt la cote înalte după atacurile din Paris, din Noiembrie 2015, și cele mai recente, din Bruxelles, organizate acum câteva zile, în România autoritățile spun că lucrurile nu indică îngrijorări ridicate.
Potrivit Serviciului Român de Informații (SRI), Sistemul Național de Alertă Teroristă se află la nivelul precaut, ceea ce înseamnă că “informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist”. De la instituirea Sistemului de Alertă Teroristă, în 2004, și până în prezent România nu a înregistrat un nivel de alertă mai ridicat decât precaut, cu excepția perioadei de desfășurare a Summitului NATO de la București, în 2008, când autoritățile au decis ridicarea nivelului cu o treaptă, la moderat.
Totuși, SRI nu elimină posibile riscuri, în acest climat: “Ceea ce s-a întâmplat în Belgia nu are cum să nu ne afecteze. Astăzi vorbim de un terorism global. Țintele teroriștilor nu mai sunt doar statele, ca entități compacte, ci direct cetățenii, ca entități individuale. Din aceste considerente, nu văd exagerate anumite măsuri de prevenire a oricăror acțiuni de natură teroristă care ar putea pune în pericol securitatea națională”, transmitea directorul SRI, Eduard Hellvig, la scurt timp după atacurile din Bruxelles, din 22 Martie.
Și premierul Dacian Cioloș a dat asigurări că situația din țară e sub control: “Am avut o discuție cu șeful SRI și cu (ministrul de Interne) Tobă, în România totul este sub control și nu există riscuri”, declara șeful Executivului, marți, la scurt timp după ce mai multe bombe explodau în Bruxelles, lăsând în urmă cel puțin 30 de morți și peste 200 de răniți.