DNA anchetează contracte încheiate de MAE cu firme apropiate de Sebastian Ghiță

Tudor Despina | 28.03.2016

Ancheta DNA asupra lui Sebastian Ghiță îi duce pe procurori până la Ministerul de Externe.

Pe aceeași temă

 

Potrivit România Curată, care citează surse din MAE și judiciare, DNA Ploiești ar fi cerut Ministerului de Externe documentația privind atribuirea unui contract IT către o firmă ai cărei acționari sunt apropiați de senatorul Sebastian Ghiță.

 

E vorba despre contractul IT pentru „Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni” (SIMISC), contract de aproape șapte milioane de euro (din fonduri europene) care ar fi fost atribuit de MAE asocierii dintre Siveco și Expert One Research, firmă ai cărei acționari sunt apropiați de Ghiță.

 

SIMISC este sistemul IT al MAE care permite cetățenilor români din Diaspora să solicite online informații consulare, documente de identitate și de călătorie, servicii pentru cetățenie, acte de stare civilă sau notariale. Potrivit sursei citate, SIMISC e integrat unui sistem online mai mare al ministerului de Externe – E-CONS –, investiție care se ridică la 50 de milioane de euro.

 

Prahova, republica lui Ghiță

 

Victor Ponta i-ar fi oferit o funcție de conducere procurorului Liviu Tudose, magistratul arestat preventiv de DNA în dosarul lui Sebastian Ghiță. Potrivit Mediafax, DNA arată în referatul prin care cere încuviințarea arestării deputatului Sebastian Ghiță că fostul premier Victor Ponta i-ar fi oferit o funcție de conducere procurorului Liviu Tudose.

 

Anchetatorii fac referire în documentul citat de agenția de presă la o declarație dată la începutul lunii Martie de procurorul Tudose: “în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiţă Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcţie de conducere, respectiv director Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcţie de execuţie în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată”, potrivit referatului DNA.

 

Un martor din dosar îl descrie pe Sebastian Ghiță drept "persoana care hotărăşte promovarea, numirea definitivă sau temporară a unor persoane agreate de acesta în funcţii de conducere din cadrul unor instituţii descentralizate", potrivit sursei citate. Conform declarației procurorului Tudose, Ghiță a început să îi ceară din 2013 să “îl salveze pe moșu””, cu referire la șeful CJ Prahova, Mircea Cosma, deoarece ancheta penală începea să avanseze spre Cosma.

 

Procurorul general si adjunct de la Parchetul Ploiesti - Liviu Tudose si Aurelian Mihaila-, seful Inspectoratului General de Politie Prahova, Viorel Dosaru, plus un subaltern de-al sau, Ispas Constantin, lucrau in slujba lui Ghita ”in  scopul zadarnicirii urmaririi penale” si ”pentru protejarea intereselor economico-financiare ale unor persoane fizice si firme cercetate in cauza”, arata procurorii DNA.

 

Pentru Ghita, cei care trebuiau sa aplice legea scoteau informatii din dosarele in curs, falsificau documente si ii protejau afacerile. Sefii parchetului si ai politiei Prahova au fost retinuti sub acuzatiile de luare de mita, furnizare de informatii confidentiale din dosare, favorizarea infractorului, iar ulterior arestați preventiv la decizia ÎCCJ. Totul se petrecea in perioada 2013-2014, în timpul guvernării Ponta, premierul de atunci fiind cunoscut pentru prietenia cu Sebastian Ghiță.

 

Pentru Sebastian Ghita, procurorii DNA au cerut parlamentului incuviintarea retinerii si arestarii. Acesta este acuzat de mita, santaj, folosirea de informaţii confidenţiale, cumparare de influenta şi conducerea unui vehicul fara permis. Vineri, Sebastian Ghiță s-a declarat nevinovat și a spus că va cere deputaților să respingă cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării.

 

Am încredere în judecata colegilor mei și îi voi ruga să nu încuviințeze această cerere. Chestiunea cu imunitatea parlamentarilor este falsă. Nu putem discuta despre faptul că un parlamentar nu poate fi cercetat, anchetat sau trimit în instanță și judecătorii să decidă. Discutăm despre faptul că un parlamentar trimis aici de cetățenii României să asigure o majoritate poate fi oricând sau nu arestat, iar eu cred că în toate țările civilizate regula e ca parlamentarii să nu poată fi arestați decât după ce un dosar se judecă”, a mai spus deputatul, precizând că e “absolut nevinovat”.

 

Marți urmează să fie dat un aviz în Comisia juridică asupra cererilor DNA de reținere și arestare preventivă a lui Sebastian Ghiță, pentru ca miercuri să intre la votul în plenul Camerei Deputaților.

 

COMUNICATUL DNA:

 

“În conformitate cu prevederile legale și constituționale, Direcția Națională Anticorupție a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

- două (2) infracțiuni de dare de mită, 
- două (2) infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- șantaj, 
- cumpărare de influență, 
- conducerea unui vehicul fără permis de conducere 

 

Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, potrivit ordonanței prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspect, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 

În perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre cei implicați în furnizarea ilegală de informații nedestinate publicității fiind și Ghiță Sebastian Aurelian – deputat în Parlamentul României.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
 

Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei.
 

În schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale.

Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăți comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA a primit, în două tranșe,în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei.
 

La data de 22 iulie 2012, Ghiță Sebastian Aurelian a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

La aceeași dată, Ghiță Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcție de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității) și a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenție care s-a și realizat.

În schimb, Ghiță Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să își mențină funcția de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22