Programul balistic e cheia viitorului Iranului, spune liderul suprem de la Teheran

Tudor Despina | 30.03.2016

Programul balistic este cheia viitorului Iranului, susține liderul suprem al Republicii Islamice.

Pe aceeași temă

 

Ayatolahul Ali Khamenei a spus miercuri că rachetele reprezintă cheia viitorului Iranului, oferind astfel sprijin explicit pentru linia dură din politica de la Teheran, reprezentată de Gărzile Revoluționare. Acestea din urmă s-au remarcat în repetate rânduri prin declarații provocatoare la adresa Occidentului, Gărzile publicând la intervale regulate videoclipuri cu silozuri de rachete balistice.

 

Cei care spun că viitorul e în negocieri, nu în rachete, sunt fie ignoranți sau trădători. Dacă Republica Islamică va căuta să negocieze fără putere defensivă, atunci va trebui să dea înapoi în fața amenințărilor venite din orice țară slabă”, a spus Khamenei. Liderul suprem al Iranului a sprijinit, anul trecut, acordul nuclear cu marile puteri, dar de atunci a cerut ca Teheranul să evite orice reapropiere cu SUA și aliații săi și să-și mențină puterea economică și militară.

 

Comentariul lui Khamenei a venit ca replică la fostul președinte Akbar Kasemi Rafsanjani, liderul de facto al unei alianțe politice iraniene mai moderate, cel care acum o săptămână a transmis că “viitorul e în dialog, nu în rachete”.

 

Gărzile Revoluționare Iraniene au lansat repetate teste balistice, ceea ce – spun ei – este o demonstrație a puterii non-nucleare a Iranului. Testele balistice ale Teheranului au fost criticate de Occident, SUA și mai multe puteri europene spunând că acțiunile iraniene sfidează o Rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cere Iranului să nu facă teste balistice cu posibile capacități nucleare.

 

Reamintim că la începutul acestei luni televiziunea iraniană de stat transmitea că Gărzile Revoluționare Islamice au testat mai multe rachete balistice din silozuri aflate în mai multe locuri de pe teritoriul țării. Testul vine la două luni după ce Statele Unite au aplicat sancțiuni asupra unor afaceri și indivizi iranieni având legături cu programul balistic.

 

Un raport al televiziunii iraniene de stat a arătat cum o rachetă a fost lansată dintr-un siloz subteran, pe timpul nopții. Ar fi vorba de o rachetă Qiam-1 cu rază medie de acțiune, lansarea având loc în primele ore ale zilei de marți. “Racheta a lovit o țintă aflată la 700 de km depărtare”, a precizat comandantul programului aerospațial al Gărzilor Revoluționare, Generalul Amir Ali Hajizadeh. Testul, au arătat Gărzile Revoluționare, are intenția “de a arăta puterea Iranului și capacitatea Republicii Islamice (Iran) de a confrunta orice amenințare la adresa Revoluției Islamice, a statului și a suveranității țării”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22