Pe aceeași temă
UPDATE: Producătorii agricoli confirmă declarațiile ministrului Agriculturii privitoare la mâncarea expirată adusă din străinătate și vândută în țară.
"In primul rand trebuie sa spun ca sunt surprins ca un ministru al Agriculturii are astfel de date si nu vedem deja si arestari. Cum sa aduci alimente expirate si cum sa falsifici produse alimentare facand chestii din astea? Nu stiu de unde are aceste date, si eu am informatii ca se intampla astfel de lucruri, tiruri intregi cu marfa expirata in alte tari sunt aduse in Romania si aici se practica astfel de lucruri, dar nu am cum sa probez aceste informatii", a spus fermierul Costel Caras, potrivit Ziare.com.
De altfel, și președintele Ligii Asociatțiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, a spus că fermierii români pot acoperi 100% din cerere, dar produsele ieftine importate îi împiedică. "Daca te duci afara, uitati-va la ce preturi e carnea de porc, in Belgia e intre 8-10 euro. Aceeasi carne, la noi o gasesti intre 3-4 euro, carne importata din strainatate. Cum va explicati? Si carnea asta e produsa acolo, la noi se adauga si costul de transport", a spus Laurențiu Baciu, potrivit sursei citate.
***
Afirmația a fost făcută de Achim Irimescu într-un interviu pentru Ziarul Financiar. Ministrul Agriculturii a descris piața românească drept “o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”.
„Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“, susține oficialul, potrivit sursei citate.
Achim Irimescu a explicat punctual cum pot apărea riscuri pentru sănătatea consumatorului român (sublinierile aparțin redacției): “În Marea Nordului este un vierme care stă în stomacul peştelui. Pentru pieţele din Europa acesta se eviscerează şi se scoate. În România, care e piaţă de mâna a zecea, nu se eviscerează, pentru că asta ar însemna mână de lucru. Aşadar pentru România se lasă aşa, se congelează în principiu, doar că, până ajunge să se congeleze, viermii pot să migreze în muşchi şi ăsta e un peşte contaminat. Până la aderare, irlandezii aduceau un astfel de peşte în România la un preţ foarte scăzut şi am reuşit să-i blochez atunci. Acum două luni discutam cu importator şi mi-a zis: «Dacă asta se cere, asta aduc; când mi-l găseşte cineva îl ducem şi facem făină de peşte. Nimeni nu-i controlează (pe importatori). A fost carne de vită congelată de 40 de ani care a ajuns în România“.
Achim Irimescu a preluat portofoliul Agriculturii în Cabinetul lui Dacian Cioloș după protestele de la finalul anului trecut, provocate de drama de la clubul Colectiv. După ce își termină treaba la București, Irimescu spune că va reveni la Bruxelles, acolo unde a ocupat mai multe funcții din 98 și până în 2012 ca reprezentant al României în Comitetul Special pentru Agricultură din Consiliul European.
„De ce m-am întors? Eu sunt convins că există şi oameni care merită apăraţi în România. Asta şi să se facă lucrurile corect! Eu sunt omul care nu ia ciubuc, şi nu dă ciubuc, iar asta deranjează!”, a mai spus ministrul Irimescu, potrivit ZF.