DNA, anchetă la Academia Română. Alexandru Bogdan și GRIVCO, firma lui Voiculescu, vizați

Tudor Despina | 31.03.2016

Academicianul Alexandru Bogdan, președintele executiv al Fundației “Patrimoniu” din cadrul Academiei Române, e acuzat de DNA de presupuse fapte de corupție.

Pe aceeași temă

 

Joi, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de academicianul Alexandru Bogdan. DNA îl acuză pe președintele executiv al Fundației “Patrimoniu” din Academia Română de trafic de influență.

 

Inculpatul Bogdan Alexandru, în calitate de președinte executiv al Fundației „Patrimoniu”, cu încălcarea prevederilor legale și a celor prevăzute în statutul organizației, și-a exercitat atribuțiile de administrare și gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole și silvice) ce aparțin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entității pe care o conducea, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale”, transmite DNA.

 

Procurorii susțin că între fundația “Patrimoniu” și alte societăți comerciale au fost încheiate peste 20 de contracte și acte adiționale pentru arendarea și concensiunea de terenuri, asistență juridică, consultanță etc. Contractele în cauză ar fi fost încheiate între 2006 și 2010.

 

Spre exemplu, pentru perioada 2007-2009, la o suprafață de teren de 1.484,31 hectare și pentru perioada 2008-2009, la suprafața de 641,51 hectare, Fundația „Patrimoniu” nu a calculat valoarea arendei și nici nu a comunicat Arendașului (societate comercială) obligația de plată. De asemenea, fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundația „Patrimoniu” a fost de acord și a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate și regularizate conform prevederilor din Actele adiționale și în raport cu arenda datorată”, mai arată DNA, care vorbește despre un presupus prejudiciu de peste 3,7 milioane de euro creat în dauna Academiei Române.

 

Potrivit Gândul, una dintre societățile vizate de anchetă este chiar GRIVCO, societatea mogului Dan Voiculescu. Într-unul dintre contracte ar apărea și o firmă a lui Mircea Dinescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22