Caracatița politică vrea să ridice monumentul dedicat victimelor din clubul Colectiv

Tudor Despina | 01.04.2016

După ce a provocat unul dintre cele mai mari scandaluri publice din ultimii ani, incendiul de la Clubul Colectiv continuă să alimenteze controverse. De această dată, e vorba despre monumentul pe care autoritățile vor să-l ridice în memoria victimelor.

Pe aceeași temă

 

Primăria Sectorului 4 a decis, vineri, să suspende lucrările la Memorialul dedicat victimelor din Colectiv, monument ce urmează a fi ridicat în Parcul Lumea Copiilor. Primarul interimar al Sectorului 4, Daniel Băluță, a trimis și un control la Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement a sectorului, iar conducerea Direcției a fost suspendată.

 

Lucrările la Monumentul Colectiv au demarat recent, după ce Direcția Parcuri și Zone de Agrement din Sectorul 4 a atribuit în 11 Martie contractul de execuție fără licitație. Potrivit Hot News valoarea contractului se ridică la aproximativ 80.000 de euro. EurActiv scrie că firma care a primit fără licitație contractul pentru ridicarea Monumentului Colectiv a fost fondată de candidatul UNPR la Primăria din Oltenția, Aurel Bîra. Firma în cauză a fost fondată în 2008 de trei persoane, printre care și Aurel Bîra, dar acesta se retrage ulterior din firmă. Consilier local în Oltenița, Aurel Bîra a fost ales, în 2012, pe listele Partidului Uniunii Ecologiste din România. Cu doar câteva zile înainte ca firma lui să primească contractul pentru Monumentul Colectiv, Bîra era prezentat drept candidatul UNPR la Primăria Oltenița.

 

La cinci luni de la Colectiv, ancheta nu are un rezultat

 

Au trecut aproape cinci luni de zile de la incendiul din clubul bucureștean Colectiv și ancheta continuă să întâmpine obstacole. Recent, Corpul de Control al premierului a finalizat o inspecție asupra intervenției de urgență din noaptea de 30 Octombrie 2015, când a avut loc incendiul din clubul bucureștean Colectiv. Potrivit raportului publicat de Corpul de Control, autoritățile au intervenit necoordonat și improvizat în urma tragediei din acea seară. Principalele cauze ale intervenției defectuoase au fost lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza material deficitară.

 

„De exemplu, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a comunicat oficial CCPM că nu i-a fost transmisă informarea cu privire la declanșarea Planului Roșu de Intervenție la nivelul municipiului București și județului Ilfov. Mai mult decât atât, înscrisurile transmise de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Jandarmeria Municipiului București și Poliția Locală a Municipiului București nu fac referire la momentul la care a fost instituit Planul Roșu de Intervenție”, se arată în documentul citat.

 

În plus, analiza nu a găsit date care să arate că, în noaptea de 30 Octombrie, ar fi fost declanșat Planul Alb la nivelul Ministerului Sănătății: „Iar la nivelul fiecărei unități spitalicești de urgenţă, din București în care au fost internate victimele de la clubul Colectiv, planul alb fie nu exista deloc, fie procedura nu a fost respectată”, se arată în document.

 

Raportul Corpului de Control a scos în evidență date contradictorii în raportul Direcției de Sănătate Publică din București “atât în ceea ce privește numărul pacienților din fiecare spital, cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale, ridicând suspiciuni în privința controalelor în baza cărora a fost întocmit”. Iar Serviciul de Ambulanță București-Ilfov nu dispune de suficiente mașini și personal pentru a acoperi un dezastru de amploarea celui din clubul Colectiv.

 

Recent, procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General au cerut o nouă expertiză în dosar. Motivul invocate de anchetatori e că expertizele și raportul Guvernului pe această temă conțin informații contradictorii, arată România Liberă. Procurorii spun că rapoartele de la INSEMEX Petroșani, Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) și de la specialiștii chimiști ai Universității din București nu clarifică filmul evenimentelor din seara incendiului. Neconcordanțele ar viza împrejurările în care s-a produs incendiul, sursa incendiului, viteza de propagare a flăcărilor și ce a accelerat propagarea focului.

 

Potrivit raportului INSEMEX Petroșani, incendiul din Colectiv a durat 153 de secunde. A fost suficient, însă, pentru a lăsa în urmă 64 de morți și peste 100 de răniți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22