Marian Munteanu, un simbol controversat

Dora Vulcan | 12.04.2016

Marian Munteanu, fostul lider al manifestatiei maraton din Piata Universitatii din 1990, a fost anuntat de conducerea PNL drept propunerea pentru candidatul la primaria Capitalei dupa ce Ludovic Orban a trebuit sa se retraga fiind pus sub urmarire penala. Traseul lui Munteanu este unul controversat.

Pe aceeași temă

 

 

Fostul lider al Pietei Universitatii, cindva un simbol al tinerei generatii de dupa 1990, a ajuns un simbol al nationalismului si antioccidentalismului, cu priza la public mai ales in actualul context din Europa- tulburata de atentate teroriste si de valul de refugiati. De altfel, exploatarea nationalismului nu este singulara pe scena politica romaneasca, de la Basescu la  Bogdan Diaconu toti incearca sa obtina procente electorale din aceasta zona, tot mai extinsa, e drept. Asadar, alegerea PNL isi are ratiunile ei. La care se adauga timpul scurt pina la declansarea efectiva a campaniei, lipsa de lideri si imaginea sifonata dupa ratarea a doi candidati. Mai este si nevoia de aduna voturi din zona societatii civile, cea proclamata antisistem. Aici este insa neclar de ce PNL nu a preferat sa mearga pe mina lui Nicusor Dan.  Alina Gorghiu a spus ca PNL vrea sa ” bata palma cu societatea civila”, semn ca i-a inteles mesajul.

Marian Munteanu face parte dintr-o initiativa lansata in ianuarie 2016 si numita Grupul pentru Romania (GPR), care promoveaza un nationalism desantat. In 2016, el a lansat si platforma civica "Alianta Noastra", care promoveaza o politica ultra-nationalista si anti-occidentala. Este unn motiv pentru care PNL, in goana dup voturi, ar putea avea surprize neplacute, parte din electoratul cu viziuni de dreapta, prooccidental, moderat si liberal ar putea fi indepartat. Deja primele reactii nu sunt favorabile.

Deci, cine e Marian Munteanu, alesul PNL, si care a fost evolutia lui din 1990 incoace?

 

 

In ultimii ani ai regimului comunist, Marian Munteanu initiaza activitati de rezistenta anticomunista in mediile studentesti, cu promovarea valorilor marginalizate de regimul comunist. Frecventeaza in aceeasi perioada grupul intelectual constituit in jurul filosofului Petre Tutea, al carui discipol se revendica a fi.

 

Participant la Revolutia romana din decembrie 1989, Marian Munteau devine unul dintre primii membri ai asociatiei “21 Decembrie” alaturi de alti participanti activi la revolutie dar nu a revendicat si nici nu a obtinut certificat de revolutionar, acordat de autoritatile din acea vreme ca o modalitate de recompensare a participarii la evenimentele care au adus la putere regimul Iliescu si “emanatii” sai.

 

Lider in Piata Universitatii, arestat de regimul Iliescu

 

Infinteaza pe 23 decembrie Liga Studentilor si devine presedintele ei pana la terminarea studiilor universitare, in 1991. Devine unul dintre coordonatorii demonstratiei din Piata Universitatii (aprilie – mai 1990) si cel mai vocal lider al prostestelor anticomuniste din 1990, inabusite in mod violent odata cu venirea in Bucuresti a minerilor din Valea Jiului in perioada guvernarii lui Petre Roman si sub presedintia lui Ion Iliescu.

 

Receptat de puterea politica de la acea vreme ca o posibila amenintare, a fost batut si arestat in zorii zilei de 13 iunie 1990 in sediul Universitatii de catre minerii coordonati de fortele de ordine ale puterii politice. A fost transportat la spital in moarte clinica. Dupa inca patru zile a fost din nou arestat si inchis la penitenciarul Jilava. A fost eliberat dupa doua luni de detentie in urma presiunilor politice nationale si internationale.  In tara au protestat, pentru eliberarea sa, sute de mii de oameni, in vestitul “mars alb” din iulie 1900, in Bucuresti si in principalele centre universitare ale tarii.

 

Activitatea civica si politica

 

Participa la fondarea, in 1990, a Aliantei Civice, devenind primul sau presedinte ales, de unde a demisionat dupa doar cateva luni imediat dupa ce a intrat in dezacord cu majoritatea membrilor consiliului de conducere.

 

Imediat dupa adoptarea primei Constitutii a Romaniei, in noiembrie 1991, a infiintat organizatia “Miscarea pentru Romania”, de orientare national-democrata care a avut insa o activitate de trei ani. Miscarea a fost respinsa de majoritatea partidelor politice care o percepeau ca pe un adversar, de unde si acuzatia de “extremism politic” lansata de chiar presedintele statului de la acea vreme, Ion Iliescu, acuzatii soldate cu anchete declansate de Procuratura Generala. Din acea perioada primeste si eticheta de “extremist”.

 

 

O cariera politica ratata si controversata

 

In 2000 Maian Munteanu se afla pe punctul de a intra in viata politica, odata cu propunerea facuta de Mircea Druc, fostul prim ministru al Republicii Moldova, presedinte la acea vreme al Consiliului National al Partidului Unitatii Nationale Romane (PUNR), de a  candida la presedintia Romaniei. Desi elaboreaza o platorma politica prin care propunea regenerarea si revitalizarea clasei politice prin promovarea unei noi generatii de specialisti, formati dupa 1989, odata cu intrarea PUNR in alianta cu Partidul National Roman (PNR), condus de fostul director al SRI, Virgil Magureanu,  Munteanu si toti candidatii tineri sunt exclusi de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare. Marian Munteanu refuza inscrierea in PUNR si isi retrage candidatura. Ulterior, Alianta Nationala avea sa se autodizolve.

 

Marian Munteanu a fost acuzat de-a lungul vremii ca s-a imbogatit din afaceri cu armanent, in care ar fi benneficiat de sprijinul lui Virgil Magureanu. Fostul lider al Pietei Universitatii a negat mereu acest lucru."Goebbels este, în continuare, un reper pentru decidenţii massmediei! Cu cât mai monstruoasă e minciuna, cu atât are mai mari şanse să fie crezută. Eu n-am făcut niciodată comerţ! Nici cu ace de gămălie... Doar nişte cărţi. E aberant!", spunea Munteanu in 2011, intr-un interviu pentru Evenimentul zilei.

 

"Alianta Noastra", platforma civica a lui Munteanu, promoveaza o politica ultra-nationalista si antioccidentala


Grupul Pentru Romania (GPR) a fost lansat pe 13 ianuarie 2016 si se vrea "o entitate ce are ca scop salvarea Romaniei", printre fondatori numarandu-se, alaturi de Marian Munteanu, actorii Dan Puric si Florin Zamfirescu si "alti mari intelectuali ai tarii noastre", potrivit fondatorilor.

De asemenea, pe 28 martie, Marian Munteanu a anuntat ca a demarat procedurile de infiintare a platformei civice nationale "Alianta Noastra", care promoveaza o politica ultra-nationalista si anti-occidentala.

Printre obiectivele platformei "Alianta Noastra" se numara "Restaurarea drepturilor patrimoniale ale cetatenilor romani cu privire la teritoriul national; oprirea instrainarii proprietatilor agricole, a resurselor solului si subsolului, recuperarea celor instrainate abuziv sau ilegal; oprirea oricaror interventii care pun in pericol climatul, apa, resursele naturale si, in general, mediul inconjurator".

De asemenea, platforma isi propune "Apararea si sustinerea activa a drepturilor identitare nationale, a institutiilor si valorilor fondatoare ale civilizatiei romanesti, traditionale si moderne a familia, satul, scoala, biserica, armata, credinta crestina, limba romana, reperele spirituale, culturale si istorice; descurajarea oricaror actiuni xenofobe sau antiromanesti si blocarea oricaror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrangere, actualul profil - etnic, cultural sau religios - al Romaniei."

Un alt obiectiv este "Apararea si sustinerea activa a drepturilor identitare nationale, a institutiilor si valorilor fondatoare ale civilizatiei romanesti, traditionale si moderne - familia, satul, scoala, biserica, armata, credinta crestina, limba romana, reperele spirituale, culturale si istorice; descurajarea oricaror actiuni xenofobe sau antiromanesti si blocarea oricaror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrangere, actualul profil - etnic, cultural sau religios - al Romaniei."

 

Reprezentant la Moscova al industriasilor si intreprinzatorilor romani

 

 

 In 1995 este ales presedinte al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPPR) si vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR), care l-a delegat ca reprezentant al intreprinzatorilor si industriasilor la congresele de la Moscova si Vilnius, din 2000 si 2001.

A infiintat in 1995  o agentie de resurse umane in care a lucrat ca manager si consultant intre 1995 si 1999. A mai facut parte, intre 1995 si 2000 din actionariatul catorva IMM-uri din domenii foarte variate: de la publicare de carte la constructii.

 

 

 

 


 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22