Pe aceeași temă
UPDATE: Reprezentanții băncilor continuă să critice legea dării în plată. Asociația Română a Băncilor a luat act de aprobarea legii în Parlament și avertizează asupra impactul negativ pe care această lege îl va avea asupra economiei în ansamblul său și solicită instituțiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituțională pe încălcarea dreptului de proprietate și caracterul retroactiv al acesteia. “Asociația Română a Băncilor (ARB) a luat notă de votul Parlamentului privind aprobarea legii dării în plată. Comunitatea bancară rămâne la aceeași părere conform căreia legea dării în plată va avea un impact negativ asupra stabilității financiare, așa cum pentru prima oară s-a considerat de către Banca Națională a României în sensul identificării unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar bancar”, potrivit unui comunicat ARB citat de Agerpres.
Asociația mai precizează că mesaje similare au fost transmise și de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional. Și Consiliul Patronatelor Bancare din România cere instituțiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la această lege.
***
Cu 207 voturi “pentru”, unul “împotrivă” și o abținere, legea a trecut miercuri de votul din plenul Camerei Deputaților. Legea a intrat la votul final după ce săptămâna trecută Comisia Juridică a adus două modificări importante la textul legii: a exclus programul Prima Casă din lege și a mărit plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro. Legea a ajuns acum în Parlament ca urmare a unei cereri de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.
La dezbateri, majoritatea parlamentarilor prezenți a susținut proiectul de lege. "Chinurile facerii au fost destul de lungi pentru acest proiect legislativ, dar bine că până la urmă lucrurile s-au finalizat cu bine. Printre cele câteva principii care au făcut ca de la bun început PSD să se poziționeze de partea acestei legi amintesc faptul că prin ea nu va avea de suferit programul guvernamental 'Prima casă'”, a spus deputatul PSD Marian Neacșu. Și liberalii au anunțat din start că vor vota proiectul de lege. Potrivit liderului deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, e vorba despre una dintre “cele mai așteptate legi din societatea românească”.
"Am plecat de la ceea ce societatea românească aștepta de la parlamentari și poate că ar trebui să subliniem faptul că facem o lege cerută de cetățeni. Cred că Parlamentul a găsit o formulă care creează echilibru între cetățean, în calitatea lui de împrumutat, și sistemul bancar, în calitatea lui de finanțator al multor activități din societatea românească. Este un lucru important, cetățeanul iese în față, este respectat, este tratat cu demnitate. Împărțirea riscului între cei doi parteneri este, cred, în premieră în România", a spus Nicolăescu.
Potrivit Digi 24, legea prevede ca persoanele care au credite pentru locuințe să poată ceda bunurile ipotecate către bănci în situația în care nu mai au cu ce achita împrumutul. Potrivit modificărilor din comisie, vor putea beneficia de prevederile legii și persoanele executate silit.
Agerpres scrie că de legea adoptată în Parlament nu vor beneficia persoanele condamnate definitiv pentru infracțiuni legate de creditul în cauză. Adoptat inițial de Senat, proiectul a mers la Camera Deputaților ca for decizional.
În 18 decembrie 2015, președintele Iohannis a retrimis legea dării în plată în Parlament spre reexaminare. Proiectul a fost inițiat de deputatul liberal Daniel Zamfir, alți 139 de deputați și senatori din toate partidele și-au pus semnătura pe proiect, ca inițiatori. Șeful statului explica la finalul anului trecut de ce a decis să retrimită spre reexaminare proiectul de lege.
“Legea privind darea în plată e bine venită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăți, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislația în vigoare și crearea unor situații de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ”, argumenta atunci președintele decizia de a retrimite legea în Parlament.
Forma inițială a legii a fost criticată de BNR, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, agențiile de rating și Consiliul Investitorilor Străini. Legea dării in plata, in forma sa inițială, reprezintă un risc sistemic pentru sectorul bancar și un risc major pentru macroeconomie, și poate avea un impact negativ asupra cererii interne, consideră Comisia Europeană în Raportul de țară pentru 2016.
"Un risc major de inregistrare a unei tendinte descendente a evolutiilor macroeconomice este eventuala punere in aplicare a legii privind darea in plata, in forma sa actuala. Astfel, cum a fost aprobata initial de Parlament, legea reprezinta o provocare serioasa la adresa stabilitatii sectorului bancar si ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum si asupra increderii consumatorilor si a investitorilor", se arata in Raportul de tara al Romaniei pentru 2016, document de lucru al serviciilor Comisiei Europene.
"Daca va fi adoptata din nou de catre Parlament in forma sa originara, legea privind darea in plata poate genera un risc sistemic pentru intregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar si cu implicatii asupra intregii economii", subliniaza raportul.