Siria. Regimul Assad organizează alegeri, acțiune criticată drept “democrație de fațadă”

Tudor Despina | 13.04.2016

În timp ce comunitatea internațională se străduiește să găsească o soluție la conflictul militar din Orientul Mijlociu, în Siria au loc alegeri controversate.

Pe aceeași temă

 

Cetățenii sirieni din regiunile controlate de forțele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad votează miercuri în cadrul unui controversat scrutin pentru parlamentul unei țări măcinate de un conflict armat care se întinde de cinci ani. În timp ce regimul Assad susține că alegerile se desfășoară în conformitate cu prevederile constituționale, opoziția denunță acțiunea drept ilegitimă.

 

Oamenii dintr-o secție de votare din Damasc l-au putut vedea miercuri pe Bashar al-Assad. Zâmbind alături de soția sa Asma, controversatul lider sirian a votat în scrutinul parlamentar. Televiziunea siriană de stat l-a citat pe Assad spunând că terorismul a distrus o mare parte din infrastructura Siriei, dar nu a distrus “structura socială, identitatea națională” a țării din Orientul Mijlociu. Potrivit Reuters, e pentru prima dată când Assad votează în cadrul unor alegeri legislative.

 

În tot acest timp, Occidentul critică acțiunea Damascului. Mai multe cancelarii spun că votul încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cer alegeri la finalul unei tranziții de 18 luni. Marea Britanie și Franța au descris alegerile ca fiind o “impostură”. “Decizia regimului de a organiza alegeri arată măsura rupturii de realitate. Nu pot cumpăra legitimitate printr-o democrație de fațadă, a spus un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra. Iar Parisul a denunțat alegerile ca pe o “impostură” organizată de “un regim opresiv”. Bineînțeles că aliații lui Assad, în special rușii, spun că acțiunea se menține în linia constituțională a țării și e necesară pentru evitarea unui vid de putere.

 

Și, în timp ce susținătorii lui Assad aplaudă votul ca fiind legitim, opoziția percepe scrutinul drept o sfidare, în condițiile în care încearcă să-l dea jos pe Assad de la putere. “Aceste alegeri nu înseamnă nimic”, a spus și negociatorul șef al principalului grup de opoziție, Assad al-Zoubi. Regimul Assad “e ilegitim, e un teatru prin care încearcă să își acorde puțină legitimitate”, a continuat el.

 

În jur de 63% din populația Siriei trăia în regiunile controlate de regimul Assad, conform statisticilor pe luna Noiembrie a anului trecut, citate de DPA. Alegerile sunt așteptate a fi dominate de partidul naționalist al lui Assad “Baath” și de celelalte forțe politice loiale regimului. Alegerile coincid cu demararea unei noi runde de negocieri conduse de ONU la Geneva, privind soluționarea crizei siriene. Diplomația internațională face eforturi de a progresa, deși părțile implicate nu dau semne că sunt dispuse la compromisuri în ce privește principalul punct al discuțiilor: viitorul lui Assad. Războiul din Siria a lăsat în urmă peste 250.000 de morți și alte milioane de refugiați și a fracturat țara în mai multe regiuni controlate de forțele guvernamentale, rebeli, milițiile kurde și de jihadiștii Daesh/Statul Islamic. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22