Institutul Elie Wiesel, îngrijorat de "persoana publică Marian Munteanu"

Tudor Despina | 14.04.2016

Miercuri seara, Marian Munteanu a spus că în România nu există anti-semitism. Institutul Elie Wiesel nu e de acord.

Pe aceeași temă

 

Prezent miercuri seara la Antena 3, candidatul PNL la primăria Capitalei a făcut o serie de declarații care au provocat reacții contradictorii în spațiul public. Acuzat că ar avea un trecut cu simpatii legionare, Marian Munteanu a spus că “am față de evrei aceleași sentimente cum le am față de fiecare om”, iar în România “nu există anti-semitism, ci doar niște cazuri izolate”. Cât despre legea “aia cu legionarii”, e de fapt “o lege care instigă la antisemitism”.

 

Nu a durat mult și au apărut și reacțiile. Mai multe ONG-uri au cerut public joi ca PNL să retragă candidatura lui Munteanu de la Primăria Capitalei. Organizațiile semnatare cred că Munteanu “a avut și are simpatii pentru curente de orientare fascistă” și că discursul său e bazat pe “elemente ortodox-fundamentaliste incompatibile cu valorile democratice și constituționale”.

 

Și institutul pentru studierea Holocaustului “Elie Wiesel” a avut o reacție la declarațiile lui Munteanu. Potrivit unei declarații citate de Hot News, institutul își exprimă îngrijorarea față de candidatul PNL la primăria Capitalei. Asta “în măsura în care se confundă sau promovează simbolistica extremismului de dreapta interbelic și respectiv face declarații publice menite să minimalizeze sau să nege o serie de realități istorice sau actuale”.

 

În ce privește legea “aia cu legionarii” (e vorba despre legea 217/2015 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist și xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii – n.r.), institutul “Elie Wiesel” crede că afirmațiile făcute de Marian Munteanu au deformat sensul și conținutul legii.

 

Astfel de aprecieri populiste”, mai consideră institutul, “lipsite de argumente, nu fac decât să eludeze posibile evenimente sau stări emoționale generate de percepții socio-etnice negative sau de prejudecăți xenofobe, antisemite, rasiste”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22