Pe aceeași temă
"Eu sper că în cel mai scurt timp, însemnând două săptămâni", a spus procurorul general interimar Bogdan Licu, citat de Agerpres. În dosarul privind incendiul din clubul bucureștean Colectiv au fost puși sub acuzare cei trei patroni ai clubului, alături de reprezentanții unei firmei de artificii. În 8 aprilie, aceștia s-au prezentat la Parchetul General pentru a li se aduce la cunoștință faptul că pe numele lor a fost extinsă urmărirea penală pentru vătămare corporală și încălcarea normelor legale privind protecția muncii.
Anchetatorii susțin că incendiul din Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care administrau spațiul respectiv au încurajat și au permis accesului unui număr de oameni care a depășit limita admisă în incinta clubului. Asta în condițiile în care clubul nu avea mai multe căi de evacuare în caz de urgență. În plus, spun procurorii, a fost organizat un spectacol cu efecte pirotehnice în incinta acoperită a clubului, în condițiile unor amenajări interioare improprii unor activități de acest tip.
Recent, Corpul de Control al premierului a finalizat o inspecție asupra intervenției de urgență din noaptea de 30 Octombrie 2015, când a avut loc incendiul din clubul bucureștean Colectiv. Potrivit raportului publicat de Corpul de Control, autoritățile au intervenit necoordonat și improvizat în urma tragediei din acea seară. Principalele cauze ale intervenției defectuoase au fost lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza material deficitară.
„De exemplu, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a comunicat oficial CCPM că nu i-a fost transmisă informarea cu privire la declanșarea Planului Roșu de Intervenție la nivelul municipiului București și județului Ilfov. Mai mult decât atât, înscrisurile transmise de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Jandarmeria Municipiului București și Poliția Locală a Municipiului București nu fac referire la momentul la care a fost instituit Planul Roșu de Intervenție”, se arată în documentul citat.
În plus, analiza nu a găsit date care să arate că, în noaptea de 30 Octombrie, ar fi fost declanșat Planul Alb la nivelul Ministerului Sănătății: „Iar la nivelul fiecărei unități spitalicești de urgenţă, din București în care au fost internate victimele de la clubul Colectiv, planul alb fie nu exista deloc, fie procedura nu a fost respectată”, se arată în document.
Raportul Corpului de Control a scos în evidență date contradictorii în raportul Direcției de Sănătate Publică din București “atât în ceea ce privește numărul pacienților din fiecare spital, cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale, ridicând suspiciuni în privința controalelor în baza cărora a fost întocmit”. Iar Serviciul de Ambulanță București-Ilfov nu dispune de suficiente mașini și personal pentru a acoperi un dezastru de amploarea celui din clubul Colectiv.
Potrivit raportului INSEMEX Petroșani, incendiul din Colectiv a durat 153 de secunde. A fost suficient, însă, pentru a lăsa în urmă 64 de morți și peste 100 de răniți.