Opera Națională anulează mai multe spectacole, pe fondul scandalului din instituție

Tudor Despina | 15.04.2016

Scandalul de la Opera Națională afectează programul artistic al instituției. Și reprezentanții guvernului s-au implicat.

Pe aceeași temă

 

În 13 aprilie, Opera Națională din București (ONB) anunța că anulează Gala Internațională a Dansului, eveniment ce ar fi trebui să aibă loc în 28 aprilie. Instituția nu a dat un motiv pentru decizia luată, dar e pertinent de pus în contextul scandalului care a avut loc acolo.

 

Acum, Opera a decis să anuleze și alte producții. Potrivit News.ro, reprezentanții ONB spun că spectacolele “Giselle” și “La Fille mal gardee” au fost anulate, iar alte patru fiind în situația de a nu mai avea reprezentanții publice, dat fiind că erau producții montate și negociate de Johan Kobborg, care a demisionat marți. De altfel, scandalul provocat la Operă a atras o puternică atenție publică. Nu doar presa s-a interesat de situație, ci și înalți guvernanți români.

 

***

Premierul Dacian Cioloș și ministrul Culturii au reacționat joi la scandalul de la Opera Națională. Sub orice formă, discursul xenofob nu-și are locul într-o Românie care vrea să fie occidentală, spune premierul Cioloș, în contextul scandalului de la Opera Națională din București. Situația a determinat o reacție și din partea ministrului Culturii. Vlad Alexandrescu critică “afirmațiile cu tentă naționalistă, xenofobe și antieuropene” care au circulat în spațiul public în urma scandalului de la Operă.

 

Iată mesajele integrale ale premierului și ministrului Culturii, postate joi pe paginile personale de Facebook:

 

Dacian Cioloș: “Stimată Alina Cojocaru, zilele trecute mi-ați adresat un mesaj public în legătură cu situația tensionată de la Operă. Vreau să vă răspund în tonul sincer și direct în care a decurs discuția noastră și până acum. Cred că Opera Nationala Bucuresti are nevoie de artiști și de spectacole de valoare.Sunt sigur că putem să ne respectăm valorile, așa cum putem să respectăm un artist sau un act artistic remarcabil, fie că vine din România sau din altă parte. Performanța trebuie apreciată indiferent de unde vine. Suntem mândri când performerii români sunt recunoscuți în afară și de aceea respectăm orice performanță și în țara noastră, obținută de orice artist. E datoria noastră ca administratori să facem aceste lucruri posibile.

 

Însă dincolo de orice puncte de vedere administrative diferite, discursul xenofob nu-și are locul într-o Românie care se dorește deschisă spre lume. Sper ca în urma dialogului de azi (care va continua în zilele următoare) cu ministrul culturii Vlad Alexandrescu să fie găsită o soluție pentru situația de la Operă. De asemenea, cred și că fiecare dintre noi poate genera schimbarea. Ca agronom știu că pentru ca o sămânță a schimbării să încolțească, pământul trebuie bine pregătit, afânat, udat, câteodată poate chiar cu lacrimi. Noi alegem însă dacă acele lacrimi pot fi de regret sau de speranță”.

 

Vlad Alexandrescu: “Mă distanțez de afirmațiile cu tentă naționalistă, xenofobe și antieuropene care au circulat în spațiul public în ultimele zile, declanșate în urma tensiunilor de la Opera Națională București. Aceste afirmații nu sunt reprezentative nici pentru echipa actuală a Ministerului Culturii, nici pentru sistemul creativ din România.

 

Ministerul Culturii ține să continue colaborarea cu Alina Cojocaru și Johan Kobborg care au adus o contribuție artistică remarcabilă pe plan internațional. În dialog cu ei și cu reprezentanți ai Operei Naționale se caută în acest moment soluții care să reflecte intenția Ministerului de a respecta calitatea actului artistic, libertatea de creație și caracterul internațional al proiectelor Operei și care să răspundă, în același timp, nevoilor tuturor categoriilor de artiști și creatori care în acest moment fac parte din echipa Operei Naționale București.

 

Ca arhitect al sistemului cultural public, Ministerul intenționează să folosească această ocazie pentru a relansa și recalibra relația dintre creatori și administrație în sânul instituțiilor din subordinea sa. S-a stabilit ca în următoarele zile să aibă loc întâlniri cu toți partenerii instituționali și cu toate părțile implicate în acest proces, pentru găsirea unor soluții adecvate”.

 

CONTEXT

 

Johann Kobborg, directorul artistic al baletului Operei Nationale din Bucuresti, si-a dat recent demisia din aceasta functie, pe fondul unor neintelegeri cu dirijorul Tiberiu Soare, fostul director general interimar. Acum cateva zile, ministrul Culturii a numit un alt director general al ONB, pe dirijorul Vlad Conta, urmand ca Tiberiu Soare sa ocupe functia de director adjunct.

 

Ministrul a scris atunci pe Facebook: "Ma bucur sa aflu ca Johan Kobborg a acceptat postul de director artistic al Baletului Operei Nationale din Bucuresti. Acum sunt sigur ca Opera are la conducere pe cei mai buni profesionisti. Vlad Conta, Tiberiu Soare, Johan Kobborg. Mult succes tuturor!"

 

Intr-un interviu pentru news.ro, Kobborg spunea ca decizia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, de a schimba conducerea de la ONB a dus "la o intoarcere infricosatoare intr-un trecut in care domneau intimidarea si frica".
 

In contextul acestor neintelegeri, marti seara, angajatii romani ai ONB i-au huiduit pe balerinii straini care s-au solidarizat cu Johan Kobborg si cu balerina Alina Cojocaru, care a anuntat si ea ca pleaca de la ONB, strigandu-le "Afara cu strainii din tara!". Aproximativ 30 de balerini au anuntat ca intentioneaza sa plece de la Opera.
 

Cei care sustin actuala conducere, pe dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, au organizat si ei un protest, miercuri seara, in fata Operei, criticand de asemenea faptul ca majoritatea artistilor cu care lucreaza Johan Kobborg sunt straini si ca salariile acestora sunt mai mari decat cele ale artistilor romani.

 

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis un mesaj prim-ministrului Dacian Ciolos, pe contul sau de Twitter, in care isi exprima regretul ca nu a reusit sa contribuie la schimbarea Romaniei:


"Din pacate am realizat ca aceasta tara a noastra nu este pregatita pentru ceea ce eu si Johan am oferit in acesti doi ani si voiam sa continuam. Am stiut ca o sa fie greu, dar am sperat... Am sperat sa fie o ruptura din cercul de rautate si distrugere in care este tara noastra. Macar cat de mica schimbarea, sa fie resimtita de generatiile viitoare...Dar se pare ca am gresit", i-a scris Alina Cojocaru prim-ministrului Dacian Ciolos.

 

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si-a exprimat recent ingriorarea, pe contul sau de Twitter, in legatura cu evenimentele care au loc la Opera Nationala din Bucuresti. El a scris ca balerini britanici talentati au ales ONB pentru a-si dezvolta cariera si spera ca "incertitudinile in acest caz vor fi rezolvate curand".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22