De același autor
Ne tot gândeam de vreo doi ani: ținând seama de explozia naționalismului și a populismului în multe țări din Europa, oare să fie România o oază de moderație politică? Să fi devenit românii și mai ales partidele politice importante niște modele de înțelepciune și liberalism, atunci când unii le consideră pe acestea datate? Ei bine, nici chiar așa! Iată că am intrat și noi „în rândul lumii“ – mai târziu, ce-i drept, dar sănătos: nu-i de lepădat redeșteptarea politică a unui ins, care prin anii ’90 se poza cu portretul lui Codreanu în spate, care pactiza cu Virgil Măgureanu mai apoi și care, azi, aduce o mare contribuție la filosofia politică mondială prin conceptul de „insurecție civică“! Mai serios și mai grav e că insul – l-am numit pe Marian Munteanu – a fost preluat de „marele“ PNL, devenind candidatul acestui partid la Primăria Capitalei. Căci – se ne înțelegem – dacă d-l Munteanu ar fi candidat în nume propriu cu formațiunea sa, nu am fi avut nicio obiecție. Într-o democrație au voie și extremiștii – cât timp „insurecțiile lor civice“ rămân pașnice – să candideze. Dar o candidatură a lui Munteanu în numele și sub sigla unui partid liberal, membru în PPE și unicul reprezentant major al dreptei moderate, asta-i de neînchipuit! Să luăm ca exemplu această afirmație, făcută în emisiunea din 28 martie de la Realitatea TV:
„Asta [presupusa persecutare a românilor în propria țară, n.n.] pentru că om fi noi [românii, n.n.] o majoritate în România, dar în structurile legislative și în zonele de decizie suntem o minoritate. Poate că este timpul ca acest raport să se schimbe și să reflecte în mod corect realitatea acestei țări“.
În consecință, PNL ar trebui să se mobilizeze pentru a începe chiar cu președintele Iohannis epurarea etnică din „structurile de decizie“, pentru ca să „reflectăm corect“ realitatea acestei țări! Ce altceva poți spune decât că liderii acestui partid sunt inconștienți!
Mă îndoiesc mult că Marian Munteanu va câștiga alegerile. Oricât ar miza el pe naționalism și ortodoxie, contracandidata sa de la PSD, Gabriela Firea, are toate șansele să obțină o victorie clară, mai ales că va fi probabil vorba despre un singur tur de scrutin. De fapt, PSD, care are un electorat sigur și disciplinat, a câștigat întotdeauna alegerile bucureștene (ca și pe cele prezidențiale) la primul tur de scrutin. La al doilea tur (pe vremea când acesta exista în Capitală), fie a pierdut, fie, dacă a câștigat, s-a bazat pe un „independent“, precum Sorin Oprescu. Oricum, miza pentru PSD este foarte mare și nu e numai politică, ci și ideologică: dacă Marian Munteanu nu va fi retras, PSD și d-na Firea pot susține liniștit și chiar credibil că ei apără democrația și valorile societății deschise împotriva unui pseudo-liberalism de dreapta care le-a trădat.
Probabil că, de fapt, șefii PNL nici nu se așteaptă ca Marian Munteanu să ajungă primarul Capitalei. (Chiar îl vedeți în postura de a trebui să rezolve problemele transportului public?) Ei speră, prin candidatura lui și printr-un rezultat, să spunem onorabil, la alegeri, să promoveze pentru alegerile generale din toamnă o versiune populist-naționalistă, eventual cu accente șovine, a „liberalismului“ lor. Dacă i-a mers lui Viktor Orbán în Ungaria, de ce nu le-ar merge și lor cu ajutorul lui Marian Munteanu, în România?
Nu se poate contesta că un vânt naționalist-șovin bate în Europa, ajungând în rafale și în Europa Centrală și de Est. Măcar cei din Vest au un fel de argument, extras din realitate: emigranții. Am arătat părerea mea în această privință într-un articol din numărul trecut. Noi însă emigranți nu avem și nici nu cred că vom avea mai mult de câteva mii. Avem însă milioane de emigranți români în UE, care, dacă vântul despre care vorbim s-ar transforma în furtună, ar fi printre primii care să fie scoși țapi ispășitori. Așadar, a face paradă de antieuropenism, propunând, de exemplu, ca străinii să nu mai dețină pământ în România (cum l-am auzit propunând pe MM), e distructiv sub raport național și mai ales „național-liberal“. De asemenea, e distructiv să facem paradă de capitalul românesc, chipurile obijduit de cel străin, atunci când știm că multe dintre cele mai mari „tunuri“ anchetate de DNA au avut legătură cu contractele cu statul ale unor firme românești.
S-ar părea, așadar, că ne apropiem cu pași rapizi de un scenariu asemănător celui din 2000: pe de o parte, un PSD etern nereformat, corupt până la măduvă, dispus la nevoie să blocheze justiția pentru a-și salva de închisoare membri importanți; de partea cealaltă, un PNL (nici el foarte „curat“) înclinând spre extrema dreaptă prin desemnarea lui Marian Munteanu. Nici măcar nu mai poți vorbi, în această situație, despre „răul mai mic“, ci despre un dezastru tot mai mare și pretutindeni.
Firește, s-ar putea totuși ca Marian Munteanu să fie retras în ultimul moment. Dacă nu, s-ar putea să piardă la scor și PNL să considere că nu poate defila în continuare cu un loser. Există însă, mai ales privind postările și în general mediul online, un fel de supărare pe orice moderație, pe orice raționalitate. Execuțiile verbale sumare, indignările factice, exagerările uriașe, manipularea datelor statistice, antieuropenismul, ura pentru liberalismul autentic sunt la modă. Nu lipsesc propuneri pentru măsuri radicale împotriva musulmanilor din Europa, a imigranților in corpore, a ateilor, a socialiștilor, a liberalilor, a homosexualilor etc. Forme obtuze de ortodoxism sunt promovate insistent și cei care le preiau reacționează violent – deocamdată numai pe Facebook – la orice opoziție. Au mare succes dacopații, adversarii vaccinării, conspiraționiștii de toate genurile. Pe un fond de erupție a ignoranței, de declin al educației solide și de spaime întreținute de politicieni expirați, în disperată căutare de electorat, cine știe, „soluția miracol Marian Munteanu“ s-ar putea să aibă un anume succes electoral.
În această situație, care ar putea deveni critică, o răspundere uriașă aparține președintelui Iohannis. E bine că acesta s-a disociat cumva de alegerea lui MM în poziția de candidat PNL. Nu este însă destul: președintele are datoria ca, în cazul în care PNL va continua pe acest drum dezastruos pentru liberalismul românesc și dreapta moderată, să denunțe clar o candidatură care vine împotriva toturor principiilor pe care se bazează programul său prezidențial. Dacă nu o va face și grupul care l-a ales pe Munteanu va defini linia PNL și în viitorul imediat, președintele va trece în istorie drept minoritarul german care a redeschis poarta extremei drepte șovine în România.