Este oficial: indemnizatiile pentru mame, fara plafon

Dora Vulcan | 21.04.2016

Miercuri a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor . Ea se aplica incepand cu 1 iulie 2016.

Pe aceeași temă

 

 

 

Potrivit legii, valoarea indemnizatiei este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului, fara o plafonare superioara. Normele sale  de aplicare trebuie publicate in termen de 60 zile.

Documentul oficial, AICI

 

Klaus Iohannis a anuntat luni ca a promulgat legea care modifica indemnizatiile de crestere a copilului, eliminand plafonul maxim de 3.400 de lei lunar.

  

 "Va rog sa nu tratati aceasta chestiune intr-un mod contabil. Este o lege pro-activa, foarte importanta pentru Romania", a spus Iohannis cu ocazia depunerii juramantului de catre noul ministru al Muncii, Dragos Paslaru, informeaza Hotnews.

 

Klaus Iohannis a subliniat ca "Personal, consider ca aceasta lege este una buna, asteptata si binevenita. Sper sa gasiti conditii pentru a aplica cat mai repede aceasta lege."

 

Seful statului i-a urat noului ministru al Muncii "Mult succes in mandatul dumneavoastra", adaugand ca "este o situatie complicata in care dumneavoastra preluati acest portofoliu. Va asteapta legea salarizarii bugetarilor - situatie complicata. De ani de zile, bugetarii asteapta ca parlamentarii sa gaseasca o solutie pentru aceasta lege. Exista o mare asteptare."

 

"Sper sa va aplecati asupra acestei chestiuni si sa gasiti o solutie buna, o solutie asteptata, care imbunatateste legislatia in acest domeniu", a incheiat Klaus Iohannis.

 

Reamintim ca plenul Camerei Deputatilor a adoptat la sfarsitul lunii martie, in unanimitate, proiectul de lege care prevede modificari substantiale la legislatia privind acordarea concediului si indemnizatiei de crestere a copilului.

 

Guvernul, insa, nu este de acord cu aceste modificari, premierul Dacian Ciolos afirmand ca nu vor fi alocati bani pentru majorarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor in cazul in care Parlamentul nu furnizeaza precizari cu privire la sursa acestei suplimentari.

 

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Muncii a precizat ca estimeaza un impact bugetar de 850 milioane de lei in 2017.

 

Principalele prevederi ale legii, pe scurt:

 

Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;

 

Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara - eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege. Avand in vedere ca salariul minim brut pe tara va fi 1250 lei incepand cu 1 mai, valoarea acestei indemnizatii minime va fi de 1060 lei/luna.

 

Se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;

 

Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut) - circa 500 lei lunar;

 

Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

 

Parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire.

 

Modificarile vor intra in vigoare de la 1 iulie 2016. Toate aceste modificari au fost aduse sub forma de amendamente formulate in timpul sedintei comisiei de munca si aduse la un proiect de lege adoptat de Senat in septembrie 2015.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22