Angajaţii Operei au ocupat sala mare si cer demisia directorului numit de ministru

Dora Vulcan | 21.04.2016

Ministrul Vlad Alexandrescu a descins joi la Opera Nationala din Bucuresti ca sa discute cu angajatii nemultumiti de repunerea in functie, ca interimar, a directorului George Calin.

Pe aceeași temă

 

 

Angajatii operei Bucuresti, aflati in greva japoneza, au primit sustinerea a inca trei sindicate.

 

Cele trei sindicate resping atat reinstalarea, dispusa miercuri de ministrul Culturii, a directorului George Calin, pe care-l acuza de management defectuos cat si instalarea coregrafului danez Johan Kobborg ca director artistic.

 

EI cer revenirea lui Tiberiu Soare ca sef al Operei Bucuresti.

 

In comunicate de presa, sindicalistii de la Iasi si Cluj, alaturi de cei de la filarmonica George Enescu, acuza discrepantele intre salariile romanilor si cele ale strainilor si cer folosirea limbii romane in Opera ca semn al pastrarii identitatii nationale, deranjati de faptul ca danezul Kobborg vorbeste in engleza in timpul repetitiilor.

 

Sindicatul Operei Nationale din Cluj

 

Sindicatul isi prezinta indignarea fata de ceea ce se intampla la Opera Bucuresti, o situatie regretabila care ar putea crea precedente periculoase si la celelalte institutii de profil din tara.

 

Nu agream decizia domnului ministru al Culturii de repunere in functie a domnului George Calin, demis in urma cu trei saptamani pentru probleme asociate cu neglijenta in serviciu, cu scopul de a-l multumi pe domnul Johann Kobborg si in acest fel ignorand doleantele angajatilor Operei Nationale Romane Bucuresti.

 

Domnule presedinte, salariile nete din institutiile de cultura din Romania sunt cuprinse intre 953 lei si 2500 lei. Nu discriminati artistii romani, platindu-i cu salarii de mizerie fata de colegii lor cetateni straini.

 

Domnule Presedinte, domnule Priministru (sic), avem incredere ca ve-ti veghea la pastrarea identitatii spirituale, la sprijinirea, protejarea si conservarea culturii noastre nationale precum si la sustinerea si dezvoltarea artistilor romani.

 

Sindicatul Operei Iasi

 

Suntem stupefiati de ceea ce se intampla la ONB, iar aceasta "ciuma" din pacate se poate extinde si la alte institutii de profil din tara.

 

Nu se poate ca un dirijor de calibrul domnului Tiberiu Soare, ca o ballerina (sic) artist-emerit Ileana Iliescu, nemaivorbind de marea soprana Angela Gheorghiu, sa fie acuzati de xenofobie si contestati pentru intreaga activitate artistica.

In Romania limba oficiala conform Art.13 Constitutiei (sic) Romaniei este LIMBA ROMANA.

 

Domnule Ministru, poate nu stiti, dar salariile in institutiile similare sunt intre 900-2000 ron lunar! Ne batem joc de artistii nostri romani, care stim foarte bine, ca au invatat si au studiat in cele mai vitregi conditii, iar dumneavoastra ii rasplatiti dandu-le peste nas!

 

Este inadmisibil, domnule Ministru sa tolerati acest comportament intr-o institutie din ROMANIA, ba mai mult, il incurajati aducandu-l inapoi pe domnul Kobborg care, asa cum stim din presa, era remunerat cu 7300 de EURO lunar.

 

Sindicatul democratic din Filarmonica George Enescu

 

Artistii instrumentisti si lirici din Filarmonica George Enescu Bucuresti sunt alaturi si sprijina demersurile colegilor din ONB.

Admiram solidaritatea de care dati dovada si va incurajam in actiunea voastra.

Credem cu tarie in schimbarea mentalitatilor distructive si in promovarea onestitatii si valorilor, in numele ARTEI pe care dorim sa o slujim cat mai bine.

 

 

 

Ministrul a discutat joi cu angajatii dupa ce miercuri l-au anuntat ca-l asteapta, nemultumiti de renumirea lui George Calin. Ei l-au acuzat pe ministru ca solutia George Calin a fost una agreata de Johan Kobborg . Cu o zi in urma, acestia au cerut demisia ministrului si au sabotat spectacolul  "Falstaff".

 

 

Pe de altă parte, artiştii care au protestat miercuri şi joi în Sala Mare de la Operă, îl susţin pe Tiberiu Soare, deoarece George Călin, spun ei,  este coruptibil. Tiberiu Soare a fost înlocuitorul lui George Călin, după ce o investigaţie a Curţii de Conturi a dezvăluit neconcordanţe în documentele ONB.

 

 

"Prezenta Ministrului n-a calmat cu nimic spiritele. Vom face grevă japoneză", a declarat pentru MEDIAFAX soprana Irina Iordăchescu, cea care a condus, împreună cu Tiberiu Soare, protestul de miercuri.  Artiştii de operă, operetă şi balet au spus joi la protest că aşteptă ca Ministrul să rezolve situaţia şi speră ca acest protest să nu-i determine să anuleze din nou reprezentaţia spectacolului "Falstaff", programată joi, la Operă, de la ora 19:00.

 

 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat joi, la protest, că a numit doi consilieri şi un secretar de stat a pentru a le oferi sprijinul la conducerea operei.

 

 

Soprana Sorina Munteanu a prezentat solicitările angajaţilor ONB, care au venit în număr însemnat, joi, la ONB, informeaza Mediafax.

 

"Noi dorim ca domnul George Călin, care nu era nevoie să fie repus în funcţie, să plece. Pentru domnul Kobborg avem toată stima în ceea ce priveşte cariera sa de balerin. Aici este o disensiune în corpul de balet, balerinii au lucrat în tensiune şi stres. Legat de contractele baletului, aceastea au făcut obiectul unei plângeri penale. Nu este principala noastră preocupare. Principala noastră preocupare este că sub presiune d-lui Kobbord, dumeavoastră aţi schimbat de două ori direcţiunea. Va solicităm să reveniţi la prima din opţiunile dvs. Dacă nu va este convenabil, să acceptaţi măcar să alegeţi dintr-o listă pe care v-o propunem noi. Noi preferăm una din primele două opţiuni ale dumneavoastră. Suntem de acord să trimiteţi o echipă care să rămână aici, dar nu cu această conducere. Noi, de când s-a instaurat conducerea lui Dincă şi a domnului George Călin am avut doar probleme. Nivelul artistic a scăzut dramatic. Va solicităm să luaţi în considerare ideea de a face în numele ministerului o solicitare penală pentru abuz în serviciu a fostei conduceri. Va solicităm să luaţi în considerare că sunteţi de acord cu dvs. E foarte bună ideea cu Tiberiu Soare, cu cei trei consilieri, dar nu conducerea asta. Kobborg şi-a dat demisia o dată", spune Sorina Munteanu. "Nu suntem de acord cu modul în care Alina Coocaru şi Kobborg au ieşit în presa internaţională şi au mânjit numele ţării şi al ONB. Prin şantajul pe care l-au practicat v-au adus şi dumneavoastră atingere. Ieri s-a discutat şi demisia ministrului. Eu cred că nu. E important că cineva din mediul universitar înţelege solicitarea noastră. Noi solicităm cu tărie demisia domnului Călin", a adăugat soprana Sorina Munteanu.

 

De-a lungul situaţiei tensionate de la ONB, s-a dezvăluit că Johan Kobborg cerea balerinilor să vorbească exclusiv engleza. Cristina Dilimaru, prim-balerină ONB, l-a întrebat joi pe ministrul Vlad Alexandrescu, la protestul paşnic de la Operă: "Atâta timp cât eu sunt româncă ce limba trebuie să vorbesc?"

 

Vlad Alexandrescu a replicat: "În general folosiţi limba română. Pentru eleganţă, puteţi să folosiţi şi cuvinte în engleză, nu e o ineleganţă într-un stil şi limbaj de colaborare. Trebuie să va simţiţi la dumneavoastră acasă. Documentele sunt întocmite în limba română. Dacă un artist nu cunoaşte limba română, e problema lui."

 

Tiberiu Soare a participat şi el joi, la protest şi i s-a adresat Ministrului Culturii: "Am început să primim atenţionări că se vor retrage acele piese puse de domnul Kobborg. Eu şi Vlad Conta am făcut tot ce este supraomeneşte să se dea toate spectacolele, aşa cum le-am găsit programate. Nu poţi să dai lucrurile peste cap. Ceea ce a încercat dl Kobborg să facă a fost o acţiune împotriva stagiunii pe care el însuşi o constuise pentru a demonstra că fără el întregul edificiu al baletului se prăbuşeşte. Eu şi cu Vlad Conta am încercat să menţinem toate spectacolele din ultimele 2 săptămâni. Cel mai mare pericol este transformarea lui în altceva decât în teatru de repertoriu. Toţi cei de faţă trăiesc pentru a da spectacole. A nu da un spectacol este un lucru extrem de grav pentru un artist. Vii dacă ai litiază renală, dacă ai o criză de bilă. Vii. Ceea ce s-a întâmplat aseară a fost ceva îngrozitor, nu o demonstraţie de forţă. Gestul de aseară a fost un gest de o gravitate extremă."

 

 

 

Iurie Florea, dirijor la ONB a adus o serie de critici la adresa vechii conduceri, a vechii gărzi:

 

"Orice teatru este câmp de bătălie. Tot ce s-a întâmplat cu domnul Kobborg este o situaţie foarte gravă. Noi am scăzut drastic numărul de spectacole la Opera şi la balet la fel. Investiţia în oameni, în tineri interpeţi, balerini va fi un lucru de lungă durată. Toţi vor să ne şantajeze. Pleacă Kobborg, nu se mai dă baletul. Dincă a adus lucruri vizuale. La un teatru trebuie să ai ce asculta, să pui accent numai pe partea vizuală e o chestiune greşită", a punctat dirijorul în aplauzele protestatarilor.

 

Bianca Ionescu, solistă la Teatrul de Operetă "Ion Dacian" reacţionează, de asemenea: "Lucrurile sunt cu adevărat grave. Am trăit drame alături de colegi care îşi doresc să cânte, să danseze. De ani de zile nu se mai întâmplă acest lucru/ De ani de zile au fost situaţii grave, dar niciuna la fel de gravă ca aceasta."

 

Vlad Alexandrescu a spus, în final: "Cred că am înţeles multe din cele pe care le-aţi spus. Va mulţumesc că mi le-aţi spus sincer. Vreau să aveţi încredere că ceea ce gândesc v-am spus şi eu sincer, nu sunt mănat de alte interese. Tot ceea ce am făcut şi fac, o fac din conştiinţa şi încercarea de a aduce un alt stil în conducerea Ministerului Culturii. Aici v-aţi lovit de nişte probleme pe care le aveaţi de mult şi au ieşit acum la suprafaţă. Faptul că sunt aici înseamnă că am început deja să le tratăm. Mă întorc acum la minister şi mă gândesc foarte serios la tot ce mi-aţi spus. Sunt foarte preocupat. Va rog să credeţi că asta e deschiderea mea, să mă credeţi pe cuvânt. De la ministerul Culturii, acest parteneriat există."

 

"Noi aici rămânem până pleacă George Călin", a conchis tranşant soprana Sorina Munteanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22