Pe aceeași temă
UPDATE Preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, a postat, duminică, un mesaj pe facebook, in care ii cere presedintelui PSD, Liviu Dragnea, condamnat vineri de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare cu suspendare, sa isi asume responsabilitatea pentru situatia in care se afla si sa nu transfere asupra sutelor de mii de membri decenti si onesti ai partidului o „eticheta” pe care nu o merita si sa nu ii puna in situatia „sa li se bata obrazul bata obrazul pentru ceea ce nu au facut”. El avertizeaza ca intelegerea gresita a principiului social-democrat al solidaritatii, ca una impotriva justitiei, expune partidul riscului de a pierde alegerile, asa cum s-a intamplat si-n alte dati:
„(…) Nu trebuie să permitem NICIODATĂ ca acestor oameni să li se pună o etichetă pe care nu o merită.
NU trebuie sa fie în defensivă atunci când cer votul oamenilor care văd în noi speranța unui viitor mai bun!
Nici să li se bată obrazul pentru ceea ce NU au făcut !
Nu accept ca munca acestor oameni să fie călcată-n picioare de adversarii politici, care ne pot specula problemele, atunci când noi le permitem să apară.
PSD e un partid de oameni onesti si serioși, care nu merită să ducă povara unei imagini afectate de problemele unor lideri, indiferent cine sunt aceștia. Acesta este dreptul lor. Și nu o abstracție.
A fi lider înseamnă a avea responsabilitate dincolo de orice altceva. Iar în PSD, spre deosebire de alte partide, un lider are responsabilitatea destinului politic a peste jumătate de milion de suflete. Cărora trebuie să le insufle încredere și speranță. Nicidecum să le arunce în spate propriile sale probleme. (s.n.)
Acesta este crezul pe care și eu și Liviu l-am împărtășit atunci când am venit în fața Congresului.
Este un crez de care eu mă voi ține până la capăt! Sper și cred că, după toată emoția de vineri, te vei ține și tu, Liviu!
Pentru că PSD este o familie, în care principiul de bază este solidaritatea. Dar o solidaritate cu valorile și principiile de stânga, și nu una împotriva justiției.
Viața ne-a demonstrat că ori de câte ori am fost duplicitari și pasivi față de dorințele oamenilor, lumea ne-a sancționat și am pierdut alegerile. (s.n.)
Și nu e drept ca viitorul Partidului Social Democrat să fie periclitat din cauza unor interese personale / de grup.
Avem o șansă istorică : să recâștigăm alegerile locale si parlamentare. Și să guvernăm din nou țara în interesul oamenilor.
Vom câstiga alegerile locale pentru că am demonstrat seriozitate și performanță în ceea am facut în administrația locală. Dar putem pierde definitiv încrederea oamenilor în marele proiect PSD.
2016 este anul victoriei sau al înfrângerii definitive pentru PSD.
Depinde de noi toți ce ne dorim și ce alegere facem ...”
mesajul integral AICI
Condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul "Referendumul", Liviu Dragnea ramane presedintele PSD, "la cererea membrilor", care considera ca o retragere a sa ar destabiliza partidul, potrivit Hotnews
Cel care in schimb se gandeste la demisie din functia de conducere - cea de presedinte executiv - este Valeriu Zgonea, singurul care nu a ramas la "poza de final", plecand pe usa din spate din sediul partidului, in timp ce Dragnea facea declaratii presei, avandu-i in jurul sau pe colegii din conducerea partidului.
Zgonea le-a spus jurnalistilor afara ca "decizia nu este a partidului" (anuntata de Dragnea - n.r.) si, intrebat daca se gandeste sa demisioneze, a raspuns: "ma gandesc pana luni".
Zgonea a plecat vizibil suparat, iesind prin spate din curtea PSD, pe langa sediul UNPR (cele doua partide au sediile in aceeasi curte), informeaza Hotnews.
Altfel, membrii conducerii partidului, prezenti in numar mare la sedinta convocata special pentru sentinta, au parut degajati si veseli la final, desi imediat dupa pronuntare Codrin Stefanescu a spus ca toti sunt "socati", ba chiar "inmarmuriti". Ei au coborat din sala in hol, unde l-au asteptat zambitori pe presedinte sa coboare la declaratii timp de peste jumatate de ora, alaturi de jurnalisti, iar unii si-au facut si fotografii. Printre acestia - Rovana Plumb, Viorica Dancila, Olguta Vasilescu, Gabriel Mutu, Daniel Florea, Doina Pana, Paul Stanescu.
Trei dintre liderii PSD care l-au inconjurat pe Liviu Dragnea la conferinta de presa organizata dupa pronuntarea hotararii ICCJ in dosarul "Referendumul" au la randul lor problemele penale. In urma cu doua luni, deputatul PSD Marian Neacsu a fost condamnat la inchisoare cu suspendare judecatorii ICCJ. Lia Olguta Vasilescu, edilul Craiovei a aflat si ea in urma cu doua saptamani ca este urmarita penal de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. In stanga liderului PSD se afla candidatul social-democrat la primaria sectorul 6, Gabriel Mutu, urmarit penal de DIICOT, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii.
UPDATE Ora 17.00. Valeriu Zgonea ia in calcul demisia din functia de presedinte executiv, a declarat acesta atat in sedinta cat si la iesirea din sediu, in timp ce Dragnea facea declaratii. Intrebat daca Dragnea trebuie sa isi dea demisia, Zgonea a afirmat ca aceasta nu este decizia partidului, sugerand ca este doar decizia lui Dragnea. Intrebat apoi daca el isi va da demisia, Zgonea a raspuns "Ma gandesc pana luni", transmite Digi24.
UPDATE Ora 16:40 Liviu Dragnea sustine o declaratie de presa dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD intrunit dupa condamnarea sa de Curtea Suprama, prin sentinta definitiva, la doi ani de inchisoare. (potrivit Hotnews)
- Am avut o discutie colegiala, unii zic ca a fost comitet executiv, altii nu, asta chiar nu are nicio importanta, daca cineva vrea sa conteste, nu e nicio problema, mai deschidem un proces.
- Am vrut sa ascult punctul lor de vedere generat de aceasta situatie, de sentinta profund nedreapta
- Vreau sa spun decat cateva lucruri.
- Nu comentez decizia instantei.
- Am fost condamnat in prima instanta pentru o adresa de organizare a tombolei transmisa de aici din sediu intr-o zi in care nu eram aici in sediu, adresa pe care a doua zi eu am anulat-o si pentru ceva pentru care nici macar nu am fost acuzat in rechizitoriu ca SMS-urile transmise de un grup de tineri de aici ar fi stimulat alegatorii sa incalce listele permanente.
- Aceste doua acuzatii au dus la concluzia primei instante ca prezenta la vot reprezinta un folos necuvenit pentru PSD, PSD necandidand aici.
- Cel care ar fi putut avea un folos necuvenit era presedintele in functie.
- Nu am reusit sa inteleg pana la ce nivel o prezenta e cuvenita si de la ce nivel in sus e necuvenita.
- Am vrut sa fac aceasta precizare pentru a nu se mai vorbi de milioanele de voturi furate, despre mortii care voteaza.
- Am vrut sa aud de la colegi ce ar insemna o retragere a mea acum pentru cele cateva zeci de mii de candidati pe care ii are PSD acum.
- Parerea majoritatii, aproape unanima a fost ca o retragere a mea poate destabiliza toate activitatile de campanie si poate face ca PSD sa nu poata obtine scorul pe care il previzionam cu totii.
- In aceste conditii, am decis sa raman in continuare in aceasta functie, sa gestionez campania electorala.
- Vom mai avea o discutie dupa alegerile locale. Am decis sa nu lungim foarte mult discutia.
- Azi a fost o decizie luata la cald, poate chiar fierbinte.
- Dupa alegeri cred ca trebuie sa facem o discutie despre chestiuni mai profunde in PSD, despre implicarea fiecaruia, de aportul adus de fiecare din conducerea partidului la campanie, si atunci vom avea mai multe decizii, nu numai in ce ma priveste.
- Parerea colegilor a fost ca o retragere a mea ar aduce deservicii partidului si o descurajare a membrilor de partid
Intrebare: Valeriu Zgonea de ce nu e langa dvs? (Zgonea a parasit sedinta CEx si a declarat jurnalistilor ca se gandeste sa-si dea demisia, pana luni n.r.)
Dragnea: Nu stiu. In schimb am vazut parerea dl Ponta si ii multumesc pentru ea.
Intrebare: La ce ofiteri acoperiti se referea Victor Ponta?
Dragnea: Nu stiu, dar sa ii spuna, macar sa ii protejam (razand - n.red.). Dincolo de chestiunea personala, vreau sa am o abordare realista. Apreciez sustinerea dar cred ca cel putin 90% dintre ei au sustinut aceasta idee de ramanere in functie gandindu-se la interesul partidului. De cand am fost ales presedintel interimar si ulterior presedinte votat public am sustinut sa nu promovam noi un razboi politic de dragul razboiului si am facut foarte multe gesturi pentru o relatie corecta cu PNL. Azi constat ca nu se poate o relatie buna cu aceasta constructie politica, o cosmelie politica. Problema lor nu e de fraudare a alegerilor, ci ca nu au candidati Suntem din ce in ce mai putin interesati de ce fac sau ce zic cei de la PNL.
Intrebare: Ce ati discutat cu Zgonea?
Dragnea: I-am spus ce mi-am spus si mie, pentru ca nu sunt copil sa am sperante desarte pentru ziua de azi.Dincolo de interesul personal avem toti o datorie uriasa fata de acest partid si de aceasta tara. In istoria recenta, de cate ori a fost PSD la guvernare Romania s-a dezvoltat. Si azi am vazut aceeasi atitudine, nu sunt bani, trebuie sa inghetam salariile, trebuie sa taiem salariile. Dincolo de umorile personale tara asta are nevoie de PSD. Nu am de unde sa stiu ce va face Valeriu Zgonea. Puteam sa fac un pas in lateral si sa conduc informal campania, dar nu era bine. Votul care l-a infrant pe Traian Basescu a fost infrant de o erata. Speram ca pe 5 iunie se vor organiza alegeri, in speranta ca se vor organiza, pentru ca am inteles ca liberalii vor sa vada cum le organizeaza in 2, 3 sau 4 tururi, sunt in stare sa arunce in aer tara. Am primit sute de telefoane care mi-au zis ca nu imi pot permite sa lasam partidul acum.
UPDATE 16.00 - Comitetul Executiv al PSD s-a intrunit pentru a discuta despre condamnarea presedintelui PSD, Liviu Dragnea. Pana acum, niciun membru al CEx nu s-a afirmat in sensul demiterii lui Dragnea de la conducerea partidului. Documentul de constituire al Consiliul de integritate al partidului prevede, insa, ca orice persoana condamnata penal nu mai poate ocupa functii de conducere.
UPDATE 15.54 Victor Ponta, pe pagina sa de facebook: "Ca să răspund tuturor celor care ma întreabă: cred că Liviu Dragnea NU trebuie sa își dea demisia din funcția de Președinte al PSD! Trebuie să țină Partidul unit, să câștige alegerile locale și parlamentare și să ferească PSD de toți "ofițerii" acoperiți sau descoperiți care vor să îl preia! Clar?"
UPDATE Ora 15:17 Liviu Dragnea a ajuns la sediul PSD. Nu a dorit sa faca nicio declaratie. "Vorbim dupa CEx (Comitetul Executiv)" a spus Dragnea, declaratie din care se intelege ca intreaga conducere extinsa a partidului s-a reunit la sediu pentru a discuta situatia, informeaza Hotnews.
El a fost asteptat in curte de Florin Iordache, Paul Stanescu, Mircea Dusa, Mircea Draghici, care l-au insotit in sediu.
UPDATE Ora 15.15 La sediul PSD este asteptat sa ajunga si condamnatul Liviu Dragnea, presedinte al partidului.
Ora 15.07: La sediu s-a intors Valeriu Zgonea, care insa a evitat presa, intrand prin spate in sediu, informeaza Hotnews.
UPDATE Ora 14.55 Prima reactie la PSD dupa pronuntarea sentintei (doi ani de inchisoare cu suspendare) a fost cea a lui Codrin Stefanescu, secretar general adjunct, care a spus ca este singurul care a avut curaj sa dea o reactie la cald, informeaza Hotnews.
"Suntem mai mult decat socati, suntem inmarmuriti de ce se intampla in Romania, omul asta nu a facut altceva decat sa conduca o campanie. Suntem toti socati in sediu va spun, sunt singurul care am avut curaj sa iasa, toti il sustinem nu are niciun fel de vina. Toti asteptam astazi o achitare. Ne vom intalni in urm ore si zile, toata lumea este cu Liviu Dragnea ar fi trebuit sa fim toti condamnati. Demisie din functia de presedinte? Nu acceptam asa ceva. Sa voteze 550000 pentru tine este proba ca toata lumea te doreste. In opinia mea 100% da, ramane presedintele partidului."
Codrin Stefanescu a vorbit pe Digi 24 despre faptul ca Dragnea "nu a facut decat sa conduca o campanie electorala prin care le-a cerut romanilor sa se prezinte la vot ca sa dea jos un monstru, un tiran care ne-a facut praf zece ani. (...) N-a facut decat sa-si faca datoria".
UPDATE Jurnalistul Liviu Avram a vorbit pe Digi 24, dupa pronuntarea sentintei, despre "agresiunea asupra a mii de oameni pentru care dl Liviu Dragnea sufera o condamnare de doi ani cu suspendare pentru ca a folosit datele personale ale oamenilor ca sa vina la vot". Liviu Avram a amintit ca la referendumul din 2012 Dragnea a intrat pe listele de vot si le-a cerut oamenilor sai sa se duca acasa la cei care nu au votat si sa-i oblige sa vina la vot. "Imaginati-va ca stai acasa la un gratar si vin acasa niste haidamaci sa te oblige sa vii la vot, pentru Basescu sau impotriva lui, nu conteaza".
UPDATE 15.06 Expertul anticorupție Laura Ștefan a declarat Digi 24 că decizia definitivă a instanței, de condamnare a lui Liviu Dragnea, este „o decizie de cotitură în politica românească” și că toată lumea trebuie să înțeleagă că doar cei care se prezintă la vot trebuie să apară pe listele electorale. „Frauda se pedepsește penal”, a spus Laura Ștefan, adăugând că o condamnare cu suspendare nu înseamnă că nu există o vină. „Dacă Liviu Dragnea ar fi fost considerat nevinovat, ar fi fost achitat”, a mai spus ea. „E o decizie de cotitură în justiția românească, e o decizie care lamurește limitele în care partidele pot acționa când e vorba de mobilizarea votanților, mai exact nu pot să îi mobilizeze pe cei care nu doresc să fie mobilizați, cu atât mai puțin să treacă pe listele electorale oameni decedați, care nu se prezintă la vot sau care nu sunt în România. Eu consider că e o decizie extrem de importantă a justiției române și sper ca fiecare politician să înțeleagă importanța acestei decizii”, a spus Laura Ștefan. „De azi încolo nimeni nu mai poate să spună că n-a știut că acest tip de conduită e unul penal și cred că are relevanță, mai ales într-un an electoral”, a adăugat ea.
UPDATE: Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat vineri de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la doi ani de inchisoare cu suspendare si la un termen de incercare de patru ani, in dosarul in care este acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.
Liviu Dragnea a fost obligat sa plateasca 550 de lei cheltuieli de judecata.
Pedeapsa a fost majorata fata de prima instanta care i-a acordat un an cu suspendare si cu o marire a termenului de incercare de la trei la patru ani.
Articolul 82 Cod penal - potrivit avocatura.com - prevede ca perioada de incercare reprezinta perioada de timp, prevazuta de legea penala, dupa expirarea careia persoana condamnata cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei este reabilitata de drept, daca in limitele acesteia nu a savarsit o alta infractiune si nu s-a revocat masura suspendarii.
UPDATE: In sedinta ICCS de vineri, procurorii DNA le-au cerut magistraţilor pedeapsă cu executare pentru preşedintele PSD Liviu Dragnea, pedeapsa minimă solicitată de DNA fiind între trei şi cinci ani de închisoare. În cererea procurorilor se arată că liderul PSD ar fi tratat alegătorii ca pe nişte obiecte, iar neprezentarea la vot a fost văzută ca "un moft, nu ca un drept". În primă instanţă, judecătorii l-au condamnat pe Liviu Dragnea - secretar general al PSD la data comiterii faptelor - la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale". Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.
UPDATE Liderii PSD au venit vineri la sediul central al partidului, fara a exista vreo sedinta oficiala, pentru a astepta pronuntarea sentintei in dosarul "Referendumul" in care presedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, in prima instanta, la un an de inchisoare cu suspendare. Mare parte dintre acestia se plimba dintr-o parte in alta pe holul din sediu, discutand.Nici unul dintre ei nu a dorit sa faca declaratii presei, informeaza Hotnews. Atmosfera este pe alocuri degajata, de pe hol putand fi auzite uneori rasete si galagie. In jurul orei 13.00 au mai ajuns la sediul PSD presedintele executiv Valeriu Zgonea, primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, europarlamentarul Dan Nica, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, presedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, deputatul Ionut Vulpescu, liderul PSD Buzau, Marcel Ciolacu, presedintele PSD sector 1, Dan Tudorache, Mihai Mohaci - presedinte interimar al PSD Brasov, deputatul Dumitru Chirita. Ulterior a ajuns si Rovana Plumb.
Intre cei care s-au reunit in prima parte a zilei la sediul PSD se afla europarlamentarul Viorica Dancila, secretarul general al partidului, Marian Neacsu, secretarul general adjunct Codrin Stefanescu, presedintele PSD sector 5, Daniel Florea, presedintele CJ Olt, Paul Stanescu, deputatul Florin Iordache, presedintele PSD Mures, Vasile Gliga, Ionel Arsene - secretar regional, presedintele PSD Timis, Sorin Grindeanu, presedintele PSD Calarasi, Dan Cristodor, primarul interimar al sectorului 4, Daniel Baluta, relateaza Agerpres.
***
Dragnea a declarat, in timpul ultimului termen al acestui dosar: “Doar cateva cuvinte, ca e foarte tarziu. Va rog sa nu luati in seama caracterizarea facuta mie de catre DNA. Nu asta e realitatea. Am avut o activitate in serviciul public care a ajutat oamenii sa aiba o viata mai buna. In legatura cu indemnarea oamenilor sa vina la vot, este important pentru democratie si pentru legitimitate. Asa-zisele foloase necuvenite obtinute de PSD: va reamintesc ca a fost o confruntare dura intre presedintele de atunci si partide. Eu am fost desemnat de partid sa coordonez acea campanie. Cred cu tarie in nevinovatia mea si solicit achitarea”, a spus liderul PSD, citat de Hotnews.
Avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut achitarea lui Liviu Dragnea. “Singurul care ar fi putut obtine un folos necuvenit ar fi fost doar presedintele Basescu, pentru ca ar fi ramas in functie”, a spus avocatul lui Dragnea
Cele mai importante declaratii ale lui Nazat:
- Probele sunt insuficiente pentru condamnarea lui Liviu Dragnea. Va rog sa dispuneti achitarea inculpatului
- instanta de fond face doar o deductie logica atunci cand afirma ca Dragnea avea cunostinta despre transmiterea unor adrese in teritoriu. Instanta a rasturnat sarcina probei. Inculpatul a dispus anularea acelei adrese. La dosar nu exisa nicio proba potrivit careia Dragnea ar fi stiut dinainte de transmiterea adresei.
- Inculpatul nu a cunosc continutul mesajelor care urma sa fie trimise in teritoriu
- Un martor a recunosc ca unul din mesaje i-a apartinut
- Instanta spune ca cele 6 sms-uri au fost o presiune asupra alegatorilor, dar nu exista nicio declaratie a alegatorilor cum ca au fost presati sa isi exercite votul
- In legatura cu folosul necuvenit, e o cutie a Pandorei aici. Eu consider ca nu poate fi considerat folos necuvenit faptul ca a venit lumea la vot. Singurul care ar fi putut obtine un folos necuvenit ar fi fost doar presedintele Basescu, pentru ca ar fi ramas in functie
- Dragnea nu putea sa urmareasca un folos necuvenit nici pentru sine, nici pentru partid. Procurorul cere inchisoare cu executare pentru ca a organizat spectacole cu clovni si zane. Inculpatul a urmarit sa atraga cat mai multi cetateni la vot, ca orice politician din lume.
Procurorul DNA in schimb, a cerut majorarea pedepsei si executarea in regim de detentie, precizand ca fapta lui Dragnea se pedepseste cu 3 pana la 5 ani de inchisoare cu executare. Procurorul a mai spus ca Dragnea a urmarit validarea referendumului prin orice mijloace, inclusiv ilicite.
***
În septembrie 2015, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, la un an de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 3 ani, în dosarul Referendumul, în care DNA a cerut închisoare cu executare.
Dragnea era acuzat, alaturi de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Presedintele PSD a declarat ca se considera nevinovat si ca nu intelege care a fost motivarea deciziei ICCJ.
Principala acuzaţie a procurorilor DNA este că USL a utilizat un soft care să permită monitorizarea prezenţei la vot, însă care a fost folosit şi pentru transmiterea de date privind modul în care se votează în secţiile de votare – câţi oameni au votat „Da” şi câţi „Nu”.
Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".
Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.