Ciudățeniile Munteanu și Turcescu

O viitoare alianță PNL-PMP este improbabilă, date fiind idiosincraziile reciproce și interesele, deocamdată, divergente.

Andreea Pora 26.04.2016

De același autor

 

„Ne vom ocupa de ei la momentul po­tri­vit.“ Observați pluralul. Ce se ascunde în spa­te­le acestui „ne“? Alianța Noastră, băieții cu sumane și diagonale scoase de la naftalină sau cei în cămeșoaie albe măr­șăluind pe străzi cu crucea în mână? Vom afla cât de curând, pentru că rolul politic al lui Marian Munteanu de abia începe. Ne-a anunțat deja că ime­diat după locale va demara o construcție politică care „să pună lucrurile pe fă­gașul corect. Să facă astfel încât românilor să nu le fie rușine că sunt români. Să respecte va­lorile noastre, identitatea noastră“. Mi­nu­nat! Felicitări PNL-ului care l-a scos pe Munteanu la lumina zilei și i-a dat tri­bu­nă, să afle lumea că există un lider națio­nalist, ortodoxist și xenofob în jurul că­ru­ia se poate aduna. Era tot ce ne mai lipsea în actualul haloimăs politic autohton și eu­ropean. O astfel de construcție, bine ins­trumentată mediatic - să nu ne facem griji în privinţa asta! -, poate obține la ale­ge­ri­le parlamentare binișor peste 10%.

 

Dar nu asta ar fi problema cea mai mare - până la urmă era inevitabil ca locul lui Va­dim Tudor să fie luat de cineva, iar elec­to­ratul rămas frunză în vânt, tot mai nu­me­ros de la criza refugiaților încoace, să fie aca­parat -, dacă în ecuația lui Munteanu nu ar intra și pe mai departe PNL. „Îm­preună cu ei (PNL, n.r.) aceste obiective pot fi atinse chiar în noiembrie“, spune Mun­teanu. Deși individul e grandoman și cam zărghit, socoteala lui pare să fie co­rec­tă. Liberalii sunt într-o accelerată pier­de­re de viteză, nu vor scoate de unii singuri peste PSD, mai ales după ciufuleala care se prefigurează la locale, deci nu vor pu­tea face după alegerile parlamentare o ma­joritate care să dea gu­ver­nul decât într-o alianță. Cu partidul lui Munteanu și, eventual, cu PMP-ul lui Băsescu. Pare a fi singura șansă a liberalilor. Va fi în­să prima oară după „pa­tru­laterul roșu“ (PDSR, PRM, PUNR și PSM) din anii 1992 când un partid cu accente extremiste va fi adus la gu­vernare. Contextul euro­pean este însă total diferit de cel de atunci, de unde și riscul major al derapajelor cu efec­te greu de anticipat.

 

Nu e limpede cine sau ce forță e artizanul unui astfel de rearanjament pe scena po­li­ti­că. Dacă e mâna unei facțiuni din ser­vi­cii care dorește să țină sub control recru­des­cen­ța naționalismului și a xenfobiei sau, din contra, să-i dea liber la zburdat pe ară­tu­ră. Poate fi vorba de ceva mult mai sim­plu: pros­tia și inconștiența PNL, in­trat com­plet sub influența vechii gărzi liberale din timpul USL. Să ne aducem amin­te de ră­buf­nirile antieuropene și anti­americane din perioada puciului din 2012 sau de teoria conspirației finanțelor stră­i­ne pe care o au­zim frecvent din gura ace­lorași (acom­pa­ni­ați, desigur, de fruntași PSD). Destui li­be­rali sunt înfrățiți în idei și spirit cu Marian Munteanu, alții sunt pur și simplu niște frip­turiști îndrăgostiți doar de sinecuri și por­to­fel, majoritatea este însă analfabetă po­li­tic, așa încât nu văd niciun impediment major într-o ali­anță la guvernare cu acesta.

 

Cât privește PMP, Traian Băsescu a în­cer­cat la rândul lui să capitalizeze filonul na­țio­nalist, pe fondul islamofobiei în ascen­siune, dar e departe totuși de perfor­man­țe­le unuia ca Munteanu, antiocci­de­n­ta­lis­mul fostului președinte fiind doar de con­junctură și prea puțin credibil în ochii elec­toratului căruia i se adresează. Plus că Băsescu știe să se replieze când vede că fe­lia s-a ocupat. Pe de altă parte, o viitoare ali­anță PNL-PMP este improbabilă, date fiind idiosincraziile reciproce și interesele, deocamdată, divergente. Oricum, PMP poa­te deveni interesant doar dacă reușește să obțină un scor de peste 5%. Ceea ce nu este exclus, fostul președinte are încă un elec­torat fanatic, nucleu dur care poate fi mărit dacă actuala criză de lideri se per­pe­tuează. În orice fel de calcul intră însă tra­seul dosarului de spălare de bani pe care îl are Băsescu. Deocamdată, vedem că el l-ar fi împiedicat să candideze la Bucu­rești, dacă e să luăm de bună ceea ce ne spu­ne. Personal, nu cred, și asta pentru că Băsescu știa bine că nu are șanse, iar o înfrângere l-ar fi umplut de ridicol, chiar dacă ar fi tras în sus scorul partidului. Mai degrabă vrea să se victimizeze pentru a da greutate atacurilor la procurori, ceva mai justificate acum (a naibii coincidență ca un dosar închis cu trei ani în urmă cu NUP să fie redeschis taman cu o săptă­mână înaintea campaniei!).

 

Deși motivația fostului președinte că nu putea să intre în seria candidaților penali fără să-și nege propriul mandat este de bun-simț, alegerea lui Robert Turcescu es­te mai puțin, dacă ne menținem în zona neabdicării de la propriile principii. Când ai făcut atâtea valuri cu „dubla comandă“ și „acopereala“ lui Ponta, nu poți să-l sus­ții pe unul din exact aceeași categorie. Ori­cât de bun de gură ar fi Turcescu, oricât vrea să metamorfozeze „sacul cu pietre“ într-unul cu tămâie și oricâte jurăminte că „nu a executat comenzi“ ar depune în prime-time-uri prietenoase, tot necredibil rămâne. Doar nu se așteaptă ca lumea să creadă pe cuvânt un ofițer acoperit, fie el și vedetă media? În fine, salturile de can­gur de la ziaristică la „acoperit“, la poli­ti­că și retur sunt ușor grotești, căci de deon­tologie chiar nu are rost să discutăm. Dar probabil că Traian Băsescu nu a găsit altă formulă mai puțin controversată, ceea ce spune ceva despre PMP. Ar fi poate înțe­lept ca partidul să nu repete experiența PD și să depindă exclusiv de liderul su­prem. Până atunci însă, scorul pe care PMP îl va obține la locale va fi barometrul pentru parlamentare. Și al eventualelor ali­anțe.

 

Revenind, liberalii sunt într-o perioadă nea­gră, tocmai de aceea riscul de a face alte alianțe contra naturii (liberale?) și a propriului său electorat e foarte mare. Partidul lui Marian Munteanu nu contează decât într-o ecuație de genul acesta. Doar PNL îl poate face mai mult decât ce-a fost. Adică, un nimic cu pretenții de ciu­dățenie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22