ANI, noua lovitura. Incompatibilii si cei in conflict de interese pot ocupa functii publice

Dora Vulcan | 26.04.2016

Senatorii din Comisia Juridica au votat, marti, modificarea unui articol din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, care goleste de continut institutia si face inoperabila sanctiunea impusa celor condamnati definitiv.

Pe aceeași temă

 

 

 

Este vorba de un proiect de lege depus in iunie 2015 de sentoarea Cristiana Anghel care modifica un singur articol din lege, astfel incat  persoanele condamnate definitiv sa fie sanctionate cu interdictia de a mai ocupa timp de trei ani aceeasi functie care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese, nu orice tip de functie publica, informeaza Hotnews.

 

Ioana Lazar, director general in ANI, scrie pe Facebook ca aceasta modificare votata astazi "va permite categoriilor de functii alese "rotirea" pe functii chiar si atunci cand exista incompatibilităti rămase definitive prin decizii ale instantelor de judecată".

Ce a postat pe Facebook Ioana Lazar, director general ANI: "Astăzi la Comisia Juridica din cadrul Senatului a fost votată modificarea art.25 alin.2 privind sintagma "aceiasi functie" mult dezbătută de-a lungul anilor si subiect al unor dezbateri politice ample. Practic aceasta modificare va permite categoriilor de functii alese "rotirea" pe functii chiar si atunci cand exista incompatibilităti rămase definitive prin decizii ale instantelor de judecată. Inclusiv cei cu averi nejustificate dovedite vor putea fi alesi in alte functii elective. Am explicat in cadrul comisiei problemele care sunt generate din perspectiva aplicării legii , al angajamentelor asumate de Romania prin MCV si nu in ultimul rând faptul ca exista o decizie a Curtii Constiutionale care validează această prevedere legală asa cum este aplicată acum. Din păcate nici măcar aceste argumente nu au convins membrii comisiei. Raportul va fi trimis la plen pentru vot."

Proiectul de lege a trecut deja de Camera Deputatilor iar daca va trece si de plenul Senatului va merge la promulgare.

 

In expunerea de motive, senatoarea Anghel sustine ca legea nu este clara, in sensul ca nu e limpede daca interdictia se refera doar la functia care a generat interdictia sau la toate functiile eligibile sau numite.

 

Or, Curtea Constitutionala a transat aceasta problema in 2013: "...putem concluziona că atribuirea pentru sintagma «aceeaşi funcţie» a înţelesului de «funcţia care a generat starea de incompatibilitate» este profund greşită, aceasta fiind, practic, de natură să lipsească de eficacitate norma juridică respectivă. Căci, a permite o astfel de interpretare în care unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate să i se aplice rigorile legale, doar în condiţiile în care aceasta ocupă şi la momentul rămânerii definitive a constatării A.N.I. aceeaşi funcţie cu cea care a generat starea de incompatibilitate, ar pune, practic, la îndemâna celor vizaţi de Legea nr. 176/2010, un procedeu extrem de simplu de ocolire a legii şi mai ales de sustragere de la aplicabilitatea sancţiunilor instituite de aceasta, în sensul că, prin realizarea unei rotiri periodice a funcţiilor elective în intervalul de timp necesar parcurgerii întregii proceduri prevăzute de lege pentru constatarea stării de incompatibilitate (şi care de cele mai multe ori este destul de îndelungat, incluzând şi etapa procedurilor desfăşurate în faţa instanţelor de judecată), subiecţii de drept vizaţi de regimul juridic al incompatibilităţilor pot obţine, cu destul de multă uşurinţă, o eludare a cadrului legal referitor la acest regim".

 

In expunerea de motive, Cristiana Anghel isi sustine proiectul de lege invocand opinia concurenta a judecatorului Valer Dorneanu de la Curtea Constitutionala, "care reflecta si punctul de vedere al Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari din Senat". Astfel, senatoarea PC propune modificarea lege intr-un singur punct, adaugand dupa sintagma "aceeasi functie" precizarea clara ca se refera la "aceeasi functie care a generat starea de incompatibilitate sau existenta conflictului de interese". Proiectul de lege initiat de Cristiana Anghel a intrat pe circuitul parlamentar in iunie 2014, fiind trimis in 9 septembrie pentru avize la Guvern si la Consiliul Legislativ.

 

Initiativa senatoarei PC se inscrie intr-un lung sir de tentative de modificare a legii ANI, promovate atat de PSD cat si de UDMR. Legea ANI n-a suferit inca modificari substantiale, insa parlamentarii au modificat alte legi care afecteaza activitatea inspectorilor de integritate. Astfel, in aprilie a fost modificata legea administratiei publice. La initiativa parlamentarilor PSD, Gabriela Vranceanu Firea si Darius Valcov, Parlamentul a modificat legea administratiei publice la inceputul lunii martie astfel incat primarii si presedintii de Consilii Judetene sa-si poata delega atributiile catre un numar mare de angajati din cadrul institutiei.

 

Astfel, prestatorii de servicii din subordinea Primariei sau Consiliului Judetean vor putea incheia contracte cu societati controlate de alesii locali, sefi de CJ sau primari, fara ca acestia sa mai poate fi acuzati de conflict interese daca isi deleaga atributiile catre sefii institutiilor din subordinea lor, se arata intr-o analiza realizata de Agentia Nationala de Integritate consultata de Hotnews.ro.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22