Arestat preventiv, Chereches, primarul din Baia Mare, poate candida lejer la locale

Dora Vulcan | 28.04.2016

Arestul preventiv nu îl împiedică pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, să candideze pentru un nou mandat la alegerile locale din 5 iunie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Maramureş, judecătorul Nicolae Stamate Tămăşan a precizat, joi, pentru Mediafax, că primarul acuzat de luare de mită în formă continuată poate candida pentru un nom mandat, astfel că statulul său nu este afectat de certcetările în curs, informeaza Mediafax, citata de Romania libera

 

 

Procesul electoral aflat în curs de desfăşurare pentru alegerile locale din 5 iunie în ceea ce priveşte un candidat la Primăria Baia Mare nu este afectat de cercetările în curs. Statutul său de candidat nu se schimbă cu nimic, acest lucru fiind valabil şi pentru starea anterioară de reţinere dar şi acum pentru arestul preventiv. În alte zone din ţară sunt cazuri chiar de deţinuţi şi nu sunt împiedicaţi să particile la alegeri în calitate de candidaţi. Eventual, mandatul pe care îl exercită în prezent ar putea avea de suferit prin suspendarea din funcţie”, a spus Stamate Tămăşan.

 

 

Pe de altă parte, preşedintele Biroului Electoral Municipal Baia Mare, Claudiu Nan, a declarat că dosarul de candidatură a lui Cătălin Cherecheş, depus din partea UNPR, pentru Primăria Baia Mare, va fi analizat în cursul zilei şi se va decide dacă se va admite sau va fi respins.

 

 

Miercuri seara, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Cătălin Cherecheş, după ce acesta fusese reţinut anterior, pentru 24 de ore, de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

 

 

 

Primarul Catalin Chereches a fost ridicat marti de procurori chiar din biroul sau, in jurul orei 13:00, cand se afla acolo impreuna cu reprezentanti ai unor societati comerciale cu care primaria are contracte. Primarul este audiat intr-un caz de deturnare de fonduri.

 

 

 

Fost deputat in Legislatura 2008-2012, Catalin Chereches este primar in Baia Mare din luna mai 2011, fiind sustinut de USL.

 

 

 

In acest caz ar fi implicat presedintele clubului de fotbal FCM Baia Mare, care ar fi venit sa inapoieze un imprumut din care ar fi platit prime restante catre jucatori, sustine Maramuresmedia.ro.

 

 

Ulterior, DNA a dat urmatorul comunicat: "Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează săvârșirea unor infracțiuni corupție, comise în perioada 2015 – 2016, în legătură cu finanțarea Clubului sportiv F.C. Municipal Baia Mare. În cursul zilei de 26 aprilie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare la sediul unei instituții publice din municipiul Baia Mare. În aceeași cauză, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante în timp ce o persoană cu funcție de decizie din cadrul instituției respective a primit suma de 30.000 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare."

 

Intre doua perchezitii, Chereches a facut urmatoarea postare pe facebook: "Prieteni, vă mulțumesc pentru susținere. Celor care și-ar dori să mă vadă în genunchi și ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! Am făcut bine ca să primesc rău… Ca de atâtea ori, am sărit în ajutorul celor care au nevoie. Am plătit din banii mei prime jucătorilor de la FCM Baia Mare și am achitat cheltuieli de deplasare. Nu este nici un secret, inclusiv jucătorilor li s-a spus de unde sunt banii și aceștia au înțeles că este modul în care eu personal am ales să îi ajut ca să poată continua să joace pentru Baia Mare și pentru comunitatea noastră, în pofida problemelor financiare existente la club. Astăzi dimineață, Cristian Șpan a venit să îmi înapoieze o mică parte din banii pe care i-am dat cu titlu de împrumut ca să nu moară echipa, să poată funcționa. M-am trezit cu DNA la ușă... Îi asigur pe băimăreni și pe toți cei care mă cunosc sau au auzit măcar cine este Cătălin Cherecheș, că sunt un om corect. Poate am o singură vină totuși: sunt prost de bun uneori și ajut și pe cine nu ar trebui. Ajut de când mă știu pe oricine pot, pe cine are nevoie. Așa am fost, așa sunt și așa voi rămâne! Am sprijinit și voi susține în continuare din resurse proprii cât de mult pot sportul și cultura, cu atât mai mult cu cât la mijloc este imaginea orașului nostru. Cu riscul de a păți ca astăzi când în loc de un “mulțumesc", unii au ales să îmi bage cuțitul în spate, mișelește. Dar pentru băimărenii serioși și demni, pentru municipiul Baia Mare, nu mă dau bătut și cu fruntea sus am să merg înainte! Le mulțumesc tuturor celor care îmi sunt alături. Celor care și-ar dori să mă vadă în genunchi și ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! Știu că în această campanie electorală este un singur proiect pe care anumiți politicieni și afaceriști îl au: să îl ucidă pe Cherecheș. Dar eu merg înainte în candidatura mea spre un nou mandat de primar, continuând misiunea pe care mi-am asumat-o pentru a face Baia Mare să renască!"

 

 

 

Alte surse din ancheta precizeaza ca acest caz ar avea legatura cu instalarea unei nocturne pe stadionul din localitate, pentru meciul din Cupa Romaniei dintre FCM si Steaua, din 2015.

 

 

Chereches este urmarit penal din 2 octombrie 2015, pentru mai multe infractiuni, printre care luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu, intr-un dosar in care au fost facute perchezitii legate de HCM Baia Mare.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22