De același autor
Nici măcar rămânerea României pe terenurile de sport sau pe scenele de muzică nu mai e importantă. Excluderea televiziunii publice din Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union), cea mai mare asociație a difuzorilor publici din lume, e o premieră a acestui for. După avertismente de diferite feluri, TVR a fost dată afară fiindcă în ultimii opt ani a strâns datorii de 10 milioane de euro. Nu există niciun vinovat pentru rămânerea țării în afară: TVR plutește în derivă, după ce a fost folosită mereu de partidele aflate la putere; managerii aleși pe criterii politice au fost întotdeauna disciplinați și au executat comenzi, fără să le pese ce lasă în urmă; parlamentarii n-au vrut niciodată o lege prin care să-i lase TVR independența necesară și ani la rând s-au uitat cum această instituție se afundă în datorii și scade în credibilitate; în ultimul moment, guvernul n-a mai reușit să găsească o soluție pentru a salva măcar aparențele. Poate că nu competiția Eurovision contează cel mai mult, fiindcă acolo nu e importantă calitatea muzicii, nici criteriile de pe baza cărora se câștigă, ci doar participarea. Pentru țările membre e mai degrabă o formulă de a-și îmbunătăți așa numita soft-power.
Prezența României în lume e oricum modestă, fiindcă Bucureștiul nu are niciun fel de strategie pentru a-și crește notorietatea. Investițiile în cultură, educație, diplomație publică, tehnologie de vârf, sport sau chiar în bună guvernare sunt minime. Excluderea TVR din Uniunea Europeană de Radio și Televiziune și eliminarea modestului candidat român din concursul Eurovision ar putea fi parte a unui studiu de caz, care demonstrează cum funcționează lucrurile și care vorbește despre dezinteresul nostru de a avea legături cu lumea. Scandalul de la Operă e un alt indicator, care sugerează că România refuză să facă parte din rețeaua globalizată a culturii de bună calitate și alege periferia.
Există apoi turneul internațional de tenis BRD Năstase Țiriac Trophy, parte a circuitului ATP World Tour 250 series, în memoria căruia organizatorii tocmai au ținut un minut de reculegere, fiindcă de anul viitor nu se va mai desfășura la București. Turneul moare după 20 de ediții, pentru că nicio autoritate nu vrea să-și asume modernizarea Arenelor BNR. Banca Națională, care este proprietara terenurilor, susține că nu poate investi în repararea bazei, dar, pe de altă parte, nici nu încearcă o altă soluție. Guvernul este dezinteresat, BNR nu vrea sau nu poate să cedeze sau să vândă Arenele pentru ca turneul să meargă mai departe, iar acolo să continue să se joace tenis.
Statul român este defect, nu are priorități de investiții, nu găsește bani pentru lucrarea lui Brâncuși, Cumințenia Pământului, dar ani la rând a finanțat Catedrala Mântuirii Neamului și construirea de biserici. Nu face școli și spitale și, chiar și atunci când dă bani, spre exemplu, pentru o secție modernă pentru arși, clinica rămâne închisă, după tăierea panglicilor. Nici după drama de la Colectiv nu s-a schimbat nimic în sistemul spitalicesc, iar România devine vedeta cinismului în lume.
Autismul autorităților e cronic. Redistribuirea priorităților se face în folosul grupurilor, nu în interesul oamenilor. În interior, destructurarea e ceva normal, iar în afară, politica externă se construiește cu un dispreț prudent și delicat. Republica Moldova, prioritară în documente, e neglijată permanent: investițiile românești acolo sunt minime, prin comparație cu cele rusești, și Bucureștiul amână interconectarea liniilor electrice, pentru ca moldovenii, în loc să cumpere energie din Transnistria și în acest fel să finanțeze regimul separatist, să o ia din România, la un preț mai avantajos. În relațiile cu vecinii, Bucureștiul este mai degrabă tăcut: la Budapesta și-a trimis un ambasador care nu vorbește ungurește, iar la Chișinău unul care nu cunoaște spațiul ex-sovietic. Diplomația românească nu urmărește trendul global, în care ministerele de Externe și ambasadele sunt active în mediul virtual, intră în dezbateri pe rețelele de socializare, răspund la întrebări, lansează teme de discuții și își fac cunoscute țările.
Politica de fațadă de până acum nu mai funcționează și oricine poate vedea ce e dincolo de taraba noastră cu gablonțuri ieftine: România vrea să rămână la margine, fără să aibă niciun fel de bătăi de cap, nu e prea interesată nici să fie mai prosperă, nici să câștige mai multă influență la Bruxelles. Se întoarce spre interior, dar fără să facă nimic nici în propria ei ogradă. E ca un motor care merge în gol.