Noi probe la DNA privind falsificarea listelor de sustinere a candidatilor liberali

Dora Vulcan | 03.05.2016

Mișcarea civică Inițiativa România a depus marţi, la Direcția Națională Anticorupție, un set de 25 de pagini cu nume și date personale folosite de reprezentanți ai PNL pentru falsificarea unor semnături pe listele de susținere a candidaților la alegerile locale din București.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Initiativa Romania ofera publicitarii si lista celor 25 de pagini, cu protejarea datelor personale care au fost trimise doar către DNA. Persoana care a pus la dispoziția structurii civice aceste tabele a fost solicitată de reprezentanți ai PNL, care se ocupau cu strânsul de semnături, să copieze nume cu nume de pe respectivele foi și să le treacă în tabelul cu semnături de susținere pentru candidații PNL, după care să semneze în dreptul fiecărui nume. Practic, să falsifice semnături. Persoana în cauză este de acord să fie citată ca martor într-o eventuală anchetă a DNA", se spune intr-un comunicat al Initiativa Romania remis Revistei 22. 



Amintim că mișcarea civică Inițiativa România a formulat pe 25.04.2016 undenunț la DNA, în conformitate cu art. 290 din Codul de procedură penală, privind posibila săvârșire a infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale,fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de falsprevăzute de art. 320, art. 322, respectiv art. 323 din Codul Penal. Denunțul se referea și la posibilafolosire de către persoane care îndeplinesc funcții de conducere într-un partid a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, faptă prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Față de astfel de fapte am exprimat suspiciunea rezonabilă în legătură cu strângerea de semnături pentru candidații și partidele care intenționează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016 pentru Primăria Generală a Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București, primăriile de sector și consiliile locale de sector.



Denunțul formulat pe 25.04.2016 a primit număr de înregistrare 8844/250420.

1.   Denunțul din aprilie a vizat faptele de fals, uz de fals și folosirea influenței ori autorității politice pentru obținerea de foloase necuvenite. Denuntul nu este împotriva unui partid sau candidat anume.

2.   Atragem atenția asupra fenomenului falsificării semnăturilor pe listele de susținere prin folosirea registrului electoral, a listelor de membri de partid sau a listelor mai vechi de candidați. Noile liste de susținători pot fi completate fără acordul persoanei și cu falsificarea semnăturilor.

3.   Încurajăm persoanele care au cunoștință de fapte similare celor descrise mai sus să informeze Direcția Națională Anticorupție.

 

Listele sunt disponibile aici: https://goo.gl/j9SMnT 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22