CCR respinge sesizarile de neconstitutionalitate. Vom avea alegeri intr-un singur tur

Vlad Toma | 04.05.2016

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins astazi sesizarile jurnalistului Liviu Avram in privinta a doua articole din legea alegerilor locale, unul fiind legat de alegerea primarilor într-un singur tur. Ca urmare a deciziei CCR, primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Liviu Avram si-a prezentat argumentele in fata judecatorilor CCR. Procurorul desemnat a cerut CCR sa respinga cererea lui Avram. Sedinta a fost suspendata iar Curtea a ramas in pronuntare, anunta Hotnews.

 

Augustin Zegrean, presedintele CCR, a spus ca recomandarea Comisiei de la Venetia in aceasta speta este de a nu se modifica legea electorala cu cel putin un an inainte de alegeri: "Ei spun sa nu se modifice legea electorala cu cel putin un an inainte de alegeri, dar asta nici nu stiu daca ar fi o schimbare care ar afecta intr-un fel alegerile, pentru ca este vorba despre un tur sau doua tururi sau trei tururi, nu stiu", a spus Zegrean, citat de Agerpres.

 

Liviu Avram şi-a depus o candidatură-fantomă pentru Primăria Capitalei, cu numai trei semnături de susţinere, în timp ce legea cere 18.000 de semnături. Candidatura i-a fost respinsă de Biroul Electoral, însă jurnalistul „Adevărul“ a contestat decizia la Tribunalul Bucuresti, iar în faţa judecătorului a ridicat excepţie de neconstituţionalitate pe cele două articole cu potenţial de neconstituţionalitate: cel care obligă orice candidat să strângă semnături de susţinere, dar şi cel care prevede un singur tur de scrutin. 

 

O instanță a Tribunalului București a decis să trimită la Curtea Constituțională excepțiile de neconstituționalitate ridicate de candidatul independent Liviu Avram la funcția de primar general al Capitalei.

 

Excepţiile i-au fost admise iar magistraţii CCR vor discuta astazi ambele sesizări de neconstituţionalitate.

                                   

Avram si-a depus candidatura tocmai pentru a putea ajunge la CCR si a demonstra ca organizarea alegerilor intr-un singur tur este incorecta pentru democratie, potrivit HotNews.

 

Liviu Avram a scris de-a lungul timpului multe articole in care a demonstrat neconstitutionalitatea articolului care prevede organizarea alegerilor pentru primari intr-un singur tur de scrutin. Ziaristul spune ca nu va face apel la hotărârea de respingere a candidaturii.

 

Avram a declarat ca a a vrut sa arate ca oricat de mare ar fi o majoritate politica din Parlament aceasta trebuie sa se supuna justitiei. El a explicat ca a facut aceasta contestatie la Curtea Constitutionala pentru ca "regulile impuse de majoritatea parlamentara mi s-au parut incorecte pentru o democratie".

 

Alineatul articolului 50, alineatul 2 din legea 115/2015 privind alegerile locale impune candidaților independenți să depună o lista cu susținători de cel puțin 1%, ceea ce pentru municipiul București ar însemna peste 18.000 de semnături. Odată cu contestația față de respingerea candidaturii, Liviu Avram a ridicat și excepția de neconstituționalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, pe motiv că reprezintă o ingerință excesiva asupra dreptului de a fi ales.

 

"Curtea Constituţională va judeca în egală măsură ambele articole pe care le-am atacat: cel cu numărul de semnături necesare pentru a candida şi alegerea primarilor într-un singur tur. Singur faptul că vom avea un răspuns clar, ferm şi argumentat din partea CCR pe ambele articole, indiferent cum va suna acest răspuns, înseamnă că am câştigat bătălia. Dacă CCR declară neconstituţional articolul cu alegera primarilor într-un singur tur, înseamnă că am câştigat întreg războiul. Ne vedem, pe 4 mai, la Curtea Constituţională“, a scris Liviu Avram pe pagina sa de Facebook.

 

Citeste textul integral al argumentatiei jurnalistului Liviu Avram, asupra careia se vor pronunta judecatorii CCR, in Adevarul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22