Pe aceeași temă
UPDATE: Liviu Avram si-a prezentat argumentele in fata judecatorilor CCR. Procurorul desemnat a cerut CCR sa respinga cererea lui Avram. Sedinta a fost suspendata iar Curtea a ramas in pronuntare, anunta Hotnews.
Augustin Zegrean, presedintele CCR, a spus ca recomandarea Comisiei de la Venetia in aceasta speta este de a nu se modifica legea electorala cu cel putin un an inainte de alegeri: "Ei spun sa nu se modifice legea electorala cu cel putin un an inainte de alegeri, dar asta nici nu stiu daca ar fi o schimbare care ar afecta intr-un fel alegerile, pentru ca este vorba despre un tur sau doua tururi sau trei tururi, nu stiu", a spus Zegrean, citat de Agerpres.
Liviu Avram şi-a depus o candidatură-fantomă pentru Primăria Capitalei, cu numai trei semnături de susţinere, în timp ce legea cere 18.000 de semnături. Candidatura i-a fost respinsă de Biroul Electoral, însă jurnalistul „Adevărul“ a contestat decizia la Tribunalul Bucuresti, iar în faţa judecătorului a ridicat excepţie de neconstituţionalitate pe cele două articole cu potenţial de neconstituţionalitate: cel care obligă orice candidat să strângă semnături de susţinere, dar şi cel care prevede un singur tur de scrutin.
O instanță a Tribunalului București a decis să trimită la Curtea Constituțională excepțiile de neconstituționalitate ridicate de candidatul independent Liviu Avram la funcția de primar general al Capitalei.
Excepţiile i-au fost admise iar magistraţii CCR vor discuta astazi ambele sesizări de neconstituţionalitate.
Avram si-a depus candidatura tocmai pentru a putea ajunge la CCR si a demonstra ca organizarea alegerilor intr-un singur tur este incorecta pentru democratie, potrivit HotNews.
Liviu Avram a scris de-a lungul timpului multe articole in care a demonstrat neconstitutionalitatea articolului care prevede organizarea alegerilor pentru primari intr-un singur tur de scrutin. Ziaristul spune ca nu va face apel la hotărârea de respingere a candidaturii.
Avram a declarat ca a a vrut sa arate ca oricat de mare ar fi o majoritate politica din Parlament aceasta trebuie sa se supuna justitiei. El a explicat ca a facut aceasta contestatie la Curtea Constitutionala pentru ca "regulile impuse de majoritatea parlamentara mi s-au parut incorecte pentru o democratie".
Alineatul articolului 50, alineatul 2 din legea 115/2015 privind alegerile locale impune candidaților independenți să depună o lista cu susținători de cel puțin 1%, ceea ce pentru municipiul București ar însemna peste 18.000 de semnături. Odată cu contestația față de respingerea candidaturii, Liviu Avram a ridicat și excepția de neconstituționalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, pe motiv că reprezintă o ingerință excesiva asupra dreptului de a fi ales.
"Curtea Constituţională va judeca în egală măsură ambele articole pe care le-am atacat: cel cu numărul de semnături necesare pentru a candida şi alegerea primarilor într-un singur tur. Singur faptul că vom avea un răspuns clar, ferm şi argumentat din partea CCR pe ambele articole, indiferent cum va suna acest răspuns, înseamnă că am câştigat bătălia. Dacă CCR declară neconstituţional articolul cu alegera primarilor într-un singur tur, înseamnă că am câştigat întreg războiul. Ne vedem, pe 4 mai, la Curtea Constituţională“, a scris Liviu Avram pe pagina sa de Facebook.
Citeste textul integral al argumentatiei jurnalistului Liviu Avram, asupra careia se vor pronunta judecatorii CCR, in Adevarul.
Comentarii 3
Vicentio B. - 05-04-2016
Deoarece deja anterior au fost transmise trei comentarii, iar unul imi apartiene, este IMPOSIBIL - in mod corect - sa se afiseze "Total 0 comments" ! Sau doriti neaparat sa confirmati ca Romania este Tara in care lucrul bine facut este o utopie ?
RăspundeVicentio B. - 05-04-2016
Ca persoana, care din proprie initiativa am folosit procedura de "ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate", evident in alte cazuri, si am avut succes, pot afirma cu certitudine ca sunt in tema !. In speta in sine, invocata de jurnalistul Liviu Avram, am scris anterior pe aceasta pagina convingerea mea, in sensul ca acesta (Liviua Avram) cu siguranta VA REUSI, daca Judecatorii CCR vor pastra procedura STRICT FIDELI fata de Constitutia Romaniei. In cazul de fata NU pot face nici un comentar corect /juridic, dearece din articolul de mai sus, autorul informatiei D. Vlad Toma, NU mentioneza substanta si anume, care articole au fost considerate de Liviu Avram privind neconstitutionalitatea alegerea primarilor într-un singur tur - FONDUL JURIDIC - si fata de care articole din Constitutia Romanie, motiv pentru care il rog sa precizeze !
RăspundeBASCA - 05-04-2016
Doua tururi si pace,asa-i normal si firesc in tara asta aflata in pragul lehamitei,macar un pic de dezmortire la vot sa avem!
Răspunde