Cat i-a fost manager Cadariu, oncologia clujeana a avut opt contracte cu Hexi Pharma

Dora Vulcan | 04.05.2016

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a încheiat din 2012, cat i-a fost director actualul ministru al Sanatatii, opt contracte cu compania Hexi Pharma, pentru furnizarea de dezinfectanti, potrivit "Initiativa Romania". Cadariu spune ca a respectat legea "prin care cumparam ce e mai ieftin pe piata".

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: 20.15 Invitat miercuri seara la Digi24, ministrul a acuzat o campanie pregatita impotriva sa, despre care a spus ca va continua in zilele urmatoare, sustinand ca se fac afirmatii tendentioase in ceea ce il priveste, in special in legatura cu numarul contractelor incheiate in perioada in care a fost manager al Institutului Oncologic din Cluj Napoca.

 

"Ma intreb pe cine am suparat asa de tare", a adaugat ministrul, sustinand ca modul in care presa prezinta situatia este "legat de o suparare" sau de o "lipsa de documentare".

 

Intrebat daca printre cele 5% din probele neconforme prelevate de la spitalele din tara se numara si probe de la Institutul Oncologic din Cluj, Achimas Cadariu a confirmat, afirmand ca este vorba doar de o proba care poate rezulta, spre exemplu, din felul in care s-a spalat pe maini cu dezinfectant persoana de la care a fost preluata proba.

 

Principalele declaratii facute la Digi 24:

 

Ministrul Sănătăţii dă asigurări că a luat toate măsurile administrative pentru ca dezinfectanţii care s-au dovedit neconformi în urma analizelor făcute să nu mai fie folosiţi. Ar fi vorba doar despre 5% dintre substanţele din care s-au luat probe în urmă cu câteva zile. Cât despre faptul că o singură firmă care produce dezinfectanţi a ajuns să aibă contracte cu foarte multe spitale din ţară, patriciu Achimaş-Cadariu explică: sunt foarte puţine astfel de firme, deci puţine opţiuni. Iar la licitaţii, criteriul de selecţie este cel al celui mai mic preţ.

 

Ceea ce ne face să urmărim problema este siguranţa pacienţilor noştri. Nu e vorba aici de firma x sau firma y. Nu suntem chemaţi să judecăm firmele aici. Aici suntem chemaţi să oferim siguranţă pacienţilor noştri şi nu să punem batista pe ţambal sau să liniştim lucrurile, dar să le putem oferi acel nivel de încredere pentru a putea merge la medic, deoarece ăsta este singurul sistem de sănătate pe care-l avem, bun sau rău, cum e... Trebuie să-l îmbunătăţim”, a spus ministrul Sănătăţii, invitat la Jurnalul de Seară de la Digi24.

 

 

Patriciu Achimaş-Cadariu spune că s-au luat măsuri pentru ca dezinfectanţii care nu au trecut probele de laborator să nu mai fie folosiţi:

 „Am putut verifica în ce măsură aceşti dezinfectanţi îşi fac treaba. Şi şi-o fac în 95% din situaţii. Iar în celelalte 5% am dispus măsurile prin care ei să nu mai afecteze în mod negativ siguranţa pacienţilor noştri.”

 

Cât despre faptul că produsele unei singure firme, Hexi Pharma, au ajuns în 300 de spitale româneşti, ministrul are o singură explicaţie:

„Avem o lege prin care cumpărăm ce-i mai ieftin pe piaţă.”

 

Ministrul spune că vor fi verificate şi produsele altor firme:

Ceea ce vom face în schimb, dincolo de ancheta penală care vizează acest subiect este faptul că vom verifica şi alţi dezinfectanţi din spitale.”

 

Întrebat câţi români ar fi putut muri din cauza infecţiilor căpătate în spitalele care au folosit dezinfectanţi diluaţi, ministrul Sănătăţii spune că nimeni nu poate face o astfel de estimare. Şi nici una referitoare la numărul de infecţii. Patriciu Achimaş-Cadariu spune şi că o astfel de situaţie – în care substanţele folosite în spitale să fie diluate – nu se întâmplă în alte ţări.

Astfel de probleme nu prea apar în lume. Cu alte cuvinte, ne confruntăm cu premiere. Premiere total nefericite. Sigur, e absolut inacceptabil dacă astfel de lucru apare. Dar există aceste teste de sanitaţie care sunt obligatorii şi este obligatoriu să fie făcute de orice spital. Dar, vedeţi, ce am descoperit în acest an. Modul vicios în care sistemul funcţionează atunci când există legi. Vă amintiţi de faptul că nu se raportează lucruri care în mod obligatoriu trebuie raportate. Am constatat că, deşi ministerul are o responsabilitate, cel puţin morală, faţă de spitalele din această ţară nu are şi mijloacele prin care să determine schimbări în spitalele aflate la autorităţile publice."

 


Principalele declaratii facute de Patriciu Achimas Cadariu (consemnate de Hotnews)

  • N-as vrea sa linistesc lucrurile, vreau sa le clarific. 
  • Apropos de demitere sau demisie... Se fac afirmatii tendentioase in ceea ce ma priveste, referitor la contractele dintre Institutul Oncologic din Cluj-Napoca si Hexi Pharma. Un control al Curtii de Conturi a constatat ca totul a fost corect. Dezinfectantii au fost achizitionati prin contracte publice. 
  • Inca de dimineata se fac afirmatii tendentioase in ceea ca ma priveste privind numarul contractelor.
  • Stiu ce campanie este pregatita azi impotriva mea si va continua zilele urmatoare.
  • O sa vedeti. Ca ministru am respectat legea dubland numarul de controale, denuntand manageri... Se stie exact unde am trimis Corpul de Control, in zone sacrosante ale sanatatii.
  • Ma intreb pe cine am suparat asa de tare. Am respectat legea si m-am concentrat pe programul sectorial de guvernare.
  • Nu pot sa nu ma gandesc ca un mod tendentios de a prezenta niste lucruri foarte clare nu este legat de o suparare sau de o lipsa de documentare.
  • Am declansat, si multumesc presei care ne-a adus in fata aceasta problema, pentru ca am putut verifica in ce masura acesti dezinfectanti isi fac treaba. Si si-o fac in 95% din situatii. Iar in celelalte 5% am dispus masurile prin care ei sa nu mai afecteze in mod negativ siguranta pacientilor nostri.
  • Ceea ce ne face sa urmarim problema este siguranta pacientilor nostri. Nu e vorba aici de firma x sau firma y. Nu suntem chemati sa judecam firmele aici. Aici suntem chemati sa oferim siguranta pacientilor nostri si nu sa punem batista pe tambal sau sa linistim lucrurile, dar sa le putem oferi acel nivel de incredere pentru a putea merge la medic, deoarece asta este singurul sistem de sanatate pe care-l avem, bun sau rau, cum e. Trebuie sa-l imbunatatim.
  • Avem o lege prin care cumparam ce e mai ieftin pe piata.
  • Probele sunt recoltate din toate spitalele care folosesc dezinfectanti de la firma mentionata (Hexi Pharma - n.red.)
  • (Intrebat daca mai are incredere in Hexi Pharma - n.red.) Pana la proba contrarie nu pot sa fac afirmatii fata de nicio firma, oricum s-ar numi ea. Putem sa facem investigatii.
  • La Institutul Oncologic Cluj a fost o proba neconforma.
  • O proba neconforma poate fi data si de la spalatul pe maini. Cand apar mai multe probe neconforme in acelasi loc...
  • Au fost anumite judete unde am constatat acest lucru (mai multe cazuri de probe neconforme - n.red.)
  • Pe vremuri se facea dezinfectie cu formol si cloramina. Erau foarte eficiente si extraordinar de ieftine. (Cosmin Prelipceanu: De ce nu se mai face asta?) Pentru ca s-au schimbat procedurile.
  • (C. Prelipceanu: V-ati opera maine intr-un spital din Romania?) Fara doar si poate.  
  • (C. Prelipceanu: Chiar si un spital din teritoriu, Campulung Muscel, sa zicem?) Daca as avea o urgenta si as fi in Campulung Muscel atunci as face-o.
  • (Intrebat cati romani ar fi putut muri din cauza infectiilor luate din spitalele care au folosit dezinfectanti neconformi- n.red.) Astfel de probleme nu prea apar in lume. Cu alte cuvinte, ne confruntam cu premiere. Premiere total nefericite. Sigur, e absolut inacceptabil daca astfel de lucru apare. Dar exista aceste teste de sanitatie care sunt obligatorii si este obligatoriu sa fie facute de orice spital. Dar, vedeti, ce am descoperit in acest an. Modul vicios in care sistemul functioneaza atunci cand exista legi. 
  • Va amintiti de faptul ca nu se raporteaza lucruri care in mod obligatoriu trebuie raportate. Am constatat ca, desi ministerul are o responsabilitate, cel putin morala, fata de spitalele din aceasta tara nu are si mijloacele prin care sa determine schimbari in spitalele aflate la autoritatile publice.
  • Anul acesta am trecut asa ca din intamplare peste o serie de crize. Cuvantul acesta a inceput sa imi placa foarte mult: crize mari si crize mici pe niste subiecte care de altfel sunt de zeci de ani in aceasta tara. 
  • Fara doar si poate sistemul de sanatate reprezinta o mare problema si este datoria noastra sa il insanatosim, dar lucruri care anii trecuti au fost total trecute cu vederea, anul acesta, dintr-o data, au fost niste mari crize si fiecare eveniment naste o polemica dusa la extrema. 
  • Este o situatie la care s-a ajuns dupa 25 de ani de nepasare, de superficialitate, abandonare a respectului legii, de afirmatii facute peste gard.
  • Ce s-a stricat in 25 de ani, sa inlocuiesti in 6 luni...
  • Nu am mania persecutiei, dar nu pot sa nu ma mir de lucrurile care apar in ultima zi despre mine.

 

***

 

Potrivit unei analize a Miscarii Civice Initiativa Romania data publicitatii miercuri, dupa conferinta de presa a ministrului, cu privire la situatia contractelor cu statul ale companiei Hexi Pharma in perioada 2012-2015, contractele Institutului Oncologic "Ion Chiricuta" Cluj-Napoca au o valoare ce depaseste 160.000 de lei, informeaza Hotnews.  Astfel, institutul clujean a incheiat cu Hexi Pharma in 20.07.2012 un contract de furnizare dezinfectanti si detergenti in valoare 68.250 lei.



Apoi, in 14.07.2012 a incheiat un contract pentru detergenti, dezinfectanti cu o valoare 38.500 lei, in 3.02.201 un acord cadru furnizare detergenti, dezinfectanti, produse de curatenie in valoare de 20.160 lei, in 20.07.2012 un alt contract de furnizare dezinfectanti si detergenti - in valoare de 9.720 lei, in 19.02.2015 un acord cadru furnizare dezinfectanti cu o valoare de 7.200 lei, in 20.07.2012 un contract de furnizare dezinfectanti si detergenti in valoare de 7.200 lei si tot in aceeasi zi unul tot de furnizare dezinfectanti si detergenti in valoare de 6.960 lei, in 3.02.2014 un acord cadru furnizare detergenti, dezinfectanti, produse de curatenie cu o valoare de 2.160 lei.



Patriciu Achimas Cadariu a fost numit manager al Institutului Oncologic "Ion Chiricuta" Cluj-Napoca in februarie 2012.



Ministerul Sanatatii a precizat ulterior, citat de Agerpres, ca suma totala a achizitiilor de dezinfectanti la Institutul Oncologic ''Prof. Dr. Ion Chiricuta'' de la SC Hexi Pharma in anii 2012, 2014 si 2015 a fost de 44.446,56 lei, reprezentand 11,36% din bugetul total alocat de unitatea medicala acestor substante.


Potrivit MS, in luna septembrie 2015, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost auditat de Curtea de Conturi, rezultatul misiunii de audit fiind unul elocvent: ''opinie fara rezerve''.



Parchetul General s-a autosesizat saptamana trecuta in cazul dezinfectantilor diluati din spitale, dupa ancheta jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor. Potrivit acestora, firma Hexi Pharma, care alimenteaza spitalele din Romania cu dezinfectanti, livreaza diluanti cu o cocentratie mult mai mica decat ar trebui sa fie. Miercuri, procurorii au inceput urmarirea penala in rem, adica cerceteaza faptele si nu vreo persoana anume, in dosarul deschis saptamana trecuta.



Ministerul Sanatatii a dispus, pe 28 aprilie, ca toate unitatile sanitare din tara care utilizeaza dezinfectantii achizitionati de la compania Hexi Pharma sa verifice prin autocontrolul propriu eficienta acestora.

 

***

 

In dimineata aceleiasi zile, Achimas Cadariu a organizat o conferinta de presa in care a dat asigurari ca "pacientii nostri sunt in siguranta in acest moment", dupa ce din cele 3.526 de probe prelevate de angajatii spitalelor care au achizitionat produse Hexi Pharma doar 4,25% au fost gasite "neconforme".

 

Cadariu a mai spus ca probele au fost prelevate de angajatii spitalelor care achizitionasera aceste produse, alaturi de angajati ai Directiilor judetene se Sanatate Publica, in unele cazuri.

 

El a anuntat un nou control incrucisat. 



In cazul probelor neconforme, ministrul a anuntat ca s-au dispus masuri precum suspendarea utilizarii biocidului respectiv. Testele privind eficacitatea produselor de dezinfectare ale firmei Hexa Pharma au fost facute "in laboratoarele unitatilor sanitare si ale DSP-urilor".



Intrebat ce masuri administrative urmeaza sa fie luate de minister, Cadariu a spus ca nu poate da mai multe detalii din cauza ca exista si o ancheta a Parchetului general. El a spus insa ca a observat "o oarecare clusterizare" in ceea ce priveste rezultatele negative, adica o concentrare regionala.



Intrebat daca a verificat si legalitatea achizitiilor publice, precum si preturile la care spitalele au cumparat produsele de dezinfectat, Cadariu a spus ca timpul nu a permis acest lucru, dar ca va exista in viitor o astfel de analiza.



Amintim ca procurorii Parchetului General au inceput miercuri urmarirea penala cu privire la fapta (in rem) sub aspectul savarsirii infractiunilor de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse, informeaza miercuri Parchetul General, intr-un comunicat remis presei.



Parchetul General s-a autosesizat saptamana trecuta in cazul dezinfectantilor diluati din spitale, dupa ancheta jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor. Potrivit acestora, firma Hexi Pharma, care alimenteaza spitalele din Romania cu dezinfectanti, livreaza diluanti cu o concentratie mult mai mica decat ar trebui sa fie. 



Ministerul Sanatatii a dispus pe 28 aprilie prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica, ca toate unitatile sanitare din tara care utilizeaza dezinfectantii achizitionati de la compania Hexi Pharma sa verifice prin autocontrolul propriu eficienta acestora.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22