Pe aceeași temă
Ministrul a precizat ca dezinfectantii in cazul carora au fost descoperite probleme nu vor mai fi folositi. El crede ca Hexi Pharma a obtinut sute de contracte cu spitalele din Romania deoarece exista o lege care obliga la cumpararea celor mai ieftine produse de pe piata. Cadariu a criticat functionarea vicioasa a sistemului de sanatate produsa de faptul ca "nu se raporteaza lucruri care in mod obligatoriu trebuie raportate."
Nu este clar insa din spusele ministrului daca a fost testata concentratia dezinfectantilor folositi in spitale, marea problema semnalata in presa zilele trecute. Premierul Ciolos declara recent ca Romania nu are un laborator acreditat pentru efectuarea in mod oficial a acestor teste si ca Ministerul Sanatatii nu poate sa ia masuri in absenta unei astfel de testari.
"Ca ministru am respectat legea dubland numarul de controale, denuntand manageri... Se stie exact unde am trimis. Ma intreb pe cine am suparat asa de tare. Am respectat legea si m-am concentrat pe programul sectorial de guvernare. Nu pot sa nu ma gandesc ca un mod tendentios de a prezenta niste lucruri foarte clare nu este legat de o suparare sau de o lipsa de documentare", a spus Cadariu, la Digi 24.
Cadariu a mai afirmat ca au fost recoltate probele din toate spitalele care folosesc dezinfectanti de la Hexi Pharma si ca proba neconforma de la Institutul Oncologic din Cluj ar fi putut rezulta din felul in care s-a spalat pe maini cu dezinfectant persoana de la care a fost preluata. "Multumesc presei care ne-a adus in fata aceasta problema, pentru ca am putut verifica in ce masura acesti dezinfectanti isi fac treaba. Si si-o fac in 95% din situatii. Iar in celelalte 5% am dispus masurile prin care ei sa nu mai afecteze in mod negativ siguranta pacientilor nostri. Ceea ce ne face sa urmarim problema este siguranta pacientilor nostri. Nu e vorba aici de firma x sau firma y. Nu suntem chemati sa judecam firmele aici. Aici suntem chemati sa oferim siguranta pacientilor nostri si nu sa punem batista pe tambal sau sa linistim lucrurile, dar sa le putem oferi acel nivel de incredere pentru a putea merge la medic, deoarece asta este singurul sistem de sanatate pe care-l avem, bun sau rau, cum e. Trebuie sa-l imbunatatim."
Cadariu a mai spus ca desi ministerul are o responsabilitate fata de spitalele din tara nu are si mijloacele prin care sa determine schimbari in spitalele aflate la autoritatile publice: "Lucruri care anii trecuti au fost total trecute cu vederea, anul acesta, dintr-o data, au fost niste mari crize si fiecare eveniment naste o polemica dusa la extrema. Este o situatie la care s-a ajuns dupa 25 de ani de nepasare, de superficialitate, abandonare a respectului legii... Ce s-a stricat in 25 de ani, sa inlocuiesti in 6 luni..."
Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor din România, a declarat insa, intr-un interviu pentru RFI, că organizaţia pe care o reprezintă contestă testarea făcută de Minister: "Personal, nu consider că pacienții sunt în siguranță, așa cum a declarat domnul ministru... Trebuie subliniat că este vorba despre testele de contaminare, de bacteriologie, ce urmăreau să vadă dacă existau bacterii pe suprafețe și pe mâinile personalului. Aceste teste au verificat eficiența substanțelor dezinfectante, nu concentrația acestora. S-au testat doar bacteriile. Nu s-au testat viruși, spori sau fungi... Din punctul meu de vedere, trebuiau să testeze conformitatea substanțelor dezinfectante și nu eficacitatea acestora... Vedem că aceste săli de operații nu sunt un mediu controlat, așa cum ar trebui să fie. Vedem că acolo se folosesc substanțe pe care statul nu le controlează și care, se pare, nu sunt conforme cu ceea ce scrie pe etichetă..." a spus Tanase.
Comentarii 0