Bogdan Aurescu, fostul ministru de externe din guvernul Ponta, numit consilier prezidential

Dora Vulcan | 05.05.2016

Klaus Iohannis l-a numit consilier prezidential pe Bogdan Aurescu. Fost ministru de Externe, va fi consilier prezidential la Departamentul Politica Externa.

Pe aceeași temă

 

 

Iohannis nu mai avea consilier pe politica externa de la plecarea lui Lazar Comanescu, cel care l-a inlocuit chiar pe Aurescu in fruntea MAE, informeaza Hotnews.


 

In varsta de 42 de ani, Aurescu a fost ultimul ministru de Externe din Guvernul Ponta, in perioada noiembrie 2014 - noiembrie 2015, iar in 2009 pana in 2014 a fost secretar de stat in MAE.   
 

 

Are o ascensiune fulminantă în Ministerul Afacerilor Externe: de la referent al Direcţiei Juridice în 1996 la secretar de stat in 2009, ministru de Externe in 2014, in mandatul de presedinte al lui Traian Basescu, in guvernul Ponta.

 

Este profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Autor a zeci de studii şi lucrări juridice. A fost consilier al lui Petre Roman în perioada ministeriatului său la Externe de la sfârşitul anilor ’90. O poză, surprizându-l pe Aurescu într-o vizită la Vatican, alături de Papa Ioan Paul al II-lea, e păstrată cu sfinţenie astăzi în biroul liliputan al diplomatului. Alături de ilustrată, o icoană, titra Evenimentul zilei la momentul castigarii procesului de la Haga, "Romania vs Ucraina".

 

Experiență de 18 ani în MAE

 

Bogdan Aurescu este diplomat român, secretar de stat în MAE și profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. El este doctor în drept al aceleiași facultăți, cu teza "Conceptul de suveranitate și supremația dreptului internațional", cu distincția "Summa cum laude". Din 1996, Bogdan Aurescu și-a început activitatea în cadrul MAE, la Direcția Juridică și Tratate. El a îndeplinit numeroase funcții în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Bogdan Aurescu a ocupat în MAE, următoarele funcții: consilier la Cabinetul Ministrului, director adjunct al Direcției Juridice și Tratate, director al Cabinetului Ministrului, director al Direcției Drept Internațional și Tratate, director general al Direcției Generale Afaceri Juridice, subsecretar de stat, sgent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, secretar de stat, agent al României la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

 

Bogdan Aurescu s-a remarcat în dosarul pe care România l-a câştigat în faţa Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie, pe tema platoului continental din Marea Neagră, în negocierea dosarului privind scutul antirachetă cu SUA sau în negocierile cu Serbia privind minoritatea românească de acolo, titra DCNews la momentul investirii sale in functia de ministru.

 

Aurescu este membru al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant in Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22