50 de spitale au probe neconforme, 9 din Bucuresti. Se verifica toate contractele

Dora Vulcan | 06.05.2016

Ministerul a publicat lista spitalelor in care analizele de eficienta a dezinfectantilor Hexi Pharma s-a dovedit neconforma. 50 de spitale din tara au probleme, mult peste 5% cum anunta ministrul. DSP verifica contractele incheiate cu firma iar MFE fondurile derulate. Proteste in Piata Universitatii.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE - Ministerul a extins controalele, se anunta intr-un comunicat remis presei. Apar noi probe neconforme. Sunt verificate si dezinfectantii livrati de alte firme. S-au facut 133 de noi teste, rezultatul a indicat deja 8 neconforme.

 

Comunicatul ministerului:

"Ministerul Sănătăţii, pe baza analizei situaţiei existente, a elaborat un plan de măsuri şi a decis ca primă etapă în acest sens extinderea în regim de urgenţă a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în cadrul unităţilor sanitare cu patruri. Acţiunea se va derula prin controale încrucişate în unităţile sanitare în care au fost depistate neconformităţi cu prilejul acţiunilor de control anterioare.

Până în acest moment au fost prelevate 133 de teste de sanitaţie din alte produse biocide utilizate de unităţile sanitare din 6 judeţe (Dolj, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ, Vrancea), dintre care 8 au fost neconforme.

Rezultatele complete vor fi făcute publice şi transmise tuturor factorilor de  decizie împreună cu propunerile de măsuri care se impun. Măsurile sunt parte a Planului Naţional de Control al Infecţiilor Nosocomiale demarat de Ministerul Sănătăţii care îşi propune totodată o serie măsuri legislative în materie, un plan adecvat de investiţii şi instruirea personalului implicat in activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic si control al infectiilor nosocomiale."

 

 

UPDATE Presedintele Klaus Iohannis reactioneaza pe facebook: "Crizele repetate din sistemul sanitar dovedesc încă o dată ineficacitatea unor soluții parțiale la problemele majore existente și impun intervenția fermă din partea celor responsabili. Aștept din partea Ministerului Sănătății o analiză exactă și un plan clar de măsuri de urgență cu privire la situația din domeniul sănătății, ca urmare a publicării listei cu spitalele în care au fost depistate probleme cu dezinfectanții". In urma cu o zi, Iohannis a avut o declaratie publica la Cotroceni pe tema alegerilor locale si a campaniei electorale care a inceput astazi, El nu a spus nimic despre scandalul Hexi Pharma, in ciuda asteptarilor opiniei publice, inflamate cu privire la acest subiect. 

 

 

UPDATE Au inceput protestele in Bucuresti. Cateva sute de oameni, echipati cu halate si masti chirurgicale s-au strans dupa ora 19.00 in Piata Universitatii. Manifestantii sunt revoltati de rezultatele anchetelor facute de ministerul Sanatatii in scandalul dezinfectantilor cu care firma Hexi Pharma aprovizioneaza majoritatea unitatilor sanitare din subordinea ministerului. "Sistemul e diluat", "Sistemul care ne-a imbolnavit" , "Tacerea ucide", "Azi ne dezinfectam de voi" sunt protestele scrise ale celor care s-au organizat pe retelele de socializare in ultimele 24 de ore. Sunt foarte multi tineri si parinti cu copii.

 

 

UPDATE: Hexi Pharma si-a extins activitatea cu ajutorul fondurilor europene. Ministerul de resort face verificari privind modul in care firma a obtinut aceste fonduri. Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene va efectua un control asupra proiectelor europene derulate de firma de dezinfectanti Hexi Pharma, a mentionat MFE intr-un comunicat remis presei si publicat de Revista 22.

 

 

 

UPDATE: Ministerul Sanatatii a facut publica LISTA SPITALELOR  care, la controlul dispus de ministru, au dovedit probe neconforme cu legislatia in concentratia produselor Hexi Pharma. Pana acum ministerul a invocat faptul ca procurorii nu i-ar fi permis publicarea acestei liste, informatie neconfirmata inca de procurorii de caz.

 

 

"Pentru informarea cetăţenilor, Ministerul Sănătăţii, cu aprobarea Parchetului General face publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară.

Tototadă, precizăm faptul că pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii informează faptul că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma", se spune in comunicatul ministerului.

 

50 de spitale din toata ţara se afla pe lista ministerului, adica mult mai mult de 5% , cat anunta in urma cu doua zile ministrul pentru a linisti apele. 

 

Pe lista se afla cele mai mari spitale din tara.

 

Noua spitale sunt din Bucuresti. Printre ele se afla spitalul de urgenta Floreasca, unde au fost dusi mare parte dintre ranitii de la Colectiv, Universitar si Pantelimon, toate trei au primit raniti in incendiul de la Colectiv.

Spitalul Floreasca si Universitar, ca spitale de urgenta, deservesc pacienti din intreaga tara; aici sunt aduse cazurile cele mai grave.

 

LISTA SPITALELOR CU PROBE NECONFORME, UNDE SANATATEA PACIENTILOR A FOST PUSA IN PERICOL PRIN CONCENTRATIA DEZINFECTANTELOR HEXIPHARMA: 

 

 

Alba

1.  Spital Judetean de Urgenta Alba Iulia

 

Bacau

2.  Spital Judetean de Urgenta Bacau

3.  Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti

 

Brasov

4.  Spitalul Clinic de Copii Brasov

5.  Spital Fagarasi

 

Braila

6.  Centru integrat  medicala paleativa

 

Caras-Severin

7.  Spitalul de Urgenta Resita

 

Calarasi

8.  Spital Orasenesc Lehliu Gara

9.  Spital Psihiatrie Sapunari

10.             Spital Calarasi Pneumologie

11.             Spital de Urgenta Calarasi

12.             Spital Municipal Oltenita

 

Cluj

13.             Institutul Inimii "Nicole Stancioiu" Cluj

14.             Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuta" Cluj Napoca

 

Constanta

15.             Spital Clinic de Pneumoftiziologie

16.             Spital Municipal Mangalia

17.             Spital Orasenesc Harsova

18.             Sanatoriul Balnear si de Recuperare Techirghiol

 

Dolj

19.             Spitalul Municipal Filantropia Craiova

20.             Spitalul Municipal Calafat

 

Galati

21.             Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati

22.             Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Ioan" Galati

 

Gorj

23.             Spital Orasenesc Bumbesti - Jiu

 

Harghita

24.             Spital Municipal Gheorghieni

 

Iasi

25.             Spitalul de Obstetrica Ginecologie "Cuza Voda" Iasi

26.             Spitalul clinic de psihiatrie "Socola" Iasi

 

Mures

27.             Spitalul Judetean de Urgenta Targu Mures

 

Neamt

28.             Spital Judetean de Urgenta Piatra Neamt

 

Olt

29.             Spital Judetea Slatina

30.             Spital Municipal Caracal

 

Prahova

31.             Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

 

Satu Mare

32.             Spitalul Orasenesc Negresti Oas

 

Suceava

33.             Spital Psihiatrie Campulung Moldovenesc

34.             Spital Psihiatrie Cronici Siret

35.             Spital Municipal Radauti

36.             Spital Orasenesc Gura Humorului

37.             Spital Municipal Falticeni

 

Timis

38.             SC Materna Care SRL

 

Tulcea

39.             Spitalul Judetean Tulcea

 

Valcea

40.             Spitalul Municipal Dragasani

41.             Spitalul Orasenesc Horezu

 

Bucuresti

42.             Institutul National de Endocrinologie Parhon

43.             Spital de Urgenta Pantelimon

44.             Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

45.             Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

46.             Spitalul Sf Stefan

47.             Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan

48.             Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino

49.             Spitalul de Nefrologie Carol Davila

50.             Spitalul Universitar de Urgenta

 

 

 

UPDATE Patriciu Achimas Cadariu, a cerut, vineri, in cadrul unei videoconferinte, Directiilor de Sanatate Publica din tara sa verifice prin intermediul compartimentelor de audit contractele incheiate de catre unitatile sanitare publice din subordinea Ministerului Sanatatii cu firma HexiPharma, informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat. In capul listei jurnalistului Catalin Tolontan se afla spitalul de copii "Sf Ioan", din Galati, care e campion al contractelor cu Hexi Pharma prin incredintare directa, fara licitatie, care a retras pe furis produsele de dezinfectare ale firmei si care a si cerut Parchetului secretizarea listei.

 

De asemenea, ministrul Sanatatii a cerut sprijinul Ministerului Afacerilor Interne pentru ca toate unitatile sanitare publice, aflate in subordinea autoritatilor publice locale, sa fie auditate in ceea ce priveste contractele incheiate cu compania HexiPharma, se mai arata in comunicat.

Potrivit Europa FM, citata de Hotnews, spitalul de copii din Galati se afla in subordinea Primariei, dar primarul orasului, Marius Stan, sustine ca sefii unitatii sanitare au refuzat sa-i comunice rezultatele analizelor. Primarul a dispus vinuri un audit la Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan", pentru a verifica legalitatea achizitiilor de substante dezinfectante, se arata intr-o informare de presa citata de Agerpres.

"Nu pot sa nu fiu ingrijorat de aceasta situatie. Am copii mici, care au fost tratati in acest spital. Nimic nu este mai important decat sanatatea si viata copiilor nostri si vreau ca toti cei care au atentat la sanatatea populatiei sa fie trasi la raspundere", a declarat primarul Marius Stan. Primarul a cerut conducerii Spitalului de Pediatrie sa nu mai foloseasca sub nicio forma dezinfectantii susceptibili a fi neconformi si sa ia masuri sporite de igiena in toata unitatea sanitara. 


Europa FM a trecut in revista situatia mai multor spitale importante din tara, constatand cazuri in care au fost reziliate contractele cu Hexi Pharma


La Iasi, Spitalul Judetean de Copii a reziliat contractul cu firma Hexi Pharma, desi managerii de aici spun ca rezultatele analizelor sunt bune. In aceeasi situatie se afla si Spitalul de Copii "Sfanta Maria". La Maternitatea "Cuza Voda", contractul cu Hexi Pharma a expirat iar la viitoarea licitatie firma va fi expclusa de pe lista. Toate spitalele din Iasi au contracte cu Hexi Pharma, insa o parte din manageri au decis sa le rezilieze, in timp ce altii asteapta rezulatele de laborator.

Pe de alta parte, surse din Spitalul Judetean Vaslui au declarat pentru Europa FM ca DSP-ul nici macar nu a ajuns in unitate pentru a face analize si ca spitalul a fost cel care a efectuat testele de sanitatie.  

Spitalul Judetean din Suceava foloseste si el dezinfectanti de la Hexi Pharma, iar unitatea a inregistrat o rata ridicata de infectii nosocomiale in ultimii 2 ani.

In judetul Buzau, nici macar nu au sosit rezultatele testelor, informeaza Europa FM.

In Ramnicu Valcea, responsabilii sanitari spun ca situatia este buna, dar refuza sa faca publice rezultel testelor. Spitalul Judetean din Ramnicu Valcea a precizat ca foloseste dezinfectanti Hexi Pharma din mai 2015.

La Spitalul de Urgenta din Targu Mures a fost oprita folosirea dezinfectantilor Hexi Pharma, desi rezultatele au iesit negative (de precizat ca nu s-au facut analize pentru virusi si spori bacterieni). Si rezultatele de la Institutul Inimii au fost negative, iar unitatea a decis sa foloseasca in continuare dezinfectanti, dar in cantitati mai mari. Au fost trimise probe la ICECHIM Bucuresti pentru stabilirea concentratiei.

 

 

***

 

"In citeva minute, Ministerul Sanatatii va pune pe site lista spitalelor. In privinta Galatiului, este vorba de Spitalul Judetean din Galati, unul dintre campionii nationali ai contractelor cu Hexi. Lista devine asadar publica, asa cum ar fi trebuit sa fie, de fapt inca din primul moment. Este o victorie a unei intrebari de logica democratica: de ce are dreptul Parchetul sa secretizeze datele? Si este victoria insistentei oamenilor, mobilizata de vice.com", anunta vineri Catalin Tolontan pe site-ul sau tolo.ro.

 

 

Executivul va considera Sanatatea prioritatea numarul unu a actului de guvernare, spunea cu o seara in urma purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Corpul de control va verifica modul in care ministerul Sanatatii a controlat dezinfectantii din spitale si va fi facuta o inspectie la comisia de biocid.

 


"Pentru a clarifica, mentine si recastiga increderea in sectorul sanitar, Executivul va considera din acest moment Sanatatea prioritatea numarul unu in urmatoarele luni a actului de guvernare", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului. Suciu a spus ca Executivul va lua cateva masuri urgente pe termen scurt, precizand ca premierul a decis sa trimita Corpul de control la Comisia nationala pentru produse biocide de pe langa Ministerul Santatii, comisie care stabileste caietele de sarcini si criteriile de utilizare a dezinfectantilor in spitale. Executivul pregateste si o hotarare de guvern pentru a aloca fonduri pentru acreditarea unui laborator de testare a acestor substante. Dacian Ciolos i-a cerut ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, "sa implementeze accelerat programul de masuri impotriva infectiilor nosocomiale anuntat saptamana trecuta".

 

 

Tolo.ro a publicat saptamana trecuta o noua investigatie despre situatia spitalelor romanesti, aratand, pe baza unor documente, ca dezinfectatele folosite in spitalele publice sunt de slaba calitate iar Directiile de Sanatate Publica nu iau masurile necesare pentru a bloca acest fenomen.  Investigatia publicata pe tolo.ro  in urma cu o saptamana arata ca cel mai mare furnizor de dezinfectate al spitalelor romanesti a livrat in ultimii ani produse cu o calitate foarte scazuta. 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22