Cioloş: Vom testa toţi deinfectantii, din toate spitalele, indiferent de provenienţa lor

Vlad Toma | 09.05.2016

Dacian Cioloş, premierul Romaniei, va participa astazi, incepand cu ora 11, la prima reuniune a grupului de lucru pentru sanatate, conform programului anuntat pe pagina oficiala a Guvernului.

Pe aceeași temă

 

In cadrul intalnirii pe tema problemelor din sistemul sanitar care a avut loc sambata, la Palatul Victoria, premierul a anuntat ca va discuta cu un grup de experti pentru a vedea ce masuri pot fi luate pentru imbunatatirea situatiei in sistemul de sanatate si pentru recastigarea increderii cetatenilor.

 

Ciolos a precizat de asemenea ca Ministerul Sanatatii va declansa o ancheta administrativa in cadrul careia vor fi testati toti dezinfectantii, din toate spitalele, atat in privinta concentratiei cat si a eficacitatii lor.

 

"Am trecut în revistă măsurile care au fost luate în ultimele 24 de ore. Se acţionează pe două piste. Pe de-o parte, avem ancheta penală. Aţi văzut astăzi, au avut loc deja descinderi ale poliţiei în peste 20 de judeţe, care au prelevat probe destinate exclusiv procesului penal. Şi am încredere că Parchetul General va desfăşura ancheta cu celeritate pentru a avea concluziile cât mai repede.

 

Pe de altă parte, în paralel cu această anchetă penală, care ţine de Parchet, am cerut conducerii Ministerului Sănătăţii să declanşeze, începând de astăzi, şi o anchetă administrativă. Obiectul este de a recăpăta încrederea în produsele folosite pentru dezinfecţii în spitale, pentru că de aici au apărut probleme zilele trecute legat de neîncredere în privinţa calităţii şi eficienţei produselor folosite la dezinfecţii în spitale.

 

Vom testa produsele de dezinfecţie la două niveluri. Pe de-o parte, concentraţia produselor folosite pentru dezinfecţie sau a aşa numitelor biocide, dar şi eficacitatea lor. Astfel, în cursul zilei de mâine am cerut Ministerului Sănătăţii să se organizeze în aşa fel încât să asigure o prelevare de probe din toate spitalele, o prelevare de eşantioane a produselor folosite acum pentru dezinfecţie din toate spitalele. Deci toate produsele, indiferent de provenienţa lor şi de la toate spitalele din România.

 

Tot mâine, cel puţin eşantioanele care provin din cele 50 de spitale unde au fost identificate probleme de sanitaţie, vor fi duse cu prioritate la ICECHIM pentru analiza concentraţiei... sper eu, ca până miercuri, cel târziu, până la sfârşitul zilei de miercuri să avem primele rezultate ale testelor de concentraţie, cel puţin provenind din cele 50 de spitale.

 

După aceea, în zilele următoare din săptămâna viitoare vor continua testele şi pentru celelalte eşantioane din celelalte spitale. Asta este pentru partea de concentraţie a produselor. Însă am înţeles de la specialişti că dincolo de aceste teste de concentraţie, pentru a ne asigura de calitatea produselor, avem nevoie şi de teste de eficacitate şi am constatat şi aici, cu surprindere, că nu avem nici pentru teste de eficacitate laboratoare acreditate în România, laboratoare publice. Există doar, din câte am înţeles, unele laboratoare private, ale companiilor care produc aceşti dezinfectanţi. Există, în schimb, două laboratoare care sunt în pregătire pentru acreditare şi am cerut ca şi acest proces de acreditare să fie realizat cu celeritate.

 

Am constatat, totodată, o problemă legislativă în privinţa procesului de verificare şi monitorizare a biocidelor. Această verificare şi monitorizare, în momentul de faţă, în România se face doar pe baza unor documente, deci administrativ, în sarcina producătorilor. Miercuri am cerut Ministerului Sănătăţii să vină cu un proiect de modificare a unei hotărâri de guvern prin care să ameliorăm procedura de control şi de monitorizare a biocidelor şi să creştem exigenţa acestui proces de control şi de monitorizare.

 

...În perioada următoare vom veni cu alte măsuri. Intenţionez, de altfel, ca în cursul zilei de luni să organizez o întâlnire cu un grup de experţi, de specialişti, provenind din sistemul de sănătate, dar şi din afara sistemului, dar care cunosc sistemul, pentru a avea o discuţie mai amplă, legat de măsurile pe care le putem lua pentru a îmbunătăţi situaţia în sistem şi, mai ales, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor, a pacienţilor în sistemul de sănătate din România. Aşa cum am mai declarat deja, sănătatea devine o prioritate pentru mine pentru următoarele luni de mandat şi vom căuta toate măsurile pe care le putem lua, pe termen scurt şi pe termen mediu, deci în următoarele luni, pentru a ameliora situaţia în acest sector," a spus premierul, in intalnirea de sambata.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22