Kovesi, pentru Reuters: În ultimii doi ani au existat atacuri repetate asupra justiției

Vlad Toma | 13.05.2016

Laura Codruța Kovesi, sefa DNA, a declarat, intr-un interviu pentru Reuters, ca lupta anticoruptie din Romania va avea de suferit daca Parlamentul și CCR vor vota în această lună anumite modificări ale legislatiei.

Pe aceeași temă

 

Reuters arata ca UE a criticat in mod repetat faptul ca Parlamentul Romaniei nu a aprobat anumite solicitari ale procurorilor de ridicare a imunitatii. Articolul precizeaza ca parlamentarii au incercat in mod repetat sa limiteze atributiile magistratilor.  

 

Articolul precizeaza ca, in aceasta luna, deputatii se vor pronunta in privinta unui proiect de lege care ar putea interzice procurorilor să confiște telefoane sau computere ale avocaților, fapt care i-ar proteja pe clientii acestora.

 

Este mentionat de asemenea faptul ca in 24 mai CCR discuta dezincriminarea abuzului în serviciu, care ar putea duce la inchiderea multor dosare ale DNA.

 

Tentativele de schimbare a legislației pun presiune asupra justitiei. Aceste proiecte apar în mod neașteptat, nu sunt dezbătute, nu sunt supuse opiniei publice”, a declarat Kovesi, pentru Reuters.

 

Daca CCR decide ca abuzul in serviciul nu este o infractiune o treime din dosarele DNA trimise in judecata in 2015 vor fi inschise, spune sefa DNA, precizandu-se ca Romania nu ar mai putea recupera prejudicii de sute de milioane de euro.

 

Procurorul sef DNA considera ca incercarile de a slabi puterea magistratilor s-au intensificat pe masura ce numărul investigațiilor de corupție a crescut.

 

În ultimii doi ani, am fost martorii mai multor atacuri asupra întregului sistem de justiție, nu numai asupra DNA. Acestea s-au intensificat din cauza investigațiilor DNA și din cauza verdictelor date de judecători în unele cazuri”, a mai spus Kovesi.

 

Procurorul-sef al DNA a mai afirmat ca existe de asemenea incercari de a limita puterile Agentiei Nationale de Integritate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22