Cine a inventat apa

Am văzut, de curînd, un episod „Vax Populi“, construit în jurul întrebării „cine a inventat apa?“. Întrebarea era adresată, din cîte am înţeles, unor săteni din Prahova care, în genere, păreau să ştie despre ce e vorba. Nici unul n-a răspuns că întrebarea e fără sens sau măcar că nu ştie ce să spună. Toţi aveau o versiune la îndemînă.

Andrei Plesu 16.05.2016

De același autor

Candid stupefiantă a fost reacţia unui personaj mai în vîrstă: „N-aş putea să vă spun. Eu nu sînt din partea locului. Întrebaţi pe cineva de pe-aici...“ Un răspuns radical, definitiv, a venit însă de la un domn destul de copt, dar încă în putere: „Cine a inventat apa? Păi cine s-o inventeze? Românii! Că românii e cei mai dăştepţi! D`aia îi muşcă toţi de c.... Că e ăi mai dăştepţi!“ Încă o dovadă că sîntem un popor ager şi, mai ales, că sîntem conştienţi de asta! Să ne înţelegem: e mai mult decît probabil că, la întrebări asemănătoare, răspunsurile primite ar fi, în orice parte a lumii, la fel de aiuritoare. Nu cred că în Statele Unite sau în marile ţări europene, n-am avea surprize grandioase auzind ce pot debita semenii noştri. Problema nu e asta. O problemă ar fi, mai curînd, siguranţa de sine, „mîndria“ apartenenţei la un club de elită, complexul de superioritate al respondenţilor.

 

La altceva mă gîndesc însă acum, pe marginea acestei emisiuni triste, pline de umor... Dacă sîntem aşa de deştepţi (şi sînt gata să accept că nu sîntem de lepădat), cum de ajungem, mereu, pe mîna unor politicieni atît de mediocri? Cînd nu sînt proşti, sînt doar şmecheri. Sau sînt lacomi pînă la inconştienţă. Sau sînt lichele. Sau sînt fundamental nepricepuţi. Sau sînt necultivaţi. Sau dispun doar de competenţa (relativă) a înşelătoriei. Nu zic: sînt şi excepţii, oameni cumsecade, bine-intenţionaţi, decenţi. Dar nu ei se văd. Se văd, vorba lui Ion Ghica, „zbierătorii şi dibacii“, miştocarii, băieţii de gaşcă şi „de comitet”. Mai departe: dacă sîntem aşa de deştepţi, de ce alegem mereu asemenea ipochimene? Sîntem naivi, uşor de manipulat, needucaţi civic? Sîntem gata să mergem cu neglijenţa politică pînă la sinucidere? De unde această primejdioasă „consecvenţă“ a rateului, a opţiunii bezmetice? De ce ne înşelăm – şi ne lăsăm înşelaţi – mai tot timpul?

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22