Nicusor Dan, Gabriela Firea, Robert Turcescu in prima lor dezbatere. Predoiu n-a venit

Dora Vulcan | 16.05.2016

Prima dezbatere electorala intre candidatii la Primaria Capitalei are loc luni seara, la Digi 24. La dezbatere participa Gabriela Firea (PSD), Nicusor Dan (Uniunea Salvati Bucurestiul) si Robert Turcescu (Miscarii Populare). Şi candidatul PNL, Catalin Predoiu, a fost invitat dar nu a venit.

Pe aceeași temă

 

sinteza discutiilor, potrivit Hotnews

 

  • Despre spitalele din Bucuresti - 19 aflate in subordinea Primariei:

 

Gabriela Firea: Fostul Guvern, Guvernul Ponta, a semnat un acord pentru construirea a 3 spitale regionale si inca 2 spitale verzi si din nefericire, nu stiu care este argumentatia, actualul guvern a considerat ca e nevoie de 150 de milioane de euro, desi se aprobasera 600 de milioane de euro.

Robert Turcescu: Ma gandeam ca cei 600 de milioane de euro din afacerea Rompetrol s-ar putea folosi pentru spitale. S-a spus ca nu se stia ce este in spitale. Eu ca jurnalist am facut interviuri cu medici. Toti stiau ca este o nenorocire. 

Nicusor Dan: Scandalul Hexi Pharma e o exemplificare pe pielea noastra a ceea ce inseamna coruptia. Medicamentul este sistem de proceduri si de achizitii foarte transparente. Inainte de a vorbi de noi spitale, trebuie sa vorbim de o analiza pentru a vedea care este necesarul in sanatate, pe fiecare specializare.

 

 

  • Despre traficul din Bucuresti:


Nicusor Dan: E o rusine ca nu am fost in stare sa avem soseaua de centura a Bucurestiului. Ar trebui sa avem un trafic predictibil, sa stim la ce ora ajungem dintr-o parte in alta. Transformarea RATB-ului in societate comerciala este o conditie pentru accesarea fondurilor europene, sunt disponibili 130 de milioane de euro. Mai intai trebuie sa dezvoltam transportul public, dupa aceea sa cerem oamenilor sa isi lase masinile, dezvoltarea pistelor de biciclete. Mult mai ieftin si mai util decat aplicarea benzilor unice este sistemul de management al traficului. In felul acesta reusim sa facem competitie cu transportul public masinii personale.

Gabriela Firea: Solutiile mele incep cu dezvoltarea si punerea accentului pe transportul public, pe transportul in comun. RATB trebuie transformata din regie intr-o societate 100% controlata de stat. Prima masura pe care o voi lua ca primar este de a imbunanati acest lucru, pentru a nu mai sta 300 de autobuze blocate in garaj. E important ca banii RATB sa fie prioritizati, pentru a fi folositi eficient. Biletele pentru pensionari trebuie sa ramana in continuare gratuite. Nu intentionez sa scumpesc transportul in comun. 

Robert Turcescu: Au fost peste 600 de accidente grave in Bucuresti anul trecut si am avut 70 de morti. Sunt 6 mii de gropi semnalizate in Bucuresti de o aplicatie pe telefonul mobil. Cuvantul care caracterizeaza traficul din Bucuresti este dezastru. Solutia sunt benzi unice pentru transportul in comun, pentru taxiuri si pentru salvari. Transportul da dimensiunea de civilizatie a unui oras, Bucurestiul sta jalnic. In depourile RATB pe care le-am vizitat s-a ajuns la canibalizare. Alea 300 de autobuze trase pe dreapta sunt folosite pentru piese de schimb. Trebuie achizitionate urgent autobuze. Pe langa asta, Bucurestiul are tramvaie, care ar trebui reevaluate.

 

  • Despre cladirile cu risc seismic:


Gabriela Firea: Una dintre cele mai importante probleme pe care au adus-o in discutie asociatiile de proprietari cu care m-am intalnit. Asociatiile de proprietari au criticat modul defectuos in care Primaria a ales sa discute cu cei care au proprietati in cladiri cu risc seismic. Unde se muta? Pentru cat timp? Pe cheluiala cui? Daca lucrarea de reabilitare nu se realizeaza in timpul prevazut, cine suporta costurile depasirii termenilor din contract? Am discutat cu mai multe asociatii de proprietari si ei spun ca sunt deschisi, dar vor sa vada o contributie din partea Primariei si Ministerului Dezvoltarii, mai ales ca se pot obtine fonduri europene, in cazul cladirilor de patrimoniu. 

Robert Turcescu: Sa spunem lucrurilor pe nume. Avem cladiri incadrate in aceasta clasa, la un cutremur de 7 grade am avea 50 de mii de victime. Din motive diverse, majoritatea celor care locuiesc in aceste cladiri nu vor sa le paraseasca. Banuiesc ca exista foarte multi baieti destepti care stau in cladiri, unele dintre ele in buricul targului, unde pot fi mutati acesti oameni. Primul pas este inventarierea locurilor unde se pot muta acesti oameni. In cazul unora dintre aceste imobile poate costa reconsolidarea mai mult decat reconstructia. Trebuie realizata o evaluare. Trebuie constructori care sa garanteze ca se poate lucra in 3 schimburi la reconsolidarea acestor cladiri, nu in dulcele stil romanesc. Oamenilor trebuie sa le dam un orizont clar: cand incepe consolidarea si cand se termina.

Nicusor Dan: S-au expertizat 2.600 de cladiri, cu totul, din care 2.400 au fost clasate in diferite clase de risc seismic. In prima clasa de risc seismic sunt 350. In ceea ce priveste imobilele consolidate, ele au fost 13 consolidate de Primarie si 60 de catre proprietari. Teoretic, lucrurile ar trebui sa mearga bine: exista un fond guvernamental din care se acorda imprumuturi fara dobanda, iar odata reabilitate, valoarea imobilelor creste. Ce strica este coruptia Primariei: Primaria obliga proprietarii sa lucreze cu firmele Primariei. Singura solutie e sa recastigam increderea cetatenilor in primarie. Oamenii trebuie sa se mute din casa si ce afla? Afla ca persoane aflate in situatia lor s-au mutat pentru 6 luni din casa si lucrarile nu au fost gata dupa ani. Din cauza neicrederii, oamenii refuza sa consolideze. Exista solutia clasica, de consolidare, exista solutii moderne, cum s-a experimentat si la Primarie: o padure de picioare elastice care preiau socul cutremurului.

 

  • Intrebari intre candidati:


Gabriela Firea despre prioritatile sale: Sistemul sanitar. Sunt scoli si gradinite care nu au medic. Exista o incapere incuiata. Trebuie ca fiecare cabinet medical din scoli, gradinite si crese sa aiba medic si asistent. Cabinetele stomatologice de pe langa scoli trebuie echipate modern. Aceste lucruri le voi aplica din primele lui ca primar general. In ceea ce priveste reteaua de termoficare, cat mai rapid, nu avem o strategie energetica la nivel de Bucuresti. Avem garantata suma de 187 de milioane de euro bani europeni nerambursabili pentru reabilitarea retelei de termoficare din Bucuresti. 

Nicusor Dan: Ati avut majoritatea in Consiliul General. In al doilea rand, chiar programul dumneavoastra pentru Bucuresti spune ca aceasta suma de 187 de milioane de euro nu ajunge pentru modernizarea retelei de termoficare.

Gabriela Firea: Suma totala este de 500 de milioane de euro, acesti 187 sunt pentru prima etapa.

Nicusor Dan: Am citit cu atentie programul dumneavoastra, nu pot sa spun ca cu placere, dar l-am citit.

Gabriela Firea: Asta este o grosolanie, de la un domn candidat la o doamna, in campanie.

Nicusor Dan: Intrebarea pentru doamna Firea: In acest program pe care l-am citit... Stiti de ce nu mi-a facut placere? Pentru ca l-am citit de nenumarate ori, in aceeasi forma, si nu s-a respectat. In anul 2008, la insistenta a 40 de ONG-uri, PSD, impreuna cu presedintele PSD si candidatii la Primarie, spuneati explicit ca contractele vor fi publice pe site. A venit 2012, domnul Oprescu, contractele vor fi publice pe site. 2016 - contractele vor fi publice pe site. Ati promis si nu v-ati tinut de cuvant. Credeti ca bucurestenii va vor crede si de data asta?

Gabriela Firea: Ma bucur ca ati facut aceasta documentare, ati putea fi viceprimar. Va propun ca in 2016 sa vorbim despre ce vom face pentru Bucuresti, nu despre ce au facut alti candidati cand eram noi in liceu. Eu nu am cum sa dau socoteala pentru toti cei care au gresit.

Nicusor Dan: Intrebarea este: cineva care a promis de 4 ori?

Gabriela Firea: Cine?

Nicusor Dan: PSD.

Gabriela Firea: Acest PSD a facut foarte multe lucruri bune la guvernare. 

Nicusor Dan: La PSD aveti pe seful dumneavoastra, domnul Dragnea, condamnat.

Gabriela Firea: Nu pentru coruptie, ci pentru ca a indemnat oamenii sa vina la vot. Candideaza domnul Dragnea la Primaria Capitalei?

Nicusor Dan: Dumneavoastra l-ati validat presedinte la PSD.

Gabriela Firea: L-a validat cogresul PSD. 

Robert Turcescu: Pentru Titus Corlatean, ministru de Externe in perioada alegerilor prezidentiale din 2014, DNA a cerut Senatului incuviintarea urmaririi penale. Gabriela Firea era purtator de cuvant al lui Victor Ponta, candidatul PSD la prezidentiale. Doamna Firea a spus ca diaspora nu a fost impiedicata sa voteze. Va deziceti de ce atu declarat atunci?

Gabriela Firea: Ca de fiecare data, atat eu, cat si colegii mei, nu ne vom opune solicitarilor din justitie. Nu stiu insa cand va avea loc, pentru ca in aceasta perioada... Avem o noua lege electorala, foarte multe lucruri care au fost atunci eronate sau gresit intelese s-au corectat. Ceea ce s-a intamplat atunci eronat nu se mai poate intampla. 

Robert Turcescu: Domnule Nicusor Dan, am vazut un afis cu dumneavoastra in care spuneti "Salvati Bucurestiul de politicieni!". USB a depus o cerere de inregistrare ca partid. Nicusor Dan e un om, e un extraterestru, ce e in aceasta competitie? USB e partid politic.

Nicusor Dan: Ce pot sa va spun sigur e ca nu sunt extraterestru. Bucurestenii inteleg foarte bine ce inseamna politician. Oamenii asociaza politicienii cu coruptie si dispret fata de interesele cetateanului. Eu ma refer la schimbarea modului de a face politica. Cred ca bucurestenii au inteles foarte bine ce am vrut eu sa spun si cred ca vor face distrinctia intre acel tip de politician si un nou mod de a face politica.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22