De același autor
Fiecare nouă criză sau scandal mediatic sunt o oglindă ce reflectă chipul schimonosit al României. Amalgamul de lăcomie, corupție, demagogie și oportunism, de indiferență criminală și complicitate ticăloasă se vede în fiecare piesă - educație, sănătate, transporturi, administrație, parlament - a acestui puzzle care ne face ceea ce suntem. O nație-legumă condusă de o elită care refuză cu obstinație modernizarea statului, orice reformă, indiferent de domeniu, care fură fără scrupule, își omoară deliberat cetățenii și care rezistă și domină printr-o tenace solidaritate subterană. Împotriva ei nu luptă, de 25 de ani, decât o minoritate, care reușește arareori să se mobilizeze și să iasă în stradă. Din păcate, pentru că singurul lucru de care se teme cu adevărat elita mafiotă transpartinică este protestul în stradă. Învățată doar să manipuleze apăsând pedalele populiste și demagogice, nu știe să gestioneze protestele, în fața cărora rămâne descoperită și terifiată. Și asta pentru că, în fapt, refuză orice schimbare de substanță care i se cere.
Împotriva acestei conjurații, luptă efectiv de doar câțiva ani o singură instituție, DNA, singura și rămasă credibilă în ochii opiniei publice, așa cum arată sondajele. Asupra lui Kövesi, așa cum a fost și cu Morar la vremea lui, se revarsă îngrozitor de multă ură, DNA e principalul advesar, iar tentativele de a-i limita forța n-au fost niciodată abandonate. Au existat doar momente de acalmie, dictate fie de intervenții din exterior - ambasade, Comisia Europeană -, fie strategice. Elita mafiotă știe însă că DNA nu poate destructura de una singură sistemul și țesătura de complicități, că poate lovi doar punctual, în cazuri individuale, pe spații mici, că taie un braț, dar rămân alte mii. Știe că transferul de la susținerea teoretică a procurorilor către susținerea masivă a anticorupției în stradă (sau la vot) nu s-a produs. Când acest transfer va avea loc, de abia atunci Sistemului îi va suna ceasul.
Asistăm iarăși la un episod al acestui război, care se poartă, nimic nou, pe două direcții: legislativ și mediatic. E limpede că frontul penal din parlament pregătește lovituri în forță: dezincriminarea abuzului în serviciu e cap de listă, iar dacă nu va fi rezolvată de CCR, sunt convinsă că parlamentarii vor amenda ei înșiși Codul Penal. Miza e uriașă, Kövesi a avertizat că se vor închide peste 800 de dosare cu fraude de sute de milioane de euro. La rând urmează dezincriminarea conflictului de interese, PSD a inițiat deja un proiect de lege, și limitarea denunțurilor la o perioadă de maximum un an de la comiterea faptei (consecințele asupra eficienței muncii procurorilor și a dosarelor vor fi dramatice). În principal, se va încerca rezolvarea acestor chestiuni prin Curtea Constituțională, care trece și ea printr-o perioadă de frământări - trei dintre judecători vor fi înlocuiți pentru că li se termină mandatele -, este divizată de interese contradictorii și presată de un lobby agresiv. În caz de eșec la CCR, „soluția“ rămâne la mâna parlamentului și depinde într-o oarecare măsură de Zgonea, ajuns, culmea!, pavăză pentru justiție. Susținerea arătată acestuia de ambasadorul Hans Klemm și-a produs efectul, Dragnea și ai lui au dat înapoi. E însă doar o repliere, tot strategică. A suprapune în plină campanie electorală peste răsunătorul scandal de corupție al dezinfectanților, anchetat acum de DNA și Parchetul General, modificări legislative care lovesc exact în aceste instituții – e riscant pentru PSD. Ar putea genera exact acel transfer de care vorbeam, ar putea fi declicul.
Dar cel mai dur atac la Kövesi și DNA este dat de flașnetele penale, care defilează toată ziua prin studiourile mogulilor țipând în cor împotriva justiției. Primari, baroni, politicieni, afaceriști, lideri de partide, foști miniștri, ziariști-portofel, o armată întreagă de cercetați, urmăriți sau trimiși în judecată ia cu asalt DNA, punând la zid abuzul în serviciu și denunțurile, denigrând-o turbați pe Kövesi. Iarăși, nimic nou, aceleași posturi TV, aproape aceiași actori. Aproape, pentru că observăm că de câtva timp orchestra flașnetelor e sub bagheta „noului Băsescu“, care, cum îmi spunea un prieten, e „locuit de altă persoană“. Una de nerecunoscut, fără nicio legătură cu fostul șef de stat, despuiată complet de orice credibilitate. În paranteză fie spus, cred că neinvitarea lui (ca și a lui Ponta) la inaugurarea scutului de la Deveselu de către Ambasada SUA a fost un semnal și are legătură atât cu dosarele penale, ale lui și ale protejatei, cât mai ales cu poziționarea anti-DNA. Într-adevăr, americanii sunt „pragmatici“, se despart fără false regrete de cei care schimbă taberele și principiile. Vedem cum frica de DNA produce mutanți politici.
Elita mafiotă mai este încurcată, pe temen scurt, și de premierul Cioloș, care, după ce s-a debarasat de ministrul Cadariu, nu a pus totuși batista peste scandalul dezinfectanților, așa cum ar fi făcut orice guvern politic. Cioloș are toate pârghiile să taie în carne vie de acum înainte. Poate, de exemplu, să-și asume răspunderea pentru o nouă Lege a sănătății, să-i dea afară pe managerii spitalelor, să reorganizeze achizițiile, casele de sănătate, ministerul și direcțiile de sănătate, să-i tragă pe tușă pe baronii UMF-urilor, care controlează totul în spitale și țin carierele medicilor în mână. PSD l-ar dărâma și mâine pe Cioloș, dacă nu ar fi conștient că înainte de alegeri e bine să-ți scoată alții castanele din foc. Așa că nu-i rămâne decât să-și continue campania de decredibilizare a „tehnocraților“ și să amenințe că depune o moțiune de cenzură. Cioloș poate să recâștige însă încrederea populației, dacă va fi ferm și clar în măsurile pe care le ia, dacă dă un semnal că începe lupta cu clasa politică și sistemul. E un moment de răscruce pentru mandatul lui. Poate deveni liderul unei mișcări antisistem de care este atâta nevoie. Sau poate rămâne bruxellezul parașutat în arena cu lei, pe care, pentru a supraviețui, i-a hrănit.