Curtea Suprema a revocat masura controlului judiciar pentru Ludovic Orban

Dora Vulcan | 18.05.2016

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis miercuri să revoce măsura controlului judiciar în cazul deputatului Ludovic Orban, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi cerut bani de la un om de afaceri pentru campania electorală din vara anului 2016.

Pe aceeași temă

 

 

Decizia instanţei supreme nu este definitivă şi poate fi contestată de procurorii DNA. 

 
Ludovic Orban se afla sub control judiciar din data de 11 aprilie, el fiind trimis marţi în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. 

Potrivit DNA, la data de 1 martie, Orban a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care acesta fusese nominalizat să candideze la funcţia de primar al municipiului Bucureşti. 

"La 20 martie, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, aşadar nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Acesta a mai precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una - două săptămâni", susţin procurorii. 

DNA precizează că omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Ludovic Orban o deţinea în cadrul partidului politic şi a potenţialului de intervenţie a acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri. 

 

***

 

Deputatul Ludovic Orban a cerut de la un om de afaceri bani pentru campania electorala din vara anului 2016 pe motiv ca are buget de campanie limitat si ca doreste "sa aiba canale deschise" pe televiziuni. El cerea ca banii sa-i fie dati cash, potrivit procurorilor DNA.

 

 

Conform documentului, in contextul lansarii la 26 februarie a candidaturii inculpatului Ludovic Orban pentru functia de primar al municipiului Bucuresti, acesta a initiat in nume personal activitati de natura a-i asigura sprijin financiar si mediatic in timpul campaniei electorale, informeaza Agerpres.



Astfel, folosindu-se de influenta pe care o avea in calitate de persoana cu functie de conducere, respectiv prim-vicepresedinte al partidului din care face parte (n.r. PNL), Orban i-a cerut unui om de afaceri suma de 50.000 euro, aratand ca banii vor fi remisi unor persoane ce isi desfasoara activitatea in mass-media, pentru promovarea imaginii sale in campanie.



Anchetatorii noteaza ca intre omul de afaceri si Orban nu exista o relatie de prietenie, insa cei doi se cunosteau.



"Astfel, la data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic si (...) au purtat discutii pe diverse teme, inclusiv de natura politica, fara legatura cu cauza. In continuare, dialogul s-a indreptat spre cheltuielile cu campania electorala, respectiv cele aferente mass-media, ocazie cu care inculpatul Orban Ludovic i-a spus lui (...) ca il va cauta saptamana urmatoare ca sa-i spuna exact si sa-i arate 'obligatiile sale in media', mentionand ca are un buget limitat in campanie de 100.000 euro. De asemenea, Orban Ludovic a afirmat ca doreste 'sa aiba canale deschise' pe posturile de televiziune (...), (...) si (...), aratand ca (...) nu il intereseaza", se arata in document.



Potrivit rechizitoriului, cei doi s-au intalnit la 20 martie, iar din discutiile lor a rezultat ca Ludovic Orban a cerut banii in numerar, "nu altfel".



"Ulterior, la 20 martie 2016, (...) s-a intalnit cu inculpatul Orban Ludovic tot la domiciliul celui dintai, ocazie cu care inculpatul i-a comunicat ca are nevoie de 50.000 de euro in numerar, pentru a-i da mai departe numitilor (...) de la (...) si (...) de la (...), persoane cu pozitii de decizie in cadrul celor doua posturi de televiziune, in vederea promovarii imaginii sale ca si candidat la Primaria Capitalei. (...), din discutie a rezultat ca sumele respective erau cerute in numerar tocmai fiindca erau pentru cei doi personal, si poate doar putin pentru posturile TV, deoarece Orban Ludovic a precizat ca banii trebuie 'cash, iar nu altfel'", spun procurorii.



De asemenea, Orban a aratat ca are nevoie de suma ceruta, eventual in transe, incepand cu prima saptamana din luna aprilie. 

Orban era, la data comiterii faptei, faptei prim-vicepresedinte al PNL si a fost trimis in judecata, sub control judiciar, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.


"La 20 martie, cu ocazia unei noi intrevederi, Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro in numerar, asadar nu in vreo modalitate legala, precum si cu depasirea plafonului stabilit prin Legea finantarii partidelor politice, cu precizarea ca va trebui sa remita banii unor persoane pe care le-a mentionat, cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune, pentru a fi promovata imaginea candidatului. Acesta a mai precizat ca are nevoie de suma solicitata in aproximativ una - doua saptamani", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.



DNA precizeaza ca omul de afaceri a acceptat sa efectueze plata sumei de 50.000 euro in considerarea functiei de conducere pe care Ludovic Orban o detine in cadrul partidului politic si a potentialului de interventie al acestuia in domenii de interes pentru afacerile controlate de el.



Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza, respectiv cea a controlului judiciar.

 

Potrivit unui comunicat al DNA, Ludovic Orban, la 1 martie, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care acesta fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

 

”În contextul lansării, candidaturii inculpatului Orban Ludovic pentru funcţia de primar al municipiului Bucureşti, a iniţiat în nume personal activităţi de natură a-i asigura sprijin financiar şi mediatic în timpul campaniei electorale.

În martie 2016, afaceristul s-a întâlnit cu inc. Orban Ludovic la domiciliul celui dintâi, ocazie cu care inculpatul i-a comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar, pentru a-i folosi în vederea promovării imaginii sale de candidat la Primăria Capitalei. Sumele respective erau cerute în numerar tocmai fiindcă erau pentru posturi TV. Orban Ludovic a arătat că are nevoie de suma cerută, eventual în tranşe, începând cu prima săptămână din luna aprilie. El i-a spus omului de afaceri că el pretinde puţin că nu mai e cum era pe vremuri si sa se gândească dacă poate să dea banii : „te gândești dacă poți, sau îmi dai un șut în fund”.  

 

<<LUDOVIC ORBAN: ……….Am avut surprize şi de la Antena 3 că sar calul… de aia nu ajungi la nici o înţelegere cu ei……….. Păi ţi-am zis, pe sondajul de desemnare eu aveam 28% intenţie de vot, fără să-mi fac o zi de campanie, iar Buşoi, după toată campania lui, avea 18% fără potenţial de creştere. La mine potenţialul de creştere e mare. Eu m-am dus acum cam între 33 şi 35.

LUDOVIC ORBAN: Mă, ascultă-mă; asta… le discutăm sigur şi mai în detaliu. Adică tu ştii că orice este util pentru Bucureşti, eu sprijin… fără…

om de afaceri : Atuncea ți-i pregătesc în niște tranșe………..

LUDOVIC ORBAN: Exact.

LUDOVIC ORBAN: Mi-ar trebui cam la sfârşitul săptămânii viitoare, începutul săptămânii celelalte…”, sunt stenogramele din rechizitoriul procurorilor.>>

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22