Macovei: Romania va intra in zona de securitate Schengen dupa modificarea Codului frontierelor

Vlad Toma | 19.05.2016

Europarlamentarul Monica Macovei, liderul M 10, a declarat intr-un interviu pentru ConstantaNoastra.ro ca Romania va intra in zona de Securitate Schengen dupa modificarea Codului Frontierelor, pe baza unei modificari pe care a propus-o Consiliul UE.

Pe aceeași temă

 

Macovei a afirmat, in interviul pentru ConstantaNoastra.ro, ca e "raportor al PE pe această problemă, modificăm codul în sensul instalării de controale la graniţele externe ale Uniunii Europene, nu numai la graniţa spațiului Schengen, deci şi România, şi Bulgaria. Propunerea – varianta pe care eu am scris-o – este să fie controlată fiecare persoană, fie că este cetăţean european, fie că este extracomunitar, şi să fie controlaţi nu la culoarea ochilor şi a părului, ci să fie verificați în bazele de date, ceea ce este foarte important.

 

Deci când vine cineva din Serbia, din Ucraina şi intră în România, în calculatoarele de la frontieră, fie terestră, fie aeriană, fie în port, vor fi instalate baze de date şi, când este introdus numele, apar informaţiile: dacă are un mandat de arestare pe numele lui dat de Interpol, de Europol, dacă a făcut ceva pe teritoriul unui stat membru, dacă a intrat ilegal, dacă au fost suspiciuni în privinţa lui privind criminalitatea, legături cu teroriştii, sunt foarte multe informaţii în baza de informații Schengen pe care România o foloseşte deja de patru – cinci ani cu succes, apoi este baza naţională de date şi baza de date a Europol; în plus, fiecare stat de la frontiera externă îşi va folosi bazele de date pe care le are pe baza unor relaţii bilaterale.

 

... Faţă de propunerea iniţială a comisiei, am cerut și am obținut extinderea la graniţa exterioară a uniunii, cu acest argument: viețile cetăţenilor români sau bulgari sau croaţi sunt absolut la fel de valoroase ca şi viețile cetăţenilor din Schengen. Iar autorităţile române au fost de acord cu acest control pentru a ne apăra cetăţenii. E contribuţia mea şi am convins consiliul să accepte acest lucru".
 

Macovei a mai precizat ca "sunt prevăzute a fi alocate, pe anul acesta, pentru graniţele externe circa 270 milioane de euro în plus faţă de cât e acum, plus personal de frontieră. Statele care au graniţă externă vor da 2 la sută din personal, iar statele din centrul uniunii vor da 3 la sută, așa încât vor fi echipe mixte la toate frontierele. Vor mai fi constituite echipe mobile de câte 1500 de oameni, echipe de intervenţie rapidă, vor fi instalate scannere pentru tiruri şi maşini. Intenția mea este să devansez votarea în plen la mijlocul lui iulie, deşi votul este programat pentru septembrie. Dacă reușesc, va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în gazeta Uniunii Europene, deci poate fi pus în aplicare în timpul verii. Mi se pare inacceptabil să stăm aşa până la toamnă, fără aceste controale amănunţite."

 

Cititi interviul integral cu Monica Macovei pe ConstantaNoastra.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22