„Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră” la MNAR

R.b. | 19.05.2016

2016-05-19

Pe aceeași temă

 

 

 

Muzeul Naţional de Artă al României organizează joi, 19 mai, orele 18.00, vernisajul expoziţiei „Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră”.

Expoziţia îşi propune să arate straturile narative care acoperă una dintre cele mai cunoscute şi controversate lucrări din arta românească modernă: „Cuminţenia Pământului”.

 

 

 

Realizată de Constantin Brâncuşi în 1907, „Cuminţenia Pământului” a fost prima dată expusă în România la Societatea Tinerimea Artistică. Imediat a început un scandal care a polarizat lumea culturală. De atunci şi până în prezent mica „piatră” a fost una dintre cele mai comentate piese din arta românească. 

Curatoarea Valentina Iancu, împreună cu istoricii de artă Doina Lemny şi Alina Petrescu arată poveştile „Cuminţeniei” într-o expoziţie documentară. Valoarea culturală a operei lui Brâncuşi a crescut constant prin dialogul pe care încă îl provoacă printre artiştii contemporani. Expoziţia documentară va fi completată de o expoziţie de artă contemporană, o selecţie de piese care aduc o dimensiune actuală artei brâncuşiene. Vor expune: Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nancă, Manuel Pelmuş, Dan Perjovschi şi Alexandra Pirici. 

La vernisaj vor fi prezentate în premieră două lucrări de artă performativă, parte din selecţia curatorială, realizate de Alexandra Pirici şi respectiv de Manuel Pelmuş. Intervenţia coregrafei Alexandra Pirici a fost concepută special pentru sala Brâncuşi din Galeria Naţională, o lucrare de artă vie care aduce o interpretare nouă, feministă, lucrării lui Constantin Brâncuşi: „Cuminţenia Pământului nomadă”. 

Expoziţia „Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră” va fi deschisă în perioada 19 mai – 17 iulie 2016 la Muzeul Naţional de Artă al României, Auditorium, (Str. Știrbei Vodă 1-3).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22