Vlad Alexandrescu contesta casarea concursului pentru postul de manager al Muzeului Taranului

Vlad Toma | 20.05.2016

Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii, critica decizia casarii concursul pentru postul de manager al Muzeului Țăranului Român, in urma caruia fusese declarat castigator Vintila Mihailescu.

Pe aceeași temă

 

Fostul ministru critica de asemenea un comunicat al ministerului in care era anuntat faptul ca un membru al comisiei de evaluare (Şerban Sturdza, n.red.) nu ar fi avut cv-ul in conformitate cu definirea competențelor pe care trebuiau sa le dețină membrii comisiei.

 

"În chestiunea revoltătoare a casării concursului pentru postul de manager al Muzeului Țăranului Român, câștigat de dl. Vintila Mihailescu, Ministerul Culturii a publicat un comunicat oficial, din care rețin: "În conformitate cu definirea competențelor pe care trebuie sa le dețină membrii comisiei așa cum sunt menționate în caietul de sarcini, CV-ul membrului contestat din comisia de evaluare nu conține aceste calificări."

 

Fostul ministru precizeaza ca acest comunicat al ministerului "se referă la arhitectul Șerban Sturdza" fiind  "inexact și ilegal."

 

Alexandrescu considera ca "potrivit OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, care reglementează concursurile de proiecte de management, caietul de sarcini se referă la obligațiile la care trebuie să răspundă proiectul de management al candidaților, și nu la profilul membrilor comisiei. Membrii comisiei, despre care art. 16, alin. b, spune că sunt "experţi-evaluatori pe domenii, în funcţie de tipul instituţiei pentru care se organizează concursul de proiecte de management" au fost numiți prin ordin al Ministrului Culturii."

 

Fostul ministru contesta "competența comisiei de contestații de a invalida ordinul Ministrului Culturii, odată ce el a fost aprobat de toate departamentele abilitate ale Ministerului Culturii, inclusiv de departamentul juridic, și semnat de Ministrul Culturii.

 

Contest așadar casarea concursului pentru postul de manager al Muzeului Țăranului Român în urma căruia a fost declarat câștigător dl. Vintilă Mihăilescu."

 

Vlad Alexandrescu citeaza de asemenea textele de lege referitoare la problema pe care o are in vedere.

 

Potrivit art. 11 "caietul de sarcini se întocmeşte de autoritate în conformitate cu obiectivele acesteia şi misiunea instituţiei, cu luarea în considerare a evoluţiilor economice şi socioculturale ale mediului în care instituţia îşi desfăşoară activitatea, precum şi a evoluţiei specifice a acesteia". Potrivit art. 12, "caietul de sarcini cuprinde, fără a se limita la acestea, prevederi organizatorice, financiare şi tehnice privind proiectul de management, după cum urmează:


a) perioada de management, în intervalul de minimum 3 ani şi maximum 5 ani;
b) date despre activitatea instituţiei;
c) sarcini şi obiective pentru management;
d) structura obligatorie a proiectului de management.

 

Art. 12.
(1) Prin caietul de sarcini, autoritatea solicită candidaţilor:
a) o analiză socioculturală a mediului în care îşi desfăşoară activitatea instituţia şi propuneri privind evoluţia acesteia în sistemul instituţional existent;
b) o analiză a activităţii profesionale a instituţiei şi propuneri privind îmbunătăţirea acesteia;
c) o analiză a organizării/sistemului organizaţional al instituţiei şi propuneri de restructurare şi/sau reorganizare, după caz;
d) o analiză a situaţiei economico-financiare a instituţiei;
e) strategia, programele şi planul de acţiune pentru îndeplinirea misiunii specifice instituţiei, conform sarcinilor şi obiectivelor managementului;
f) o previziune a evoluţiei economico-financiare a instituţiei, cu menţionarea resurselor financiare necesare de alocat de către autoritate.
(2) Prevederile alin. (1) reprezintă criteriile generale de analiză şi notare a proiectelor de management.

 

Art. 16.
(1) Pentru desfăşurarea concursului de proiecte de management, la nivelul autorităţii se înfiinţează comisii de concurs, pentru fiecare categorie de instituţie.
(2) Comisia de concurs este alcătuită din:
a) reprezentanţi ai autorităţii;
b) experţi-evaluatori pe domenii, în funcţie de tipul instituţiei pentru care se organizează concursul de proiecte de management.
(3) Numărul de reprezentanţi ai autorităţii nu poate depăşi o treime din numărul total al membrilor comisiei de concurs.
(4) Experţii-evaluatori nu pot face parte din categoria personalului angajat prin contract individual de muncă încheiat cu autoritatea sau cu instituţia pentru care se organizează concursul.
(5) Membrii comisiei de concurs sunt numiţi prin ordin sau, după caz, hotărâre a autorităţii.
(6) Componenţa nominală a comisiei de concurs va fi adusă la cunoştinţa publică numai după încheierea concursului."

 

***

 

Fostul ministru al Culturii mentiona problemele de la Muzeul Țăranului Român in scrisoarea trimisa catre GDS in urma demisiei sale, aparuta in mod accidental in presa. Ministrul preciza atunci ca a deranjat prin actiunile sale mai multe grupuri de interese din domeniul culturii, mentionand si situatia de la Muzeul Taranului, printre nenumarate alte exemple.

 

"La Muzeul Țăranului Român, dl. Virgil Nițulescu, actualmente inculpat într-un dosar penal instrumentat de DNA în legătură cu acordarea avizului de declasare pentru anexele Palatului Sutu din Bucuresti, pe vremea când era secretar general în Ministerul Culturii, a pierdut concursul pentru un nou mandat, în fața lui Vintilă Mihăilescu. Comisia de concurs, de excelenți specialiști, a fost alcătuită din Zoltan Rostaș, Șerban Sturdza, Sorin Alexandrescu."

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22