Moartea lui Condrea arunca in aer dosarul dezinfectantilor. Se cer explicatii serviciilor

Dora Vulcan | 22.05.2016

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, si-a pierdut viata duminica seara, in urma unui accident produs pe un drum din judetul Ilfov, dinspre Corbeanca spre Buftea (sat Tamas). Moartea lui Condrea va fi investigata de Parchetul General, de acelasi procuror care investigheaza si cazul Hexi Pharma.

SHARE 0

Pe aceeași temă

 

 

 
UPDATE - 23 mai, 17.36 - Victor Ponta il acuza pe presedintele Klaus Iohannis ca incearca sa musamalizeze cazul Hexi Pharma, potrivit stiripesurse.roFostul premier Victor Ponta il acuza pe sefuls statului că încearcă să mușamalizeze cazul Hexi Pharma. Ponta susține că lui Dan Condrea i s-a închis gura prin acest accident pentru a nu mai putea merge la Parchet să spună cine era, de fapt, în spatele său. ”În fiecare sesizare de la SRI este trecută o mențiune, foarte corectă din partea SRI: cu aspectele penale am sesizat Ministerul Public, că doar nu face Guvernul anchetele penale. În cazul Hexi Pharma nu exista o procedură de licitație centralizată. Fiecare spital achiziționa produsele, nu era o licitație centralizată la Guvern. Dacă tot chemi pe cineva mâine să-l reți, că primul impuls dacă știi că vei fi reținut este să fugi din țară, nu să te înfigi în primul pom. Am o certitudine: domnul Condrea nu va mai putea da declarații la Parchet să spună cine l-a susținut timp de 10 ani. Eu zic că la Colectiv a fost nevoie să moară oameni, acum a fost nevoie să moară Condrea, ca să nu mai meargă nimeni la Parchet. Dacă ați văzut, în noiembrie corupția ucidea. Acum, domnul Iohannis a făcut un efort intens de a mușamaliza această afacere. Am exact dovezile pe care le-a avut domnul Iohannis în noiembrie când a fost cazul Colectiv. Se va informa domnul Iohannis și vă va spune că s-a informat (...) Domnul Iohannis face un efort imens pentru a mușamaliza dosarul Hexi Pharma”, a declarat Victor Ponta.

 

 

UPDATE - 23 mai,16.40 Partenera de viaţă a patronului Hexi Pharma, Uliana Ochinciuc, care a venit luni la sediul Serviciului de Medicină Legală Ilfov, a recunoscut cadavrul ca fiind al lui Dan Condrea, au declarat surse din cadrul Serviciului Medical Ilfov pentru MEDIAFAX. Femeia a stat aproximativ o oră şi jumătate împreună cu poliţişti şi cei de la medicina legală. Surse din cadrul Serviciului Medical Ilfov au declarat pentru MEDIAFAX că femeia a recunoscut cadavrul ca fiind al lui Dan Condrea. Potrivit sursei citate, au fost aduse la serviciul de medicină legală şi probe din locuinţa lui Dan Condrea pentru a fi făcute testele ADN.

Autopsia în cazul lui Dan Condrea a fost finalizată, luni, urmând ca documentele să fie trimise procurorilor. Procurorii au cerut şi o analiza ADN, pentru a se stabili cu certitudine că este vorba despre Dan Condrea, test care va fi făcut la Institutul de Medicină Legală Bucureşti, la cererea serviciului judeţean, şi va fi gata în cel puţin două zile, precizează surse IML.

 

 

UPDATE - 23 mai -  "Ceea ce ma mira este ca se incearca gasirea unui raspuns doar din perspectiva a doua infractiuni: fie omor, fie accident din culpa care ar fi urmare a unei idei de sinucidere. Cred ca exista si a treia varianta care ar trebui, din punctul meu de vedere, cel mai in serios luata: determinarea sinuciderii, pentru ca suntem in prezenta unei afaceri foarte mari, de zeci de milioane de euro si in acesta afacere cel care a decedat a avut un monopol" - a spus Alexandru Lele, fost procuror anchetator la Parchetul Tribunalului Oradea intr-o declaratie facuta Digi FM.

Cine este Alexandru Lele: Fostul procuror oradean Alexandru Lele a fost cercetat de Parchetul General pentru ca l-a arestat in 2001 pe capul contrabandei cu petrol, fiul prefectului de Bihor de la acea vreme, Adrian Tarau.

  • Reteaua de contrabanda a lui Tarau alimenta serviciile secrete pentru "operatiuni speciale" si era tolerata de procurorii oradeni care au ingropat cazul dupa ce au primit din Ungaria documentele despre functionarea retelei transfrontaliere (in Ungaria, anchetarea cazului s-a soldat cu sinuciderea unui politist) si de procurorii din Parchetul General, fosti procurori ai Securitatii comuniste (unul a dat prelungirea mandatului de arestare pentru inginerul Ursu, care zacea mort in beciurile Securitatii de o luna iar celalalt era autorul farsei judiciare "cazul Anda", soldat cu sinuciderea parintilor celui acuzat si condamnat pe nedrept, la ordinul puterii politice).
  • Anchetatorii din Parchetul General au incercat ulterior sa-l faca responsabil pe Lele si pentru sinuciderea procurorului Panait, trimis la Oradea sa-l ancheteze pe Lele. Procurorul Lele a fost identificat ulterior de Parchetul General ca "element psihostresor" in dosarul sinuciderii lui Panait pe motiv ca s-a opus perchezitionarii sale de catre Cristian Panait, trimis de Parchetul General intr-unul din cele 15 dosare care i-au fost instrumentate lui Lele, suspendat din magistratura si trecut pe linie moarta dupa arestarea lui Tarau. 
  • Dupa ce procurorul Panait l-a scos de sub urmarire penala pe Lele, declarand ca "altii sunt procurorii mafiei" (petrolului n.r.) de la Parchetul din Oradea, lui Panait i-au fost luate toate dosarele - procedura ilegala - de catre superiorii sai ierarhici din Parchetul General si a fost trimis fortat in concediu de odihna. Nu inainte de a incerca sa o convinga pe matusa acestuia - la care tanarul Panait statea in gazda - sa-l interneze la nebuni, dupa o descindere acasa a superiorului sau ierarhic care invoca experienta sotiei sale in domeniu, fost psihiatru al Securitatii din perioada comunista. La scurt timp, Panait s-a sinucis. 
  • Parchetul General a anchetat moartea suspecta a lui Panait. Sub presiunea presei care a luat in deradere varianta sinuciderii lui Panait de suparare ca nu l-a putut perchezitiona pe Lele, Parchetul General (care ascunsese solutia data de Panait prin care il considera nevinovat pe Lele) a stabilit ca Panait s-ar fi sinucis pentru ca nu si-a putut administra "copingul", fara sa spuna si cine a fost sursa acestui stres. Solutia in dosarul care a anchetat moartea lui Panait a fost data de Parchetul General in urma unei analize psihiatrice unice in analele psihiatriei mondiale pentru ca pacientul expertizat psihiatric era decedat.
  • In cei 10 ani in care a fost anchetat si a facut obiectul unui dosar de urmarire al serviciilor secrete romanesti si al sinistrei "Doi si-un sfert" (serviciul secret al ministerului de Interne, desfiintat ulterior de de viitorul ministru al Justitie, Monica Macovei), cu numele de cod "Scarisoara", ca-n vremea defunctei Securitati, Lele a cerut redeschiderea dosarului mortii lui Panait si cercetarea "determinarii sinuciderii". Aceasta nu a fost facuta pentru ca ar fi presupus ca superiorii ierarhici care au facut presiuni asupra lui Panait sa se cerceteze singuri.
  • Lele a fost singurul procuror din sistem care a reclamat interventia politicului in anchetele penale. El a spus despre prim-ministrul de la acea vreme, Adrian Nastase, ca "intra cu bocancii in anchetele penale", dupa ce acesta s-a antepronuntat in dosarul Tarau, declarand intr-o interpelare in fata Parlamentului ca nu crede "in arestarile de vineri seara". Procurorul Lele il arestase pe Tarau, varful contrabandei care alimenta cu bani serviciile secrete si sponsor al partidului de guvernamant condus tot de Nastase, intr-o vineri seara.

 

 

UPDATE: 23 mai - Purtatoarea de cuvant a IPJ Ilfov, cea care a lansat, duminica seara, in presa primele informatii privind sinuciderea dedusa din lipsa urmelor de franare, inainte sa se faca expertiza tehnica a autoturismului pentru identificarea starii sale de functionare, a revenit asupra informatiei privind varsta decedatului. In primele declaratii ea a spus ca, potrivit actelor gasite in autoturism, decedatul avea 39 de ani. O investigatie Hotnews dovedeste ca decedatul avea, potrivit actelor depuse la Registrul Comertului, 41 de ani. Intervievata, a recunoscut ca "asa i-a spus un coleg" sa spuna. 

 

 

UPDATE: 23 mai, 15.00 - Partenera de viata a lui Condrea, Uliana Ochinciuc, se afla la sediul IML pentru identificarea lui Condrea.

 

 

UPDATE: 23 mai, 14.45 - Parchetul General nu confirma identitatea lui Condrea, ca fiind persoana decedata in accidentul de duminica. Potrivit unor surse citate de Digi 24, Condrea ar fi vorbit la telefon in momentul accidentului. Procurorii merg in cercetare pe trei piste: sinuciderea, o mana criminala si defectiuni ale autoturismului. Procurorii nu iau, insa, in calcul o alta infractiune prevazuta in Codul penal in cazul mortilor suspecte, mai ales intr-o afacere tenebroasa cum este cea in care pana acum Parchetul General s-a restrans doar la cercetarea IN REM, adica a faptelor comise sub acoperirea firmei pe care a condus-o Condrea: determinarea sinuciderii. Suspiciunea de moarte suspecta este dedusa din chiar preluarea de catre Parchetul General, cea mai mare instanta penala din tara, a unui caz de deces in trafic, adica un simplu accident rutier. Care era in competenta Parchetului Buftea si nu a Parchetului General, dupa locul in care s-a produs accidentul. Parchetul General, prin chiar vocea procurorului general, a anuntat la scurt timp de la producerea accidentului ca dosarul va fi preluat de Parchetul General, de procurorul care instrumenteaza si cazul Hexi Pharma. Desi, prin faptele dintre cele doua spete, nu exista nicio legatura din punct de vedere procedural intre cele doua cauze. Decat daca exista de la inceput suspiciunea unei morti care sa aiba legatura cu dosarul cauzei Hexi Pharma. 

 

 

UPDATE:  23 mai -Monica Macovei, liderul M 10, a declarat, intr-un interviu pentru RFI, ca are dubii că persoana decedată in accidentul de duminica seara ar fi Dan Condrea, patronul Hexi Pharma.

 

 

UPDATE: 23 mai -Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anuntat astazi ca a preluat dosarul accidentului rutier in care a murit Dan Condrea.

 

UPDATE: 23 mai - Comisia de Control a SRI a redactat o solicitare catre serviciu in care solicita acestei institutii sa informeze daca a existat un filaj in cazul lui Dan Condrea, anunta Hotnews.

 

 

UPDATE: 23 mai - Medicii de la Serviciul de Medicină Legală din Ilfov fac astazi necropsia în cazul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, care si-a pierdut viata aseara în urma unui accident rutier. Procurorii au cerut si un test ADN, anunta Mediafax.

 

 

UPDATE: 23 mai - Augustin Lazăr, procurorul general al Romaniei, a declarat astazi că nu sunt indicii că patronul Hexi Pharma ar fi fost filat, deoarece nu era necesară o astfel de măsură, conform Agerpres.

 

 ***

 

Semne de intrebare si contradictii, la cateva ore de la producerea accidentului privind:

 

1. Abilitatile de sofer / autoturismul cu care s-a produs accidentul:

  • „Dan Condrea era un șofer experimentat, „mergea tare și bine, făcea și karting”, a mărturisit un angajat al Hexi Pharma”, citat de tolo.ro.
  • Contextul si motivatia pentru care a renuntat sau a fost determinat Condrea sa renunte la masina de teren, de care nu se despartea, pentru a o schimba cu una mult mai vulnerabila. 

 

 

2. Profilul psihologic:  

  • Întrebată de prieteni dacă Dan Condrea era depresiv, Laura, fosta lui sotie, care a avut multe conflicte cu el si a depus mai multe plangeri impotriva lui a răspuns, citata de tolo.ro: „Nu era genul care să se omoare, ci genul care te omora el pe tine. Dacă e sinucidere, l-au împins să facă asta!" 

 

 

3. Contextul:

  • Mergea sa-si ia fetita de 10 ani: << În acest week-end, fata de 10 ani rămăsese la soția lui. După-amiază, perioada de vizită la mamă se încheia și soția și fata îl așteptau ca să vină să ia copilul>>,  informeaza tolo.ro. 

 

 

4. Persoana care a anuntat-o pe fosta sotie - autoarea identificarii sale - despre decesul lui Condrea:

  • „La un moment dat, la ușă a apărut șoferul lui de la firmă, un tip ciudat care lucrase înainte într-o instituție de forță”, a povestit fosta soție amicilor, citata de tolo.ro. De unde ştia „şoferul” -  care nu-l insotea pe Condrea -  inaintea chiar a organelor legii ca acesta a murit?  Cine este acesta si pentru ce "institutii de forta" a lucrat inainte de a-i fi apropiat lui Condrea?

 

 

 5. Identificarea

  • Fosta sotie - care-l astepta pe Condrea sa ia fetita la el - a fost informata despre deces de sofer? Ea nu a fost condusa la locul accidentului pentru identificare, aşa cum cere procedura, de organele legii? 
  • Cum a fost decisa alegerea ei pentru identificarea lui Condrea? In ce calitate legala a facut identificarea "dupa haine"? 
  • Cum s-a stabilit ca Dan Condrea este cel decedat duminica seara, daca era "complet desfigurat", inainte sa se faca analiza IML si eventuala identificare ADN?

 

 

6. Procedura:

  • Cine a ridicat trupul lui Condrea daca masina IML nu venise inca la locul accidentului cand jurnalistii Digi au ajuns la fata locului, potrivit declaratiei Annei Tratner, jurnalist DIgi 24? Potrivit jurnalistei, prezenta la fata locului la mai putin de jumatate de ora de la producerea accidentului, trupul lui Condrea fusese deja ridicat dar masina IML inca nu sosise.  
  • Unde a stat presupusul trup al lui Condrea până aproape de miezul nopţii când, potrivit corespondentului Digi 24, a fost adus la IML?
  • De ce investigheaza Parchetul General un accident de circulatie de competenta Parchetului din Buftea (pepiniera de procurori delegati la Parchetul General)? Cum a fost declinata competenta de catre Parchetul din Buftea?

Amintim ca Dan Condrea nu este nici macar pus sub invinuire de Parchetul General in dosarul dezinfectantilor, unde procurorii fac cercetarea IN REM, adica sunt cercetate faptele comise sub acoperirea firmei, pentru "zadarnicirea combaterii bolilor".

Intre cele doua dosare - al mortii lui Condrea si al dezinfectantilor produsi de firma sa - nu exista nicio legatura prin faptele produse in cele doua cazuri, din punctul de vedere al procedurii penale.  

  • De ce s-a grabit Parchetul General sa anunte preluarea cazului de deces in trafic la scurt timp de la producerea accidentului? În baza carei proceduri si incadrari?
  • De ce s-a grabit sa faca anuntul atat de repede tocmai procurorul general al Romaniei la scurt timp de la producerea accidentului?
  • Cate cazuri de accidente in trafic soldate cu morti in afara sferei sale de competenta a mai anchetat Parchetul General?
  • Asupra cator astfel de cazuri de accident in circulatie soldate cu deces a mai intervenit public procurorul general al Romaniei pentru a anunta ca dosarul va fi preluat de cea mai mare instanta penala din tara?
  • Asupra cator cazuri soldate cu deces - in care indivizii nu erau invinuiti sau inculpati - a mai informat Parchetul General ca intentiona punerea sub invinuire, a doua zi, a celui decedat? Potrivit agentiei nationale de stiri, Agerpres, acesta urma sa fie luni pus sub urmarire penala si chiar sa fie retinut.
  • Daca procedura nu permite antepronuntarea atunci cand invinuitul e in viata cum anume functioneaza procedura cand potentialul invinuit tocmai a decedat?
  • De unde stiu procurorii ce masura aveau sa dispuna asupra lui Condrea inainte de audierea sa de luni?
  • Daca procurorii stiu dinainte de audiere ce masuri vor dispune, atunci de ce se mai face procedura audierii?

 

 

7. Primele informatii oficiale catre presa inainte de cercetarea specializata (a masinii si a trupului celui decedat):

  • De ce a fost lansata in presa informatia oficiala (un purtator de cuvant din cadrul Politiei) privind „oboseala la volan” (transmisiune live Digi 24) si „posibila sinucidere” (Agerpres) si in baza carei cercetari, daca nu fusesera inca facute:
    • expertiza masinii (care sa indice daca franele au functionat si starea de functionare a masinii); 
    • expertiza IML asupra trupului celui decedat (care sa indice daca se afla in toate functiunile sale in timpul accidentului si nu a fost victima vreunei afectiuni produse chiar in timpul accidentului);
    • analiza ADN (care sa stabileasca cu certitudine ca in accident a murit Dan Condrea).

 

 

UPDATE: Declaratii ale apropiatilor lui Condrea, pe tolo.ro:

 

 

  • << Întrebată de prieteni dacă Dan Condrea era depresiv, Laura (fost sotie n.r.), care a avut multe conflicte cu el, depunînd plîngeri a răspuns: „Nu era genul care să se omoare, ci genul care te omora el pe tine. Dacă e sinucidere, l-au împins să facă asta!”. (...)

 

  • O discutie cu sursa tolo.ro din Hexi Pharma a avut loc cu aproximativ cinci ore înainte de accident: <<– Ați mai păstrat legătura cu Dan Condrea? / – Îmi dădea mesaje când și când. Mi-a dat un mesaj recent. / – Și ce a scris în el? / – „Stați liniștiți că nu o să mai lucrez în domeniu!”.>>

  • Către o vecină, cu o săptămână înainte: „Decât să fac închisoare mai bine mă omor”.

 

 

UPDATE: 23.55 Cu putin inainte de miezul noptii procurorii criminalisti si politistii judiciari au parasit locul accidentului, de unde au ridicat toate probele necesare instrumentarii dosarului mortii care ridica deja numeroase semne de intrebare cu privire la faptul ca nu au fost gasite urme de franare.

 

UPDATE: 23.40 Parchetul Buftea a deschis dosar penal pentru ucidere din culpa. Este procedura formala prin care se fac cercetari pentru accidente cu deces. Incadrarea juridica poate fi modificata la preluarea dosarului de catre Parchetul General, transmite corespondentul Digi 24. 

 

UPDATE:  Ora 23:25: Dan Condrea urma sa fie audiat luni de Parchetul General in dosarul privind dezinfectantii diluati din spitale. Parchetul General incepuse urmarirea penala in rem pentru "zadarnicirea combaterii bolilor" si "falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse" in cazul dezinfectantilor din spitale, iar Dan Condrea mai fusese audiat de doua ori in acest caz. (Digi 24) Agerpres da, pe surse, informatia ca de fapt Condrea avea sa fie pus luni sub urmarire penala. Intr-o antepronuntare, pe surse, a procurorilor care stiau dinainte ce vor dispune dupa audierea de luni a celui decedat duminica seara. 

Ora 22:55: Dosarul mortii lui Dan Condrea va fi preluat de Parchetul General de acelasi procuror care ancheteaza si dosarul privind dezinfectantii diluati din spitale fabricati de Hexi Pharma, a anuntat procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar. (Mediafax)

Ora 22:48: Unul dintre cei doi martori ai accidentului este audiat duminica seara de politisti. Politia din Ilfov spune ca ia in calcul "orice ipoteza".

 

UPDATE - Trupul lui Condrea a fost preluat la IML, dar cel mai probabil trupul sau nu va fi necropsiat in aceasta noapte pentru ca nu exista personal specializat care sa lucreze pe timpul noptii, transmite corespondentul Digi 24. 

 

UPDATE - Tudorel Butoi, psiholog criminalist a declarat duminica seara la Digi 24 ca modul in care arata caroseria nu exclude posibilitatea unui act criminal. 

Condrea a fost identificat de fosta sotie doar dupa haine si dupa masina inmatriculata pe numele tatalui sau, cadavrul sau fiind desfigurat total. 

 

Patronul Hexi Pharma se afla intr-o masina ce avea sigla firmei pe care o conducea. La fata locului se afla mai multe echipaje de politie si ambulante, insa medicii nu au mai putut salva viata soferului.

 

Cronologia evenimentelor, potrivit Hotnews: 


Ora 22:25: Sebastian Ghita comenteaza presupusul deces al lui Dan Condrea la Digi 24: "Eu, ca cetatean, incep sa ma tem ca 20 de milioane de oameni vor crede ca presedinte, prim ministru, sefi de Camera si de Senat, sefi de parchete, intretin un stat mafiot." Ghita, care este membru al Comisiei de Control a SRI din Parlament, a anuntat ca va cere in Parlament ca echipa de filaj sa faca public filmul accidentului lui Dan Condrea, sustinand ca "acest om avea un super-filaj. Nu poate sa imi spuna nimeni ca nu avea filaj."

Declaratia lui Ghita avea sa fie contrazisa peste cateva ore de Cezar Preda, care a spus ca SRI nu are drept de filaj in acest caz. Preda (PNL) este si el membru in comisia de control a SRI. El a pus declaratia lui Ghita pe seama emotiilor. 

Ora 21:51: Politia Ilfov: Un singur autoturism a fost implicat in accident. Exista doi martori, un alt sofer si un biciclist. Identitatea soferului, presupus a fi Condrea, va fi confirmata oficial in urma testelor ADN. Politia ia in calcul inclusiv varianta unei sinucideri, deoarece nu s-au gasit urme de franare. 

Ora 21:48: Primele declaratii oficiale ale Politiei din Ilfov: Accidentul s-a produs pe raza localitatii Buftea, pe sensul de mers dinspre Corbeanca spre Buftea, iar apelul la 112 a fost efectuat la ora 18:47. 

Ora 21:44: Fosta sotie a lui Dan Condrea l-ar fi identificat pe omul de afaceri dupa haine. Politia ia in calcul expertiza ADN pentru identificarea oficiala a victimei accidentului.

Potrivit Digi 24, politistii ajunsi la locul accidentului au gasit persoana aflata la volanul autoturismului desfigurata, iar in masina se aflau actele lui Dan Condrea.

 

 



 

Masina lui Condrea este distrusa complet, iar cauza accidentului este viteza excesiva, spun politistii, care nu au gasit urme de franare la locul accidentului. 


Postul de televiziune Digi 24 a difuzat primele imagini de la locul accidentului, care arata ca masina care se presupune ca ar fi fost condusa de Dan Condrea este distrusa aproape in intregime.

 

UPDATEAlis Grasu, coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, a relatat la Digi24 filmul intervenției ambulanței la accidentul în care si-ar fi pierdut viața Dan Condrea.

 

  • Apelul la 112 a fost primit la ora 18.45, iar un echipaj de ambulanță a ajuns imediat la fața locului, deoarece se afla chiar în Corbeanca. Un al doilea echipaj, cu medic, a ajuns acolo în scurt timp, a povestit Alis Grasu.

 

  • La sosirea la locul accidentului, ambulanțierii au văzut un autorurism extrem de avariat. Era „făcut bucăți”, spune Alis Grasu. Ea a adăugat că șoferul, care avea răni foarte grave, era în afara mașinii distruse. Era deja decedat la momentul sosirii echipelor de salvare.

 

  • Un reprezentant al Poliției a declarat că sunt doi martori la accident, un biciclist și un șofer a cărui mașină a fost depășită de Dan Condrea. Purtătorul de cuvând al Poliției Ilfov a precizat că șoferul mergea cu viteză foarte mare dinspre Corbeanca spre Buftea, când a pierdut controlul și a intrat într-un copac. Polițiștii nu au găsit urme de frânare.

 

Un martor al accidentului, audiat de politisti. Politia din Ilfov: Luam in calcul orice ipoteza


Un martor în cazul accidentului în care ar fi murit patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat duminică seara de politisti, urmând ca în cursul serii să fie audiată încă o persoană, a declarat Claudia Burada, purtător de cuvânt al IPJ Ilfov, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, maşina implicată în accident a fost sigilată şi urmează să fie supusă unei expertize. Ea a susţinut că accidentul s-a produs pe drumul dinspre Corbeanca spre Buftea. Şoferul a pierdut controlul volanului şi a ieşit în afara părţii carosabile, iar pe şosea oamenii legii nu au găsit urme de frânare. 

''Luăm în calcul orice ipoteză. Autoturismul a fost sigilat. Este vorba de un bărbat de 39 de ani, conform documentelor găsite în afara autoturismului. Nu putem confirma identitatea acestuia, urmează proba ADN. Şoferul era decedat când au ajuns poliţiştii la faţa locului. O femeie a venit pentru a-l identifica. Există doi martori, un biciclist şi un şofer care a fost depăşit de victimă. A fost audiată o persoană, urmează cealaltă persoană. Evenimentul a fost sesizat la 18,47. S-a efectuat cercetarea la faţa locului. Expertiza auto urmează să stabilească viteza cu care rula şi alte detalii care ar putea duce la cauza accidentului. Luăm în calcul şi varianta sinuciderii'', a precizat oficialul IPJ Ilfov. 

 

***

 

Cine a fost Dan Condrea, patronul Hexi Pharma (sinteza PRO TV)

 

 

Stapanul unui imperiu de firme creat de tatal lui, sub protectia lui Oprescu

 

Personaj centrala a celui mai mare scandal din sistemul de sanatate romanesc, Dan Condrea a ramas o figura enigmatica, despre care vorbesc mai bine afacerile sale.

 

Nascut in 1975, Dan Alexandru Condrea a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti in 1999 si are un MBA la Academia de Studii Economice.

 

A devenit apoi patronul Hexi Pharma, companie despre care Euractiv afirma ca a fost infiintata de tatal sau, Virgiliu Condrea, fost presedinte al Colegiului Farmacistilor - Filiala Bucuresti, si de Ion Mateescu, inspector general la Directia Farmaceutica inainte de 1989 iar ulterior, primul secretar al Colegiului Farmacistilor din Romania. Mateescu ar fi iesit in firma in 1996, in locul sau venind Dan Condrea.

 

O investigatie Romania Curata afirma ca Vergiliu Condrea a fost farmacistul-sef al Spitalului universitar din Capitala in perioada cand acesta era condus de Sorin Oprescu . Firma sa ar fi avut, de altfel, primul sediu la adresa Spitalului. Vergiliu Condrea a incetat din viata in 2011. Pe 10 mai, Oprescu a declarat ca nu il cunoaste pe Dan Condrea, ci doar pe tatal acestuia. Cu Vergiliu Condrea a si semnat, de altfel, actul prin care ii dadea spatiu gratuit pentru firma in incinta Spitalului Universitar.

 

In 2005 compania, care initial se numea Universitar Farma SRL, a devenit Hexi Pharma Co SRL. Dupa moartea lui Vergiliu Condrea, asociati in firma au ramas Dan Condrea si logodnica sa, Uliana Ochinciuc, medic oftalmolog, care detine 6,25% din partile sociale.

 

Condrea si Ochinciu sunt asociati si in Hexi Med SRL, firma care detine clinica Hexi Med. Numele omului de afaceri a mai fost legat de Catalin Tolontan de alte 5 firme active in Romania - Ochmed SRL, Signum Service SRL, Health Services Company SRL, Medical Cleaning SRL – si de un off-shore inregistrat in Cipru, CPS Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd.. Prin acest off-shore el ar fi controlat pana in 2011 laboratorul Unilab, care a emis avize conform carora produsele Hexi erau conforme. De altfel, pana in 2007 Unilab se numea Depomed CD - de la Condrea Dan.

 

Imperiul romano-cipriot al lui Condrea

 

Prin aceste firme, Condrea obtinea sume mari de bani. De pilda, bilantul fiscal depus in Cipru de CPS Chemical arata ca directorii companiei, printre care si Condrea, au fost platiti cu nu mai putin de 450.000 euro. Potrivit Rise Project, au fost insa perioade – de pilda, in 2008-2009 - cand in conturile lui Condrea ajungeau si 100.000 de euro lunar. In plus, afacerile cumulate ale companiilor sale din Romania au depasit 30 milioane de lei in 2014, afirma News.ro. Hexi Pharma, cea mai importanta dintre companiile lui Condrea si cea care livra dezinfectantii diluati catre spitale, a incheiat acel an cu o cifra de afaceri de 18,9 milioane de lei si un profit net de 1,8 milioane de lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor. Valoarea datoriilor companiei depaseste insa rulajul – 20,7 milioane de lei.

 

Medical Cleaning, firma specializata pe activitati de curatenie, a avut in 2014 o cifra de afaceri de 7,4 milioane lei, un profit net de 0,7 milioane lei si un numar de 247 de angajati. Signum Service, care activeaza in domeniul arhivarii de date, a avut in 2014, potrivit acelorasi date, afaceri de 2,3 milioane lei, un profit net de 0,76 milioane lei si un numar de 50 de angajati. Health Services Company, specializata pe servicii de sanatate, a raportat la Ministerul Finantelor o cifra de afaceri de 1,37 milioane lei, un profit net de 0,4 milioane lei si un numar 17 angajati. Hexi Med, specializata pe activitati de asistenta medicala, a avut in 2014, potrivit datelor publicate pe site-ul Finantelor, o cifra de afaceri de 0,36 milioane lei, o pierdere de 0,28 milioane lei si un numar de 11 angajati. Ochmed, specializata in domeniul acordarii de asistenta medicala, figureaza cu o cifra de afaceri zero pe site-ul Ministerului Finantelor si cu zero angajati.

 

Viata personala, legata cu afacerile

 

Despre viata personala a lui Dan Condrea se stiu putine. A fost casatorit, dar a divortat in 2011. Potrivit lui Catalin Tolontan, fosta sotie, cu care are si un copil, l-a acuzat ca a batut-o si ca i-ar fi furat o firma.

 

Ulterior, Condrea si-a refacut viata alaturi de Uliana Ochinciuc, nascuta in raionul Ungheni din Republica Moldova, cu care imparte si mai multe afaceri.

 

 

De altfel, angajatii lui Condrea care au discutat cu presa sustin ca acesta are firme nu doar in Romania si Cipru, ci si in Republica Moldova, Germania si Bulgaria, tara unde si-ar fi facut si acte de identitate.

 

***

 

Dan Condrea a murit duminica seara, dupa o cursa nebuneasca, pe șoseaua dintre laboratorul Unilab - casa lui era în apropierea laboratorului - și fabrica Hexi Pharma. 

 

 

Comentarii 0

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22