Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 vă invită miercuri, 25 mai, ora 17:00, la dezbaterea electorală: PE MÂNA CUI DĂM BUCUREȘTIUL?

Fara Autor | 24.05.2016

Pe aceeași temă

 

Cătălin Predoiu (PNL) vs. Nicușor Dan (USB)

 

Moderatori:
Andrea Pora și Andrei Cornea

http://revista22.ro/files/news/manset/default/asdasd43534534.jpg

 

Cititi cele mai importante declaratii in format LiveText:

 

 

A. Pora Va fi o dezbatere in stillul GDS. Discutam despre problemele politice, pe mana cui dam tara, nu neaparat despre Radet etc

 

A. Cornea Facem ce nu se face la emisiunile electorale. Sa iesim din administratie. Ne ingrijoreaza chestiunea politica, problema puterii. Cei doi candidati aici de fata se bat doar pentru locul 2. Minunile sunt rare. Daca nu se intampla ceva iesit din comun, viitorul primar o sa fie doamna Firea.

 

In ce masura va considerati responsabili de asta? De faptul ca aveam un singur tur de scrutin. PNL a avut o contributie esentiala la asta.

 

De ce nu s-a reusit o coalizarea a unor forte opuse PSD intr-un fel de prim tur non-oficial.

 

Capitala e un semnal pentru ce se va intampla la toamna. Daca PSD castiga acum va castiga probabil si in toamna.

 

E un partid nociv, dar chiar daca ar fi mai reformat tot nu e bine ca toata puterea in tara sa apartina unui singur partid.

 

Cum s-a ajuns aici? Va considerati responsabili pentru asta?

 

A. Oisteanu GDS a incercat sa apropie mai multe formatiuni politice si civice, PNL, USB, M 10 pentru a incerca o formula in care sa nu se canibalizeze unii pe altii. Pe 6 iunie poate vom constata ca suma voturilor voastre va fi mai mare decat a PSD insa ei vor castiga.

 

La fel s-a intamplat cred in 2000. Trei candidati de centru dreapta au candidat ceea ce i-a permis lui Vadim sa ajunga in turul 2.

 

USB vrea o schimbare de paradigma, inlocuirea partidelor cu o forat civica venita de la firul ierbii.

 

Sumele voturilor se vor contabiliza oricum in consiliul general al capitalei si poate se creeaza o coalitie dupa 5 iunie. 

 

 

G. Liiceanu Suma procentelor e categorica si s-a verificat dar PSD va castiga. Nu sunteti obligati sa gasiti o solutie in aceasta situatie? Aveti obligatia fata de tara sa ramaneti unul singur.

 

Predoiu a spus ca in ultima saptamana ar putea sa ramana doar cel mai bine clasat in sondaje.

 

Dar la care sondaj o sa va raportati. Predoiu spune ca e primul. Dan spune ca el e primul. Dar atunci la care sondaj va raportati? Care renunta?

 

Cum s-ar retrage unul dintre candidati? Numele dumneavoastra apar deja pe buletinele de vot? Cum ii faceti pe cetateni sa nu va voteze?

 

Domnule Predoiu, exista in mintea multora ideea ca acea constructie sinistra din 2012 continua sa existe. Cum va confruntati cu aceasta ipoteza care persista in capul multora?

 

N. Dan Noi avem un sondaj pe care l-am facut public, e oficial. Predoiu nu a spus cine a facut sondajele lui.

 

Eu nu cred ca daca Predoiu nu se retrage eu ma bat pentru locul 2. Eu sper sa existe o mobilizare contra PSD iar acestia sa se orienteze catre mine, cel mai bun candidat.

 

Exista sanse pentru castigarea Bucurestiului chiar daca nu se retrage unul dintre noi.

 

Eu nu am spus niciodata ca sunt de dreapta, evident nici de stanga. Cred ca e nevoie de o forta politica noua care sa se ocupe de administratie, fara ideologie.

 

Suntem in serviciul persoanelor care vor sa ne voteze. Oamenii de pe strada imi spun ca s-au saturat de PSD si PNL. Nu pot sa ii tradez. Unii imi spun totusi sa ma aliez cu PNL.

 

In administratie publica din Bucuresti a fost un blat PSD-PNL, au fost hotarari in unanimitate. Oamenii deranjati de asta au venit la Salvati Bucurestiul.

 

Ar fi ridicol ca eu care sunt in aceasta lupta de 10 ani sa ma retrag in fata domnului Predoiu care a intrat in povestea asta de 2 saptamani.

 

Un mesaj al PNL care sa spuna ca au gresit in administratia publica din Bucuresti si ca sustin pe cineva care a dovedit ca e onest si e o garantie pentru schimbare ar fi apreciat de publicul PNL. E insa deja destul de tardiv.

 

C. Predoiu Sunt in serviciul public de 8 ani. Cand am intrat in politica m-au intrebat de ce nu am intrat in PNL. Nu am intrat pentru ca era vorba de USL. 

 

Cele mai vicioase decizii au fost luate de PSD. Substanta misiunii mele este anti-PSD, pentru ca nu e nici de dreapta, nici de stanga, nici de sus, e foarte de jos.

 

Am intrat intr-o structura politica impotriva lor. Nu concep in niciun fel ca PNL sa fie asociat PSD. Am facut greseli, cu totii facem greseli dar e totusi altceva.

 

Am declarat ca sunt deschis unei coagulari a tuturor cotantilor de centru-dreapta. Am lansat acest mesaj dar nu putea fi creata o structura poltiica atata de repede.

 

Raspunsul pe care l am primit a fost NU. Au spus ca PNL a fost in USL si nu se asociaza cu noi,

 

E gresit sa ne concentram pe USL, e o pista falsa. Asta nu va mai exista. PNL e marcat de guvernarea cu PSD.

 

Se ne concentram pe temele de campanie.

 

Intrebarea e cine poate face ceva in Bucuresti. E un oras devastat, acaparat de grupuri de interese netransparente. Trebuie sa te lupti cu acestea, trebuie sa ai o forta politica. Nu poti sa anulezi politicul spunand ca e corupt si ca tu nu ai treaba cu ele.

 

Bucurestiul se va rezolva cand vom construi un sistem politic sanatos. Ce facem cu politicul?

 

Putem sa spunem toti sunt corupti, ii anulam pe toti dar nu e asa in realitate. Intrebarea e cum reformam politicul? Cum reformam politicul, asta e intrebare?

 

Am inceput sa reformez PNL. Pe listele de la Bucuresti am promovat 80% candidati tineri si nu e usor. Dar asta e calea.

 

Anihilarea politicului inseamna anihilarea democratiei. Nu neg nevoia de oameni noi. 

 

Doamna Firea nu va fi primar general. Rezultatul alegerilor nu trebuie anticipat. E vorba de o mecanica a votului. Exista o mare cota de nehotarati care se pot orienta spre centru-dreapta. Putem invinge PSD chiar si cu doi candidati. Dinamica nu poate fi anticipata.

 

Sondajul meu il pun la dispozitie oricui cu tot cu baza de date in care am 26% si Dan are 16%. Sondajul e facut de Curs.

 

Diferanta e data de 40-45% participare la alegeri.

 

Sondajul lui Dan a folosit o cota de 80% care e nerealista.

 

Sondajele facute azi nu au nicio relevanta. Nu masoara performanta in campanie, doar vizibilitatea.

 

Relevante sunt sondajele din ultima saptamana. O casa de sondaj comun agreata va face sondajul si il va pune pe masa cu tot cu baza de date si atunci vedem.

 

A. Pora Daca se face aceasta procedura domnule Nicusor Dan, se va retrage cel mai prost clasat?

 

N. Dan Mare parte dintre votantii mei nu merg catre PNL. Cei care voteaza acum PNL vor vota un candidat anti-PSD daca Predoiu se retrage.

 

C. Predoiu: Pe ce baza spune N Dan ca votantii sai nu ar vota PNL? Eu nu am propus sa va retrageti. La sfarsitul campanie facem un sondaj si avem o imagine exacta. Dar daca nu sunteti pe primul loc.

 

A. Pora Ati spus ca va retrageti domnule Predoiu daca acest sondaj arata ca sunteti pe 2 dar PNL e de acord?

 

C. Predoiu: Am acordul PNL pentru asta.

 

 

N. Dan E aberant sa spuneti ca am estimat o prezenta de 80%. Noi am estimat cam 35%. Vreti ca noi toti sa credem ca nu ati mai facut niciun sondaj de la cel mentionat?

 

C. Predoiu: Da, nu am facut altul. Nu e aberant ce am spus. Am consultat un specialist.

 

N. Dan E o casa de sondaj din Marea Britanie, serioasa. Nu se intampla astfel de erori la acest nivel.

 

C. Predoiu: Eu am venit aici sa dezbat o solutie politica. Sunt deschis si eu ca PNL pentru o solutie politica.

 

Vlad Alexandrescu: Domnule Predoiu cunoastem istoria candidaturii dumneavoastra. Sunteti nou la candidatura la Bucuresti, doar de 2 saptamani. N. Dan are nenumarate actiuni in Bucuresti, chiar si in justitie.

 

Cand N Dan a candidat acum 4 ani doamna Placinta a spus ca PNL nu il sustine pentru ca nu se stie cine e N Dan. PNL l a sustinut pe Prigoana.

 

In situatia de fata, indifent care e rezultatul sondajului, solutia ar fi ca PNL sa faca o propunere recenta si sa se dea inapoi in favoarea lui N Dan.

 

Asta ar garanta victoria sa. Nu pierdeti nimic pentru ca aveti sustinerea presedintelui pentru a deveni premier.

 

N. Dan ar fi transformat astfel dintr-un candidat anti-sistem cum spuneti dumneavoastra intr-un candidat politic.

 

USB e o noua forta poltica. Intelept ar fi sa faceti pasul inapoi si sa lasati USB sa castige. Asta ar asigura victoria.

 

C. Predoiu Nu e vorba de cariera mea. E vorba de o propunere serioasa a PNL pentru primarie, cu atat mai mult cu cat eram pregatit pentru a fi prim-ministru. Discutia e despre Bucuresti, nu despre mine. Cine poate rezolva problemele Bucurestiului? Asta e problema. Capacitatea de a rezolva aceste probleme. E nevoie de forta politica.

Trebuie sa fim realisti. N Dan nu poate rezolva problemele Bucurestiului, e nevoie de mai mult decat ce a facut pana acum.

Nu putem anula sute de mii de membri PNL. E inabilitatea politica a lui N Dan. E invers. Nicusor Dan ar trebui sa intinda mana PNL daca e pe locul 2, asta vom face si noi.

 

Sorin Alexandrescu Eu nu am venit sa discut cine se retrage. Sa vedem proiectele. Cum vreti sa castigati Bucurestiul? Nu e vorba cine e mai bun. E vorba cine obtine mai multe voturi. As vrea sa aud cum vor sa convinga electoratul.

 

Mircea Kivu Majoritatea celor care nu vor sa voteze nu raspund la sondaje.

Electoratul USB e format din oameni anti-sistem exasperati de PSD si PNL. Jumatate dintre ei nu se vor mai prezenta la vot daca Nicusor Dan se retrage.

Electoratul PNL e mult mai disciplinat. Procentul votantilor PNL de a vota celalalt candidat ar fi mai mare.

Un sondaj se poate face in 3 zile daca ai casa de sondaj bine dotata. La noi e doar una.

 

A. Pora Posibilitatea retragerii e utopica. Daca nu va hotarati rapid sa faceti un sondaj discutiile nu mai au sens.

 

Ce va urma din punct de vedere politic dupa alegeri. Partidul care cucereste Bucurestiul a castigat mereu si parlamentare.

 

Domnul N Dan daca veti pierde ce veti face? Va retrageti iar la nivel de Bucuresti sau va inscrieti in cursa pentru parlamentare? Ce faceti cu capitalul electoral castigat?

 

N. Dan Nu o sa va dau raspunsul pe care il asteptati. Sunt constient de responsabilitate. Modul in care vom performa in Consilul General al Capitalei are importanta pentru viata a sute de mii de oameni. Vom vota pe proiecte.

 

A. Pora Dar politica va intereseaza sau doar administratia?

 

N. Dan M-am implicat in 10 ani in viata societatii. Asta inseamna ca ma intereseaza ceea ce se intampla.

 

C Predoiu: Trebuie sa fim combativi politic dupa 6 iunie. Avem un grup de consilieri care va lupta in Consiliu. Daca iese Firea vom lupta la baioneta.

 

A. Pora Dar PNL nu a facut opozitie sub Oprescu.

 

C Predoiu: Aici e de discutat.

 

Nu am crezut ca dezastrul din Bucuresti e atat de mare: cladiri, securitate, metrou, am inteles totul mai bine. Voi continua demersul meu politic. Decizia mea politica este neschimbata. Jocul nu e pierdut. Vom gasi o solutie. Noi suntem deschisi.

 

Ion Vianu Partidele poltice traditionale sunt erodate in Europa. Electoratul merge spre formatiuni atipice, populare. In Grecia, Spania merg sprea extrema stanga. In altele, Austria, Olanda merge spre extrema dreapta.

 

USB ar putea prelua acest val. Cum pot coopta cei doi candidati cetatenii?

 

N. Dan Eu am facut deja asta. Am propus oameni care nu au facut politica pana acum la sectoare, in consiliul local etc

 

C. Predoiu: Voi organiza un consiliu cetatenesc pentru ONG, cetateni, etc, sa participe la decizii. Parteneriat public-privat pe activitati economice. Parteneriat cu ONG pe alte domenii. Astfel voi coopta societatea civila in luare deciziilor.

 

Roxana Dascalu de la Initiativa Civica Domnule Predoiu, PNL e un mare partid. Cum veti ramane in istorie daca ajungeti primar. Ce veti lasa in urma?

 

N. Dan Eu sunt modest. As vrea sa pun facturile pe site.

 

C. Predoiu: Voi rezolva traficul in Bucuresti, integritatea in primarie, dezolvtare economica a orasului, cooptarea reala a cetateanului in decizia primariei.

 

A. Pora Vorbiti despre integritate, coruptie etc. Cum faceti in mod concret? Ce faceti cu achizitiile? Panselute, asfaltari etc. Cum va descurcati cu mafiotii? 

 

N. Dan Toti primarii au reusit sa schimbe directorii. Poti sa ii schimbi pe cei corupti. In privinta achizitiilor, cand nu ai obligatii le poti face pe bune.

 

C. Predoiu Orice consilier din PNL va fi exclus daca e corupt. Trebuie intarit aparatul juridic al primariei. Avocati, juristi etc. Cele mai mari furturi se fac cu legea in mana. Aceste lucruri scapa. Nici eu nu am obligatii fata de nimeni. Nu mi-a dat nimeni bani de campanie. 

 

Radu Filipescu Candidatii promit ca rezolva problema cladirilor cu risc seismic. Predoiu a spus ca e o problema cu locatarii. Dar de fapt nu exista implicare la nivel de institutii. Nu exista de ex juristi care sa fie interesati sa imbunatateasca legea. Majoritatea ar trebui sa decida. De ce PNL nu a propus proiecte care sa rezolve aceasta problema? Chiar daca pierdeti ar trebui sa va ocupati. Sa continuati cu ceea ce e de facut. 

 

C. Predoiu Sunt trei santiere de lucru. Sunt sute de cladiri cu risc seismic. E tragic. Legea e prost facuta. Proprietarii pot bloca consolidarea daca vor.  E proprietatea lor. Nu exista un mecanism de finantare. Birocratia a blocat lucrarile in unele cazuri. Plus neglijenta primariei. Nu exista un inventar actualizat. E nevoie de proiecte, continua si dupa 6 iunie. Se pot mobiliza si juristi si avocati si tot ce trebuie. Raman legat de Bucuresti orice ar fi.

 

N. Dan S-a facut o analiza de legislatie dar nu avem resurse sa facem mai mult. Solutia e exproprierea temporara. Intrebarea e cine poate sa face acest lucru?

 

G. Liiceanu Nu e vorba de proiecte, programe. Asta doar daca castigati, dupa 6 iunie. Acum sa lamurim povestea impartirii bazinuluii electoral. Nu poti sa imparti voturile si sa castigi. Va castiga PSD.

Domnule Predoiu, sunteti mult mai bun decat PNL. Dar aveti in spate un partid care nu e la nivelul dumneavostra.

Domnule Dan, aveti credinta ca se va intampla o minune. Ca veti castiga. Conform aritmeticii, nu se poate. Plus ca nu va declarati nici de stanga nici de dreapta. Spuneti ca nu va retrageti, in timp ce Predoiu se va retrage daca sondajul arata ca e pe 2.

Unul singur dintre dumneavoastra va castiga clar daca celalalt se retrage.

 

N. Dan Programul USB exclude distinctia stanga dreapta. Eu vreau sa ma ocup de administratie. Eu ma gandesc la public. Eu sunt obligat sa accept ca cetatenii sunt dezamagiti si de stanga si de dreapta.

 

C. Predoiu PNL a riscat mult sustinandu-ma asa tarziu. Sunt gesturi care trebuie apreciate. Oferta mea pentru N Dan ramane pe masa dar nu imi cereti sa nu lupt pana la capat. Sa vedem sondajul si decidem apoi chiar daca N Dan nu accepta intelegerea.

 

A Cornea E o problema ca N Dan nu recunoaste distinctia stanga dreapta. Daca nu alegeti fie sunteti de stanga, fie aveti o strategie populista.

 

N. Dan E o prioritate de planuri. Sunt probleme concrete, panselute, contracte etc. Rezolvam asta si apoi discutam si ideologie.

 

Vlad Zografi PNL are o parte intunecata. N Dan a intrat in politica prin selectie naturala. Dar foarte multi din PNL au intrat prin selectia listei de pe telefonul mobil. E nevoie de o selectie naturala si in PNL. Daca faceti un pas inapoi domnule Predoiu puteti incuraja asta.

 

N Dan nu e anarhist, nu e anti-sistem in sensul asta.

 

C. Predoiu Acum nu e vorba despre asta. Trebuie sa vedem cum facem sa nu castige Firea.

 

Lucian Oancea, Uniti Salvam, Initiativa Romania: PNL de ce nu are o echipa serioasa la sectoare? Cu domnul Sava langa Piedone veniti? Daca pierdeti va dati demisia din toate functiile politice?

 

C. Predoiu Imi asum tot ce fac. Nu am de ce sa imi plec privirea in pamant. Pana una alta noi PNL am facut ceva. Deocamdata noi am facut ceva. Am pus pe masa o oferta, concret. Am umplut jumatate de pahar. Vreau sa vad cine umple cealalta jumatate.

 

A Cornea Se vede ca am ajuns la un esec. Nu se fac compromisuri. Suntem in barca PSD. 

 

C. Predoiu Ar fi fost un esec daca PNL si-ar fi retras propunerea. Dar noi mentinem pozitia noastra, mai mult de atat nu putem face.

 

Invitați:

  • Reprezentanţi ai societăţii civile, membri GDS
  • Politicieni
  • Reprezentanți mass-media

 

Dezbaterea va avea loc la sediul GDS din Calea Victoriei, nr. 120.
Persoană de contact: Tiberiu Czink tel 0744.321.041

 

 

ADRESEAZA INTREBARI CANDIDATILOR IN SECTIUNEA COMENTARII

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22