Tariceanu: Ma voi lupta ca sa nu revenim la teroarea anilor 50. Ponta arata spre Iohannis

Dora Vulcan | 24.05.2016

Calin Popescu Tariceanu a transmis un comunicat de presa ca reactie la in care afirma ca "este absurd" sa fie banuit de marturie mincinoasa, fapt care i-ar putea periclita pozitia in societate, si sustine ca "traim intr-o republica a procurorilor bazata pe politica dosarelor si catuselor".

Pe aceeași temă

 

 

comunicatul lui Tariceanu, transmis de Senatul Romaniei:

"Ca urmare a citatiei pe care am primit-o ieri de la DNA Brasov, m-am prezentat azi ca persoana privata, conform textului citatiei, la sediul institutiei, in calitate de suspect in dosarul 90/P/2016. Comunicatul emis tot azi de DNA face cunoscut opiniei publice punctul de vedere al procurorilor, care se refera de data aceasta la presedintele Senatului ca persoana publica si nu la persoana privata invitata prin citatie, privind comiterea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. 

Nu vreau sa intru in acest moment pe fondul problemei, dar este absurd sa fiu banuit ca as fi vrut sa-mi periclitez pozitia in societate, sa favorizez prin marturie mincinoasa persoane cu care nu am niciun fel de legaturi sau afinitati. Mai mult, ca unul care respecta rolul Monarhiei pentru Romania in trecut si in prezent, am avut totdeauna o atitudine de dispret fata de demersurile uzurpatoare de calitati si drepturi ale celui care se autointituleaza Paul de Romania.

Sigur, in ziua de azi, cand traim intr-o republica a procurorilor bazata pe politica dosarelor si catuselor, alegerea nu o mai pot face cetatenii in mod democratic. Pe 5 iunie vor fi alegeri, dar indiferent pe cine aleg cetatenii, azi deciziile sunt luate de institutiile de forta care controleaza societatea. Aceste institutii au scapat complet de sub controlul civil obligatoriu.

Pe data de 15 aprilie 2016, am fost audiat la DNA Brasov in calitate de martor in dosarul retrocedarilor ilegale. Cu acest prilej am raspuns cu buna credinta intrebarilor puse de anchetatori, in ciuda faptului ca am considerat audierea mea ca fiind in cel mai bun caz un exces de zel din partea DNA. 

Rechizitoriul inculpatilor din dosar era finalizat inaintea audierii mele, dar cineva a dorit sa aiba imagini cu presedintele Senatului intrand la DNA. Le-a obtinut, dar am inteles azi ca nu fotografia si rechizitoriul din dosarul retrocedarilor ilegale au fost motivele principale ale chemarii mele in aprilie. Audierea mea din aprilie a pregatit terenul pentru ceea ce numesc eu abuzul de drept de azi.

N-am niciun fel de indoiala ca procedura inceputa azi de procurori va continua, dar nu pentru a face Justitie in acest dosar, ci din alte motive lesne de inteles. Nu pot sa nu remarc aici celeritatea intocmirii dosarului meu de inculpat, in antiteza ca praful asezat ani si ani pe unele dosare aflate la DNA.

Fac parte din categoria politicienilor incomozi, care are curajul sa spuna lucrurilor pe nume, intr-o Romanie care prefera sa taca adesea.

Vreau sa-i asigur pe toti: prieteni, simpatizanti, presa, opinia publica si persoane care lucreaza in prezent chiar la Cotroceni, ca voi continua lupta mea pentru revenirea la democratie, la valorile pentru care au murit oameni in 1989 si nu ma voi lasa intimidat de presiuni venite dinspre cei care au compromis si continua sa compromita Justitia si statul de drept.

Ma voi lupta ca sa nu revenim la teroarea anilor 50 care, iata, se repeta in zilele noastre.

Si vreau sa se mai stie ca nu voi slabi presiunile ca Presedintele Romaniei si CSAT sa-si faca datoria pentru aflarea adevarului in cazul Hexi-Pharma."

 

***

 

Victor Ponta a comentat pe Facebook punerea sub urmarire penala a lui Calin Popescu Tariceanu, sugerand ca acest lucru s-a intamplat pentru ca Tariceanu s-ar afla pe lista celor de care presedintele Klaus Iohannis vrea "sa scape".

 

"Deci lista celor de care Dl Iohannis a vrut sa scape cat mai repede ca sa nu mai conteze propria sa incompetenta : Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Crin Antonescu si acum Calin Popescu Tariceanu din politica / Tiberiu Nitu, Alina Bica , Horia Georgescu - din institutii ( George Maior a avut abilitatea sa plece la timp)! Sau poate si Dan Condrea?!?! Pe cine mai are Dl Iohannis pe lista ca sa stim cine se pregateste de audieri?" scrie Ponta marti.

 

"Ps - si sigur ca acum asteptam sa iasa Dl Iohannis sa ceara demisia lui Tariceanu / daca fura niste case cu acte false putea sa ramana in functie, asa nici vorba!" incheie el. 

 

***

 

 
Procurorii DNA au inceput urmarirea penala a lui Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului in dosarul retrocedarii presupus nelegale a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa.

 

Conform DNA, Tariceanu ar fi facut declarații necorespunzătoare adevărului în depoziția luată sub jurământ in cadrul cercetarilor efectuate in acest dosar.

 

Procurorii considera ca Tariceanu nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale legate de acest dosar si ca ar fi urmărit împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul mentionat. 

 

DNA mentioneaza mai multe declarații ale lui Tariceanu care ar fi fost necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză: declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă.

 

Cititi comunicatul DNA:

 

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus efectuarea în urmăririi penale față de suspectul 

POPESCU TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, președinte al Senatului, pentru comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. 

În ordonanța procurorilor se arată că, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

În cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa (a cărei trimitere în judecată a fost mediatizată prin comunicatul nr. 654 din 18 mai 2016) s-a dispus citarea, pentru a fi audiat ca martor, numitul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton. Această citare a fost necesară în condițiile în care existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională a grupului susmenționat, prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup.

Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016.

Astfel, suspectul Popescu Tăriceanu Călin a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Truică Remus și alții și că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Andronic Dan Cătălin și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.


A mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.

Aceste declarații sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă).

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

 

***

 

In 19 mai, DNA i-a trimis in judecata pe Paul Lambrino si pe omul de afaceri Remus Truica in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a padurii Snagov.

 

Conform rechizitoriului procurorilor, "acuzațiile reținute în sarcina inculpaților vizează infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe.



Pe de o parte, inculpatul Paul Philipe Al României a cumpărat influența pe care inculpatul Truică Remus o avea asupra diferiților funcționari de la instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți. Pe de altă parte, inculpatul Truică Remus a prezentat „afacerea” unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, constituind un grup infracțional, pentru a se implica în demersurile infracționale, singura cale în obținerea bunurilor imobile pe care Paul Philipe Al României le revendica în mod nelegal.
 


Astfel, începând cu luna noiembrie 2006, inculpații Truică Remus, Roșu Robert Mihăiță, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici. Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi Și Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracțional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011."

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22