Intalnire Ciolos-Biden: SUA sprijina intarirea cooperarii militare la Marea Neagra

Vlad Toma | 25.05.2016

Dacian Cioloș, premierul Romaniei, efectueaza o vizită de lucru în SUA, în perioada 22-25 mai. În cadrul vizitei, prim-ministrul Dacian Cioloș a avut o întrevedere cu vicepreședintele SUA, Joseph Biden.

Pe aceeași temă

 

Discutia celor doi a fost axata pe întărirea Parteneriatul Strategic dintre SUA si Romania.


”Principalul obiectiv al vizitei este consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, astfel încât cooperarea economică să atingă acelaşi nivel înalt de excelenţă şi dinamică pozitivă precum interacțiunea pe palierul politico-militar” a declarat premierul Cioloș.

 

La rândul său, vicepreședintele Biden a subliniat că România a fost și rămâne un partener și aliat de încredere al SUA. De asemenea, a arătat că există un interes reciproc de utilizare a potențialului semnificativ de dezvoltare a cooperării economice.


Convorbirile au vizat și stadiul pregătirii Summit-ului NATO de la Varșovia, din luna iulie a acestui an. Premierul Cioloș a prezentat aspectele de securitate și apărare care prezintă un interes particular pentru România, precum și poziția națională în raport cu principalele tematici care vor fi supuse dezbaterii în cadrul reuniunii la nivel înalt a Aliaților. A evidențiat faptul că România dorește sprijinul activ al SUA pentru o prezență Aliată înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, anunta Guvernul intr-un comunicat.


Biden a reconfirmat angajamentul SUA, atât în plan bilateral româno-american, cât și în context aliat în vederea consolidării securității și apărării în spațiul euroatlantic. Oficialul american a salutat implicarea activă a României în eforturile de prevenire și combatere a riscurilor și provocărilor de securitate cu care se confruntă Alianța Nord-Atlantică.

 

Dacian Ciolos s-a mai întâlnit cu o serie de înalți oficiali ai Administrației americane, cu reprezentanți ai mediului de afaceri, precum și cu membri ai comunității românești din zona Washington.

 

Scopul vizitei este evidențierea succesului Parteneriatului Strategic cu SUA în domeniul securității și articularea unei dimensiuni economice de o ambiție similară, pornind de la profilul de astăzi al României, caracterizat prin creștere economică, stabilitate și predictibilitate.

 

Din delegația oficială condusă de prim-ministrul Dacian Cioloș fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache, și secretarul de stat, Manuel Costescu, Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22