Aroganța societății civile nu salvează Bucureștiul. Îl îngroapă

Nu poți salva Bucureștiul dacă nu îți propui să salvezi Bucureștiul, iar Uniunea Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan nu își propune să câștige și să salveze Bucureștiul. Scopul USB, al lui Nicușor Dan și al grupului de organizații ale societății civile care se află în spatele lui este să schimbe clasa politică. Dacă pentru atingerea acestui scop este pierdută primăria Bucureștiului, asta e, ghinion. Noblețea cauzei cere sacrificii.

Cristian Campeanu 29.05.2016

De același autor

 

Nu știm (dar avem o oarecare idee), cine i-a băgat  în cap lui Nicușor Dan că poate câștiga alegerile pentru primăria generală a Capitalei. Dar nu poate. Problema alegerilor pentru primăria Bucureștiului a fost rezumată cel mai bine de Gabriel Liiceanu la dezbaterea organizată de GDS între Cătălin Predoiu și Nicușor Dan: „Suma procentelor e categorică și s-a verificat dar PSD va câștiga. Nu sunteți obligați să găsiți o soluție în această situație? Aveți obligația față de țară să rămâneți unul singur… Nu cred că trebuie să discutăm aici de proiecte, programe. Asta doar dacă câștigați, după 6 iunie. Acum să lămurim povestea împărțirii bazinului electoral. Nu poți să împarți voturile și să câștigi. Va câștiga PSD. Domnule Predoiu, sunteți mult mai bun decât PNL. Dar aveți în spate un partid care nu e la nivelul dumneavostră. Domnule Dan, aveți credința că se va întâmpla o minune. Că veți câștiga. Conform aritmeticii, nu se poate. Unul singur dintre dumneavoastră va câștiga clar doar dacă celălalt se retrage.” Faptul că e nevoie de un filozof pentru a-i reaminti unui matematician forța de constrângere a aritmeticii este oarecum alarmant și ridică semne de întrebare asupra discernământului celui din urmă, dar aceasta este o altă chestiune asupra căreia nu ne aplecăm acum.

 

În cadrele strâmte ale acestei aritmetici electorale, propunerea lui Cătălin Predoiu este perfect rezonabilă: Candidatul plasat în frunte într-un sondaj agreat de ambele părți, realizat în ultima săptămână de campanie va rămâne singur în cursă iar celălalt se retrage susținându-l pe favorit. Dacă Nicușor Dan chiar crede că este cu zece procente peste Predoiu, așa cum arată propriul sondaj, atunci nu are nimic de pierdut. Dacă se află în urma lui Predoiu și este conștient că nu are cum să câștige, atunci tot poate face un gest generos și să îl susțină pe candidatul PNL pentru că între Predoiu și Firea, soluția mai bună pentru București este evident Predoiu. Dacă Nicușor Dan s-ar retrage, ar pierde probabil șansa de a „salva Bucureștiul” orice va fi însemnând acest lucru, dar măcar s-ar asigura că Bucureștiul nu va fi distrus într-un mandat Firea. Și atunci, de ce a refuzat Nicușor Dan această propunere rezonabilă? Răspunsul este că agenda lui Nicușor Dan și a ciorchinelui de organizații care îl sprijină este alta decât Bucureștiul.

 

Partidul Societății Civile sau de la Uniunea Salvați Bucureștiul la Uniunea Salvați România

 

Alina Mungiu Pippidi are dreptate atunci când acuză PNL că nu a publicat o listă cu consilierii partidului care au luat mită de la Apa Nova pentru a crește în mod nejustificat prețul la apă și pe care i-a exclus dacă nu din partid, măcar de pe lista de candidați la Consiliul General de anul acesta. Pentru că au existat consilieri PNL plătiți de Apa Nova, dar nu știm ce s-a întâmplat cu ei și dacă nu cumva candidează pentru un nou mandat. Or, era sarcina liderului organizației de București, adică a domnului Predoiu să facă curățenie în această poveste strigătoare la cer după cum era tot obligația lui să-l aducă la ordine pe penibilul primar interimar și candidat PNL la sectorul 4, Sava, care se afișează cu cea mai mare nesimțire alături de Piedone.

 

Este adevărat că PNL are o responsabilitate uriașă pentru nivelul corupției atins în Primăria și Consiliul General și că, probabil, un număr mare de peneliști din primărie sunt cel puțin la fel de corupți ca Oprescu și oamenii lui. Dar unde nu are dreptate Alina Mungiu Pippidi este acolo unde deduce că n-ar fi prea mare diferență dacă Primăria ajunge pe mâna PNL prin Predoiu sau a PSD prin Firea, pentru că nu avem nici un motiv să credem că PNL este mai puțin corupt decât  PSD, ba poate dimpotrivă.  Această pretenție este factual falsă. Gabriela Firea este prinsă, prin legături de partid și de familie, prin soțul său Florentin Pandele, într-una din cele mai vaste și mai puternice rețele de corupție din țară - cea de la Ilfov - și nu a făcut niciodată nici cel mai mic gest de delimitare de aceasta, dimpotrivă. Gabriela Firea nu este nici pe departe un candidat onorabil. Firea este candidatul la primăria Bucureștiului al mafiei de la Ilfov. O fi având ea o prestație decentă în dezbateri, dar tot reprezentanta mafiei din Ilfov rămâne și, ca atare, victoria ei la București va legitima rețelele de politicieni, oameni de afaceri și securiști care mișună în jurul Bucureștiului și le va aduce de la periferie la centru. Cu toate scheletele din dulapul PNL, nu avem nici un motiv să credem că în cazul unei victorii a lui Predoiu am avea de-a face cu același dezonământ catastrofal. Dimpotrivă, prin prestațiile sale anterioare, Predoiu oferă suficiente motive de optimism că vom avea o administrație mai curată, mai trasparentă și mai profesionistă. Între Predoiu și Firea există diferențe obiective uriașe de calitate, de educație, de credibilitate politică și personală și de competență.  A  sugera că dacă nu iese Nicușor Dan, atunci oricine ar câștiga, Firea sau Predoiu ar fi cam tot aia, este o mistificare și o forțare dincolo de limitele decenței a realității politice. Și atunci de ce este promovată acestă idee nefericită care revine la a spune „Firea și Predoiu, PSD și PNL, aceeași mizerie”. Pentru că legitimează demersurile mișcării coagulate în jurul lui Nicușor Dan rezumate în acest îndemn explicit: „Dacă sunteți bucureșteni, votați lista USB, partidul lui Nicușor Dan, nucleul unui viitor partid-umbrelă pentru toate mișcările civice locale.” Un asemenea partid, extins la nivel național probabil sub nume gen Uniunea Salvați România, care să obțină un scor bun la parlamentarele din toamnă, ar trebui să reprezinte centrul unei revoluții politice la capătul căreia actuala clasă politică va sfârși măturată de pe scenă.

 

Aroganța „noii clase politice”

 

Scopul asumat de aceste organizații din jurul lui Nicușor Dan este așadar afirmarea unei clase politice noi, care să ia locul celei vechi, reprezentate de „mizeria” PSD-PNL. Este un scop onorabil și n-o să fim noi cei care să ne opunem înnoirii clasei politice. Dar nu poți să îți începi marea campanie sau revoluție politică printr-un compromis neforțat și anume prin sacrificarea fără nici un motiv tocmai a lucrului pe care pretinzi că vrei să îl salvezi și anume Bucureștiul. Starea de spirit a taberei lui Nicușor Dan a fost bine exprimată de Mircea Kivu: „Electoratul USB este format în cea mai mare parte din oameni antisistem, care în principiu sunt exasperaţi de alternanţa la putere a aceloraşi forţe politice. De aceea, jumătate din electoratul actual al lui Nicuşor Dan nu s-ar prezenta la vot dacă s-ar retrage Nicuşor Dan.” Carevasăzică Nicușor Dan nu se retrage „din principiu” iar acest principiu constă în statutul său de candidat anti-sistem. Retragerea lui ar însemna să intre în sistem și să-și compromită integritatea anti-sistem. Este o perspectivă extrem de arogantă, pentru că nu face altceva decât să îl plaseze pe Nicușor Dan în centrul dezbaterii privind Bucureștiul și reforma clasei politice și postulează că orice altă soluție care nu îl include pe Nicușor Dan nu numai că nu există dar nici măcar nu este posibilă. Este ilustrativ pentru acest mindset militant textul unui autor susținător al lui Nicușor Dan care a scris cu convingere că Robert Turcescu nu candidează pentru a promova agenda lui Traian Băsescu și Mișcarea Populară, ci pentru a smulge voturi de la Nicușor Dan. Când nici n-ai pășit încă bine în lumea largă și deja te crezi centrul Universului și că orice alt lucru nu are sens decât în legătură cu tine, atunci te afli deja în mare pericol. Ei bine, această aroganță duce la gesturi cinice cum ar fi abandonarea a 3 milioane de oameni, așa cum sublinia același Gabriel Liiceanu.

 

Bineînțeles că dacă în urma unui sondaj ar ieși pe locul al treilea și s-ar retrage, nu ar fi compromis nici statutul lui Nicușor Dan, nici mișcarea de constituire a unui nou partid și a unei noi clase politice. Nicușor Dar ar putea să continue să îi susțină pe ceilalți candidați USB și ar putea desigur să se implice în acțiunile viitoare ale primăriei din poziția de consilier general, ceea ce ar fi o victorie politică ce i-ar conferi legitimitate să continue demersurile pentru alegerile din toamnă. Dar, nu.

 

Ceea ce ne transmite grupul mișcărilor civice este „Ori Nicușor Dan, ori nimic”. Piară Bucureștiul cu PSD și Firea dacă asta merită. De aceea credem că scopul mișcării care îl susține pe Nicușor Dan nu este salvarea sau măcar repararea capitală a unui București profund disfuncțional, prost administrat și măcinat de corupție, ci salvgardarea purității anti-sistem a unei mișcări politice care abia se naște. Și abia acesta este un compromis care compromite, făcut pentru o iluzie.

 

Pentru că este o iluzie că actuala clasă politică va fi măturată prin elanul reformator al indignaților din toată țara. Priviți cu atenție campania aproape ca la carte făcută de PSD în aceste săptămâni și veți înțelege de ce PSD va câștiga detașat aceste alegeri locale. Deja favorizați de sistemul electoral într-un singur tur, pesediștii nu au lăsat nimic la voia întâmplării. Încă din aprilie, Dragnea a luat țara la picior pentru a lansa candidații partidului și nu s-a mulțumit să meargă doar în marile orașe ci la nivel de sate și comune. O fi Dragnea condamnat pentru fraudă electorală, dar este un profesionist de campanie eficient. Și acest profesionism va asigura PSD victoria zdrobitoare în țară, în fața unui PNL prost condus și prost organizat și îi va asigura victoria la București, unde contracandidații doamnei Firea hamletizează pe marginea compromisurilor și își admiră în oglindă superbia anti-Sistem.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22