C.P. Tariceanu: Vom discuta cu PSD pentru respingerea OUG privind Codurile penale

Vlad Toma | 30.05.2016

Călin Popescu Tăriceanu, copreședintele ALDE, a declarat aseara, la România TV, că va discuta cu PSD pentru a respinge ordonanta guvernului legata de modificarea Codurilor penale.

Pe aceeași temă

 

Presedintele Senatului a mentionat ca doreste sa fie adoptata propunerea legislativa facuta in Camera Deputaților pentru adaptarea articolelor declarate neconstituționale de CCR, conform Agerpres.

 

Tariceanu si Ponta au criticat zilele trecute ordonanta de urgenta data de Guvernul Ciolos prin care mai multe articole din Codul penal și din Codul de procedură penală erau puse in acord cu ultimele decizii ale Curtii Constitutionale si cu anumite acte normative ale UE.

 

Ponta a transmis ca "doar APADOR CH si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu au avut curajul sa critice public neconstitutionala si abuziva Ordonanta de Urgenta a Guvernului "LUI" prin care s-au modificat pe sest zeci de articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala"

 

Ponta a mentionat atunci adoptarea, in 10 Februarie 2016, a Directivei Europene privind "dreptul la un proces echitabil - noi reguli privind garantarea prezumtiei de nevinovatie" care prevedea "OBLIGATIA pentru tarile membre UE de a modifica legislatia penala si de procedura penala" si a criticat-o pe Raluca Pruna, ministrul Justitiei, pentru ca nu a propus implementarea acestei directive europene. Fostul premier a anuntat ca va lucra impreuna cu parlamentarii juristi si cu Presedintele Senatului sa prezinte ca proiect de lege noua Directiva Europeana.

 

Raluca Prună, ministrul Justiției, a declarat insa ca OUG pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală a fost discutata atat cu CSM cat si in Parlament.

 

 
***
 

 

 

Guvernul a modificat și completat, in 19 mai, prin ordonanță de urgență, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, punandu-le pe acestea in acord cu ultimele decizii ale Curtii Constitutionale si cu anumite acte normative ale UE.

 

Ordonanța de urgență a fost adoptată având în vedere în principal faptul că de la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală și până în prezent au fost adoptate un număr de 15 decizii ale Curții Constituționale care au produs un impact important asupra acestui act normativ, anunta Guvernul intr-un comunicat.

 

A fost necesară de asemenea transpunerea urgentă a unor acte normative ale Uniunii Europene din domeniul dreptului penal, dar și dreptului procesual-penal; necesitatea stringentă a unor intervenții legislative pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului penal, semnalate de instituțiile din cadrul sistemului judiciar, a anuntat Guvernul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22