Pentru romanii fara venituri, plata contributiilor la sanatate se face doar la spitalizare

Dora Vulcan | 31.05.2016

In MO de luni a fost publicata o modificare foarte importanta a Codului fiscal in domeniul asigurarilor sociale de sanatate. Astfel, romanii fara venituri care nu sunt coasigurati si nici scutiti de plata contributiei pot opta pentru plata acestei contributii fie lunar fie doar la spitalizare.

Pe aceeași temă

 

 

 

  

Desigur, daca nu folosesti serviciile de sanatate publica, aceasta optiune este echivalenta cu scutirea la plata contributiei. Legea mai aduce si alte cateva elemente de noutate atat in domeniul asigurarilor de sanatate cat si in domeniul taxelor locale, potrivit Hotnews.ro
 

Legea nr. 112/2016 aduce modificari importante Codului fiscal. Elementul principal consta in faptul ca se introduce o procedura optionala la plata contributiei de sanatate datorata de persoanele fizice ce nu realizeaza venituri, nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii si nici nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane.

 

 Aceste persoane pot opta intre: plata contributiei de sanatate in procent de 5,5% lunar prin depunerea declaratiei de asigurare, contributia de sanatate datorandu-se pentru salariul minim pe economie valabil in luna respectiva; La momentul la care se utilizeaza serviciile de sanatate publica (spitalizare) - caz in care contributia de 5,5% se calculeaza la o baza de calcul reprezentand 7 salarii minime brute de la momentul utilizarii serviciilor de sanatate publica. Pentru persoanele ce opteaza sa plateasca lunar, scadenta obligatiei este data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.

 

Se impune depunerea Declaratiei 604 pentru plata contributiei de sanatate de catre persoanele fizice ce nu au venituri si nu sunt scutite ori coasigurate. Desigur, formatul declaratiei va trebui modificat in conformitate cu noile prevederi. Persoanele care vor plati contributia de sanatate la momentul spitalizarii vor depune aceeasi declaratie.

 

Legea introduce si o discreta aministie fiscala in sensul ca daca au existat deja persoane fizice ce au primit o decizie de plata a contributiei pentru perioada ianuarie - mai, atunci acestea nu mai sunt obligate la plata debitelor stabilite prin decizie.

 

O alta modificare importanta o reprezinta scutirea de la plata contributiei de sanatate pentru veniturile din investitii (dividende, dobanzi, vanzari actiuni) si veniturilor din alte surse cand aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizica iar baza anuala de calcul este mai mica de 12 salarii minime pe tara.

 

Legea mai modifica punctual cateva situatii privind impozitul pe teren, pe cladiri sau pe mijloace de transport, impozite datorate catre bugetul local.

 

 Acestea trebuie sa fie analizate in contextul intregului cod fiscal. In principiu apar cateva mici scutiri la nivelul impozitelor locale.

 

Se modifica de asemenea procedura de aplicare a taxei asupra serviciilor de reclama si publicitate in sensul ca fata de anii precedenti taxa de reclama si publicitate datorata la bugetul local se datoreaza de prestatorul serviciului de reclama si publicitate pana pe data de 10 a lunii urmatoare celei la care s-a efectuat serviciul (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22