De ce nu s-au inteles Dan si Predoiu? Sondajul esuat, pirtie pentru Firea

Andreea Pora | 31.05.2016

Dupa o saptamina de la lansare, ideea sondajului comun organizat de o firmă internațională, auditată de ambele partide, care sa stabilesca ierarhia candidatilor de pe partea non-PSD, urmat de retragerea celui mai prost plasat- Catalin Predoiu sau Nicusor Dan- a fost ingropata.

Pe aceeași temă

 

 Negocierile dintre cele doua parti au esuat chiar de la prima intilnire. Ce va urma? Mai exista vreo posibilitate ca Firea sa fie invinsa?

 

 Potrivit lui Nicusor Dan, liderii PNL au conditionat realizarea sondajului de  promisiunea acestuia că se va retrage în cazul în care este mai slab plasat,  lucru pe care l-a refuzat. Motivul? Electoratul sau s-ar simti ”tradat” si oricum nu l-ar vota pe Predoiu pentru ca nu vede o mare diferenta intre PNL si PSD. „Noi am insistat să facem acest sondaj tocmai pentru ca oamenii care nu sunt hotărâți să vadă cine stă mai bine și cum se transferă și cum se face acest transfer de voturi, ca oamenii, bucureștenii să vadă cine are cele mai mari șanse să o bată pe dna Firea în București. Ei au spus că nu fac niciun sondaj dacă eu nu promit că, în cazul în care stau mai slab, mă retrag”, a spus Nicusor Dan  dupa intilnire.

 

Catalin Predoiu se angajase inca din momentul in care a lansat ideea sondajului sa se retraga din cursa daca este plasat pe pozitia a doua. Faptul ca Nicusor Dan a acceptat organizarea sondajului, dar a spus ca nu se retrage sub nicio forma a facut ca negocierile sa pronesca sub auspicii proaste. In fond, era un nonsens, de ce mai accepti un sondaj daca nu ai de gind sa tii cont de el?, au precizat surse liberale pentru revista 22.

 

De altfel, Alina Gorghiu, care a participat la negocieri, a scris imediat pe facebook, facindu-l responsabil pe Nicusor Dan de divizarea voturilor. „Am purtat toate aceste discuții pentru că am sperat, până în ultima clipă, că rațiunea și interesul bucureștenilor vor învinge. Părerea lor a fost că electoratul pe care îl reprezintă nu ar înțelege o eventuală retragere a lui Nicușor Dan, chiar și clasat în urma lui Cătălin Predoiu. Din păcate, nu am reușit să îi convingem de contrariu”. Gorghiu susţine că din acest moment Nicuşor Dan ”poartă responsabilitatea pentru divizarea voturilor anti-PSD”. 

 

 

Batalia dreptei cu antisistemul

 

Evident ca spiritele s-au incins si acuzele reciproce nu au intirziat sa apara. Cătălin Predoiu a comentat că reprezentantul USB a fost cel care a refuzat coagularea voturilor de dreapta şi i-a deschis astfel calea Gabrielei Vrânceanu Firea pentru primărie. Mai mult, l-a acuzat ca si-a deschis lui insusi  calea spre postul de viceprimar.

 

Replica lui Nicusor Dan nu a intirziat: Ultima lui acuzație, privind o eventuală înțelegere între mine și Gabriela Firea, este o minciună ordinară. Am spus de multe ori că nu voi face nicio înțelegere cu PSD, cel mai corupt partid din România. Mi-am dorit să ajung la o formă de înțelegere cu PNL, pentru a unifica voturile de Dreapta, dar Cătălin Predoiu este principalul obstacol în calea oricărei colaborări. Candidatura lui nu este una dezinteresată”.

 

Dupa care Nicusor Dan trece la atacuri directe: firma de avocatura a socrului lui  Predoiu are ”contracte de milioane de euro cu Primaria Capitalei semnate in mandatul lui Sorin Oprescu, contracte care actioneaza tocmai impotriva interesului municipiului Bucuresti”.

 

Si meciul Pedoiu- Dan continua cu reactia candidatului PNL, atacat suburban si de Victor Ponta, care a scris pe faceook ca Predoiu e ” copil facut la nervi”.

 

”Azi am înregistrat două atacuri: Victor Ponta mă atacă cu aşa zisele dezvăluiri despre formarea Guvernului Ponta şi cum că am fost ”securist”, plus abjecţiile marca ”PSD – Firea 2014 – Ponta dintotdeauna”, iar Nicuşor Dan cu pretinse contracte pe care le-aş avea cu primăria, altă minciună. Obiectivul atacului concertat Victor Ponta – Nicuşor Dan: acoperirea scandalului PANAMA PAPERS care îl compromite pe candidatul neprihănit Nicuşor Dan, scandal care îl loveşte pe campionul anti-sistem direct în sistemul de valori pe care îl reclamă. De ce nu atacă Nicuşor Dan PSD? De ce nu atacă Nicuşor Dan problema finanţării campaniilor PSD? Au sponsori comuni? A fost sprijinit de Ponta? Există vreun sponsor al lui Nicuşor Dan care să fi fost partener de afaceri cu Sebastian Ghiţă şi prieten cu Victor Ponta? Este mai mult de atât aici?”

 

 In acelasi timp, pe Rise Project a iesit informatia ca seful de campanie a lui Nicusor Dan, Matei Paun, apare in Panama Papers- impreuna cu trei asociati a infiintat in 2001 un offshore, Seychelles, al carui director era. Nicusor Dan sustine ca nu a stiut de acest lucru, ca l-a cunoscut pe Paun in 2012 prin niste prieteni, ca l-a ajutat atunci in campanie si ca nu are de gind sa renunte la el acum.  

 

Firea asista impasibila

 

In acest timp, Gabriela Firea isi vede de campanie se adeseaza propriului electorat, are intilniri, isi prezinta parti din program, reactioneaza pe facebook la tot ce se intimpla. Dar... isi ignora contracandidatii. De exemplu, marti posteaza intr-o  limba de lemn propagandistica ceva despre incindentul de la Scoala 99: Toţi părinţii din Bucureşti trebuie să îşi ştie copiii în siguranţă la şcoală. De aceea, una din priorităţile mandatului meu este ca în fiecare grădiniţă, şcoală sau liceu din Bucureşti să fie un cabinet medical modern cu cel puţin un medic?”

 

Are grija sa pozeze in victima a atacurilor ”nedrepte” ale adversarilor, motiv pentru care nu mai participa la dezbaterile tv. A lipsit de la cea organizata de Televiziunea Romana si de Realitatea. Nici nu ar avea motive sa se agite, treaba ei este sa-si conserve scorul din sondaje si sa asiste cum se lupta dreapta cu antisistemul. Restul vine de la sine.

 

Ce mai urmeaza?

 

Dupa ce au ingropat in penibil sondajul comun, PNL si USB au anunat ca isi vor face propriile sondaje. Nu  e greu de anticipat ca fiecare va da invingator la... locul doi candidatul sau.

 

De altfel, saptamina trecuta PNL a prezentat un  sondaj facut de CURS in perioada 6-12 mai, pe 1100 de subiecti,  in care Gabriela Firea avea de 38%, Cătălin Predoiu 26%, Nicuşor Dan 14%, Robert Turcescu 8% si Daniel Barbu 4%.

 

In schimb, in sondajul dat publicitatii de USB, situatia locului doi era substantial diferita: Gabriela Firea obtinea 37,5% din voturi, urmata de Nicuşor Dan cu 19,5%, Cătălin Predoiu – 8,7%,  Robert Turcescu (PMP) - 8,4% si Daniel Barbu (ALDE)-3,4%. Cercetarea a fost facuta de TNS in perioada 13-18  mai, pe 800 de repondenti.

 

Din ambele sondaje se vad clar doua lucruri: Firea se afla pe prima pozitie, iar diferenta fata de urmatorul clasat este de minimum 10 procente.

 

Cum batalia de pe zona anti-PSD din aceste ultime zile a fost acerba si ridicola in acelasi timp este putin probabil ca scorul lui Firea sa fi scazut substantial sau adversarii sai sa fi cistigat spectaculos. Voturile de pe asa zisa dreapta ramin in continuare divizate si ”minunile” care au dus in alte alegeri la infringerea PSD au sanse mici sa se mai produca. Motivul? Ele au fost generate de furie, nemultumire si de gravele greseli si sfidari ale PSD si candidatilor sai. Votul negativ nu poate porni decit in astfel de conditii. Iar pina acum PSD a avut grija sa nu-l provoace. Ca de altfel si PNL si Nicusor Dan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22