Comisia Europeana adopta un cod de conduita pentru on-line, contra promovarii urii

Vlad Toma | 01.06.2016

Comisia Europeana a anuntat ieri ca a ajuns la o intelegere cu Facebook, Twitter, YouTube and Microsoft pentru aplicarea unui cod de conduita in mediul on-line, acesta incluzand o serie de angajamente pentru a lupta impotriva mesajelor care promoveaza ura in retelele sociale din Europa.

Pe aceeași temă

 

Conform unui comunicat al CE, adoptarea acestui cod vine in contextul atentatelor teroriste si a modului in care gruparile teroriste utlizeaza retelele sociale pentru a recruta tineri.

CE arata ca aceste companii din IT vor sustine eforturile institutiilor europene in incercarea de a bloca raspandirea on line a mesajelor care promoveaza ura. CE precizeaza ca astfel ca fi sustinuta libertatea de exprimare deoarece mesajele care promoveaza ura afecteaza indivizii si grupurile pe care le ataca avand un impact negativ asupra celor care vorbesc in numele libertatii, a tolerantei si non-discriminarii. 

 

CE solicita statelor membre sa transpuna in legislatia lor nationala noul cod pentru a preveni astfel raspandirea mesajelor care promoveaza ura, blocand atitudinile rasiste si xenofobia.

 

Conform comunicatului citat, mesajele ilegale care promoveaza ura sunt de domeniul legilor statului in care aceste atitudini apar insa retelele de socializare pot avea de asemenea un rol in acest process odata ce primesc o notificare in acest sens.

 

Prin semnarea acestui cod, companii mentionate se angajeaza sa lupte impotriva mesajelor care promoveaza ura, sa elaboreze proceduri interne si sa-si pregateasca personalul pentru a lua act de notificarile valide in privinta inlaturarii mesajelor de acest tip in mai putin de 24 de ore.

 

Companiile vor incerca de asemenea sa pastreze legatura cu organizatii ale societatii civile care le vor ajuta sa detecteze mesajele care promoveaza ura si violenta.

 

Comisia Europeana a purtat tratative cu mai multe retele de socializare in privinta mesajelor care promoveaza ura incercand sa le determine pe acestea sa trateze aceste mesaje in acelasi fel in care o fac celelalte canale media.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22